Tips om het hele jaar Valentijn te vieren


Gezin
17/05/2021
Vaak laten we onze dierbaren enkel op bepaalde dagen weten dat we van hen houden. Waarom doen we het eigenlijk niet simpelweg elke dag? Lees snel verder.

Op Valentijnsdag is het niet moeilijk om romantisch en attent te zijn. We weten echter dat het stukken moeilijker is om dat het ganse jaar door te doen. Als we op een creatieve manier de kinderen willen vertellen dat we van ze houden is een beetje planning vereist, maar uiteindelijk is dit cruciaal voor het ontwikkelen en opbouwen van een langdurige en betekenisvolle relatie.

Ellen Reynolds, academicus bij de universiteit van New York, is ook van mening dat tijd doorgebracht met het gezin even belangrijk is als cadeautjes uitwisselen op Valentijnsdag.

Gezellig samen eten

Reynolds meent dat een gezamenlijk avondeten met het gezin delen iets cruciaals is. "In deze tijd, waarbij we langer op kantoor werken dan zou moeten, is het cruciaal dat we wat tijd met elkaar doorbrengen tijdens de avonden". "Het kan soms moeilijk zijn om iedereen rond dezelfde tijd om de tafel te krijgen, maar het is nu eenmaal de regel van het gezin". "We praten over gedachten en hoe iedereen zijn dag was".

Dagelijkse kleinigheden

Het is een goed idee om regelmatig aan de kinderen te vertellen dat we om hen geven. Reynolds doet dit elke dag: "Het kan misschien suf klinken, maar ik denk niet dat er een dag voorbij gegaan is waarbij ik mijn man en zoon niet heb verteld dat ik van ze houd". Voor het slapengaan een kusje geven, een knuffel voor het vertrek naar het werk of simpelweg de hand vasthouden zijn allemaal goede ideeën om zijn liefde aan te tonen.

Betekenisvolle acties

De kracht van een goede lunch mag nooit worden onderschat. Reynolds, die een erg veeleisende carrière heeft als academicus, maakt steeds tijd vrij voor een lunch met manlief en haar zoon. Op sommige dagen kan men zelfs een kleefbriefje in of op de lunchtrommel vinden: "De vrienden van mijn man zijn altijd verrast als ze erachter komen dat ik zijn lunch maak. Maar de waarheid is dat ik het leuk vind om dingen voor mijn familie te doen, zoals zijn lunch klaarmaken. Het is een van de weinige dingen die ik elke dag voor hem kan doen." Reynolds vriendin is striptekenaar, en gebruikt haar tekenkunsten om dagelijks een tekening te maken op de lunchzak van haar zoon: "Het is niet heel uitgebreid, gewoon een schattige tekening van zijn favoriete stripfiguur, maar het is echt een liefdevol gebaar."

De kunst van aandachtig luisteren

Af en toe onze dierbaren laten horen dat we daar voor hen zijn en een luisterend oor bieden is erg belangrijk. "Wanneer je moeder bent van een tienerjongen die van muziek houdt, probeer dan de dag te onthouden waarvan de tickets van zijn lievelingsband in de verkoop gaan ondanks dat je het heel druk hebt op je werk. Of wanneer een nieuwe heruitgave van de Beatles uitkomt, koop je die zonder na te denken voor je man omdat je weet dat hij zo'n diehard fan van de Beatles is." Op vrije dagen of luie zondagen is ontbijt op bed een goed idee, alsook een nekmassage. Het leven is volgens Reynolds te kostbaar en we moeten dagelijks stilstaan bij de rol die onze dierbaren hierin spelen en onszelf gelukkig prijzen dat we ze hebben. "Met kleine gebaren, eenvoudige cadeautjes of mooie woorden kan je al je dierbaren om je heen laten weten dat je om ze geeft."