Papa doet lekker niks

Papa doet lekker niks

Tiany Kiriloff heeft tegen heel wat ‘mamaschenen’ geschopt. Zo zo, haar man hoeft niet te helpen in het huishouden. Een cadeautje af en toe, dat is wel mooi meegenomen. ZIN IN MEER-experte Manon verdenkt Tiany ervan iets verkeerd te hebben begrepen...


Over vrouwen wordt nogal wat geschreven. En over vrouwen in relaties nog veel meer. Zo las ik bijvoorbeeld dat presentatrice Tiany Kiriloff vindt dat hubby Didier thuis niets hoeft te doen. Ze zei dat in de Vlaamse editie van Mama Magazine (overigens niet te verwarren met het tijdschrift Libelle Mama). "Hij moet geen luiers verversen of de kinderen een bad geven. Als ik een paar dagen wegmoet, breng ik hen naar de grootouders. Didier is op een andere manier attent, hij brengt cadeautjes voor ons mee."

Zo. Dat is duidelijk. De uitspraak doet meteen veel stof opwaaien. Zelfs in Nederland, waar de krant De Telegraaf er een berichtje over plaatst. Tientallen vrouwen geven er vervolgens hun ongezouten mening over. De meeste vrouwen vinden het een uitspraak van niks. Weer anderen vinden dat ‘vrouwen in Nederland blij mogen zijn dat ze mogen kiezen om thuis te blijven als mama’.

In Vlaanderen worden er hele artikels aan gewijd. Tiany’s uitspraak zou een voorbeeld zijn van een zogenaamd nieuwe trend waarbij het juist heel modern is om als jong koppel voor een klassieke rolverdeling te kiezen. Hij werkt, zij doet de rest. Jonge mama’s, zo lees ik, beginnen met het omdraaien van de rollen. Het werk wordt niet meer 50/50 verdeeld. Oei, ik wist niet eens dat we al zo ver waren.

Wie goed leest, ziet vooral één woord: jong. De vrouwen die de trend zogezegd zetten, zijn JONG en waarschijnlijk nog geen tien of twintig jaar bij hun partner. Ze zijn dus nog redelijk in de ban van elkaar, vooral als de liefde bezegeld wordt met een kleine spruit. Die hou je als mama soms het liefst voor jezelf, zodat het verversen van poepluiers een waar feest wordt. Bovendien zit je als twintiger nog boordevol energie. Je tovert het uit je hoed als een tovenaar die er een konijn uithaalt. Als je de dertig gepasseerd bent, merk je dat je nog steeds heel veel aankunt, maar al iets minder dan tien jaar geleden. Tel daar nog eens tien jaar bij, een echtgenoot die denkt dat jij nog steeds twintig bent, twee kinderen die volop puberen en je voelt gegarandeerd dat dat idee van toen niet meer helemaal past binnen je eigen concept van gelukkige vrouw of evenwichtige moeder.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ik denk dat Tiany iets verkeerd heeft begrepen. Of dat de journalist de vraag verkeerd stelde. Er is namelijk een groot verschil tussen altijd opvang voorhanden hebben en altijd overal alleen voor staan. Als dat laatste het geval was geweest, kon Tiany niet elke week opnames voor haar online fashionshow maken waarvoor ze zoals ze het zelf zegt ‘een paar dagen weg moet’. Met een opvangnetwerk in de vorm van (schoon)ouders (én poetsvrouw, strijkster, babysit…) kan dat wel. Dus is het niet zo moeilijk om manlief de zware taak van cadeautjes kopen toe te wijzen, en hem te degraderen tot gezellig aanwezige provider.

Waarom ik er een blog over schrijf? Omdat ik niet wil dat mama’s die veel taken alleen moeten doen, zich straks dankzij deze nieuwe overwaaiende trend ook nog schuldig voelen als hun partner helpt bij huishouden en kids. Of dat hun eigen dochters zich daarover schuldig voelen als ze later zelf een gezin stichten. Dat geldt ook voor de dochters van Tiany. “Mijn dochters moeten voor zichzelf opkomen", vindt ze. En dat is precies waar haar toekomstige schoonzonen bij kunnen helpen.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie