Blijven lachen, liefste puberouder

Blijven lachen, liefste puberouder

En plots is je schattige lagereschoolkind een puber. Niemand zei dat het makkelijk zou zijn. Maar zo moeilijk? O la la … Geen paniek, je bent niet alleen. En er is een manier om het met zo weinig mogelijk kleerscheuren aan te pakken: positive parenting. Vrij vertaald: mama of papa zijn met een open hart en engelengeduld. En dat voor het goede doel – je opstandige of apathische tiener helpen opgroeien tot een stabiele en gelukkige volwassene.


De power van positieve mama’s en papa’s
Bekijk het zo: je dochter of zoon is nu een bootje op de woelige baren van de grote zee die leven heet. Het gaat een tijdje alle kanten uit. Jij kan ondertussen enkel de vuurtoren zijn, de veilige thuishaven. En dat is heel veel waard.

1. Toon je liefde en vertrouwen
Iedereen kan af en toe een knuffel en een schouderklopje gebruiken, ook nukkige tieners. Pubers voelen zich groot en zien er volgroeid uit, maar zijn diep vanbinnen nog kinderen. Ze hebben veel liefde nodig, ook al vragen ze dat niet of op een negatieve manier.

2. Wees aandachtig
Hoe grillig of vertekend de meningen en gevoelens van jongvolwassenen ook kunnen zijn, ze hebben behoefte aan een luisterend oor. Probeer eerst goed te analyseren voor je reageert en geef je feedback op een rustige en opbouwende manier. Zeker als het niet is wat je dochter of zoon graag wil horen…

3. Dwing niet
Puber is synoniem voor rebel. Hoe harder je hen forceert om iets te doen, hoe kleiner de slaagkans. Ook vergelijken met je eigen jeugd werkt als een rode lap op een stier. Als je hen iets wil laten inzien of doen, komt het erop aan om hen verantwoordelijkheid te geven en het gevoel dat ze de verstandige keuze zelf maken.

4. Heldere waarschuwingen
Als je tiener afkomt met plannen waar jij even van moet gaan zitten – een tattoo of de eerste keer seks bijvoorbeeld – is het een kwestie van inderdaad even te gaan zitten. Om er samen over te praten. Niet afkeurend of paniekerig, maar rustig en realistisch: de voors en tegens op een rijtje zodat de impulsiviteit getemperd wordt. Daarna kan je nog altijd bidden dat het wilde plan smelt als sneeuw voor de zon. J

5. Moedig vriendschap aan
Echte vrienden zijn van onschatbare waarde. Ze zorgen niet alleen voor massa’s fun, maar vormen ook een extra klankbord en vangnet. Waarschuw je kinderen wel voor de gevaren van nepprofielen op internet en het chatten met onbekenden.

6. Stimuleer sport en hobby’s
Leuke hobby’s en sporten doen wonderen voor de ontspanning en het zelfvertrouwen. Sommige tieners zijn kampioen in luieren, anderen lopen na een uurtje al de muren op. In beide gevallen brengt beweging meer flow in hun leven. Probeer - voor zover je daar vat op hebt - hen suiker te laten mijden. Het is een energierover die tegelijk agressie kan stimuleren.

7. Laat los maar hou contact
Voorheen was het koesteren en binden, nu is jouw opdracht loslaten. Praktisch – je kan niet alles volgen wat je kind buitenshuis uitspookt – maar ook psychologisch en emotioneel. Het (ideaal)beeld dat je van je kind had, verandert en jij verschuift stilaan naar het achterplan. Een moeilijk maar natuurlijk proces.

8. Wees mild voor jezelf
Nu je kind stap voor voor stap de grote wereld ingaat en jouw taak beperkter wordt, kan dat gevoelens oproepen die te vergelijken zijn met rouwen. Zeker als je ondertussen zelf in de menopauze zit. Er is maar één remedie: lief zijn voor jezelf. En genieten van de tijd die vrijkomt op een manier waar jij gelukkig van wordt.

9. Zoek andere puberouders op
Problemen die thuis onoverkomelijk of abnormaal lijken, zie je soms in een ander daglicht als je erover kan praten met ervaringsdeskundigen. Andere puberouders dus. Als jullie openstaan voor open en eerlijke gesprekken, dan kunnen jullie heel wat betekenen voor elkaar.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie

SOS überpuber

SOS überpuber

SOS überpuber

Hoe leer je je dochter de beste beautyrituelen aan? Hoe blijf je best friends met je tienerdochter? Drie experts leren je de taal van je puber beter begrijpen.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow