Zeg nu eerlijk, zijn wij zeuren?

Zeg nu eerlijk, zijn wij zeuren?

Ben jij een vrouw, dan is de kans groot dat ook jij foetert en sakkert op de kleine, huishoudelijke onhebbelijkheden van je partner. ZIN IN MEER-experte Manon vraagt zich af waarom haar verzoeken om de afwas te laten afdruipen en de kasten te sluiten stelselmatig worden genegeerd.


“Waarom zet je de borden en de kopjes niet ondersteboven? Als je ze gewoon neerzet, kunnen ze niet uitdruipen." Terwijl mijn vaatdoek kletsnat is, probeer ik tegen beter weten in de laatste restjes vaat toch nog droog te krijgen, én vriend Zoran uit te leggen waarom uitdruipen echt wel nut heeft. Voor mij is het net zo logisch als 1+1=2. Zoran laat het over zich heen komen, en van zich afdruipen zoals een regenbui op een plastic tafelkleed. Of zoals afwas op mijn natte vaatdoek.

vrouwengezeurNog zo’n rare gewoonte van hem: lades en kastjes open laten staan, en dan vooral in de keuken. De microgolfoven, de besteklade, de kast... Het schept wel een bepaalde verwachting, zo’n open keukenonderdeel. “Liefje, moet je nog iets opwarmen/had je nog bestek nodig/moest je nog een kom hebben?" Alsof er iets onaf is of er nog een geweldig gerecht volgt, terwijl iedereen echt wel klaar is met eten. Mijn vriend doet het zo vaak, dat dochter Nina me vraagt of Zoran in de buurt is als er ergens een kastje openstaat. Wanneer ik hem vraag waarom hij dat doet, heeft hij geen verklaring. Nu boeit die waaromvraag me al minder dan zijn wil om te veranderen. Kastjes en lades dicht, bordjes en kopjes omgekeerd op het aanrecht. Zoveel verlang ik niet. Toch?

Ik onderwerp mezelf echter aan een kritisch onderzoek wanneer ik een artikel lees over een rondvraag van een Nederlands bureau dat mannen leert flirten. Je kent het wel, het soort bureau dat het wiel opnieuw uitvindt en mannen gegarandeerd succes bij vrouwen belooft... Het bureau had een persbericht de wereld ingestuurd. Uit hun onderzoek bleek dat vrouwen afknappen op maar liefst 450 (!) dingen bij een man, waaronder witte sokken, moppen tappen, roken, over zichzelf praten, drugs gebruiken, te laat komen, opdringerig zijn, geen initiatief tonen en te weinig of juist te veel aandacht aan hun uiterlijk besteden.

De kop van het artikel liet weinig aan de verbeelding over: ‘Voor vrouw is ’t zelden goed’. Ik voelde me schuldig. En ellendig. Acuut. Was dat het achterliggende opzet van het bureau? Dat wij vrouwen ons ellendig zouden voelen en instant liever en begripvoller zouden zijn tegen onze mannen als we lazen hoeveel we zeurden?
Ik heb een superfijne vriend die altijd voor mij en de kinderen klaarstaat. Wat zeur ik nu over natte vaat en open keukenkastjes! Is het inderdaad nooit goed voor ons vrouwen? Zeuren we te veel? Zoran zelf ziet het probleem niet zo. Als ik hem vertel over deze blog, de natte vaat en de keukenkastjes, biecht hij iets op. Sinds hij mijn ergernissen kent, zet hij met opzet de vaat omgekeerd neer. Puur om mij te stangen. “Niets leukers dan jouw reactie daarop te zien."
Toch bekijkt hij het hoe en waarom van vrouwengezeur op een heel nuchtere manier. “Het lijkt wel alsof vrouwen hun man soms benaderen als een kind dat nog wat bijschaving nodig heeft. Als hun man die paar tekortkomingen zou verbeteren, dan was de relatie helemaal perfect."

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Conclusie is misschien dat we die perfectie helemaal niet willen, want dan hebben we als moederkloek en hoofd van de huishouding niets meer te verbeteren. Maar hoe komt het dan dat mannen veel minder zeuren over hun vrouwen? “Misschien omdat jouw kleine irritante trekjes bij je karakter passen", oppert Zoran liefdevol. “Ze horen bij je, ze maken onderdeel uit van je karakter. En het is het einde van de wereld niet." Misschien moet ik dat laatste wat vaker in mijn achterhoofd houden.

Manon

P.s. Ik ben wellicht de laatste vrouw in België zonder vaatwasser. Waarom ik er geen koop? Misschien geniet ik er wel van om tijdens de vaat fijne gesprekken met mijn geliefde te voeren. En te mekkeren op de kopjes en borden die verkeerd staan."

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie