Acne, weg ermee!

Acne, weg ermee!

Puistjes, pukkels, acne, hoe je het ook noemt... het heeft allemaal met hormonen te maken. En wie in de puberteit zit, zal dat woord veel horen. De reden is dat hormonen verantwoordelijk zijn voor veel veranderingen die in je lichaam gebeuren - de ontwikkeling van borsten, schaamhaar, en ja, ook acne.


Door hormonen kunnen de talgklieren in de poriën van onze huid meer vet produceren dan nodig. Daardoor kunnen de poriën verstopt raken, zoiets als een verkeersopstopping onder je huid. Als een porie verstopt zit, kan de talgklier geïnfecteerd worden met bacteriën. En als dat gebeurt, krijg je dus acne.

Soorten pukkels
Wat is nu dat nu net acne en hoe kan een pukkel eruit zien? Een basispukkel is rood. Er zijn ook witkopjes (pukkels die gevuld zijn met gelige of wittige pus) en zwartkopjes. Ze lijken op pukkels maar hebben een zwart puntje bovenaan. Sommige meisjes vinden dat ze meer pukkels hebben net voor hun maandstonden dan op een ander moment in de maand. De reden? Omdat hun hormonen opspelen. Het goede nieuws is dat hun huid wellicht acnevrij zal zijn zodra ze door de puberteit heen zijn en hun hormonen rustiger worden.

Wat kan je aan acne doen?
Reinig de huid zacht met lauw water, wrijf niet te hard, net genoeg om oppervlakkig vuil en talg te verwijderen die puistjes veroorzaken, en dep je gezicht daarna droog met een schone handdoek. Je kan ook neutral cleansers gebruiken om je huid te reinigen. Hoe je ook je pukkels wilt bestrijden, knijp er nooit in, pulk er niet aan, duw ze niet uit. Eraan pulken zal de pukkel irriteren, waardoor hij roder en opvallender wordt. Ze uitduwen kan ervoor zorgen dat de talg en bacteriën terug in de huid gaan en een paar dagen later een nieuwe pukkel veroorzaken, of een bultje. Je kunt er ook littekentjes an krijgen die permanent worden.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Advies van de apotheek
Als de pukkels je te erg storen, kun je bij de apotheek een product tegen acne kopen. Veel vrij verkrijgbare producten bevatten benzoylperoxide, dat bacteriën doodt, de talgproductie vermindert en de pukkel uitdroogt. Het kan verleidelijk zijn, maar zorg dat je deze medicatie niet te veel of te lang gebruikt. Het kan resulteren in een echt droge huid, en die moet je dan weer gaan hydrateren. Een andere optie is om crèmes met fruitzuren (AHA’s) te gaan gebruiken. Ze verzachten de huid en werken goed bij milde acne.

Laagje make-up erop
Met make-up kun je wat camoufleren. Als je de vervelende pukkel wilt verbergen gebruik dan olievrije concealers, foundations en poeders. Kijk ook voor make-up die het ingrediënt salicylzuur bevat, dat zal helpen opstoten tegen te gaan.

Als je echt te veel last blijft hebben van je acne en het lijkt alsof het maar niet beter wordt, dan kun je een dermatoloog raadplegen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer