De puberteit: een handige gids voor moeders

De puberteit: een handige gids voor moeders

Het is een verwarrende, lastige periode, dus wat mag je verwachten en hoe kan je je dochter het beste helpen tijdens de puberteit?


De puberteit is een kritieke levensfase voor meisjes en is gevuld met verwarring en zelftwijfel. Een nieuwe Always enquête toonde aan dat meer dan de helft van meisjes (56%) zich minder zelfzeker voelen tijdens de puberteit.

Om te begrijpen dat dit echt een heel normale levensfase is, heeft je dochter voldoende verzekering en steun van jou nodig. Over haar vragen en zorgen praten helpt haar niet enkel trots zijn op haar lichaam en gezonde keuzes maken, maar biedt jou en je dochter ook de kans om elkaar beter te leren begrijpen.

Laat haar weten dat je er altijd bent

Zorg ervoor dat je een goede communicatie opbouwt met je dochter. Laat haar weten dat je er altijd bent om met haar te praten. En, het allerbelangrijkste: het is belangrijk niet te vergeten dat 'praten' ook betekent dat je echt luistert naar wat zij zegt.
Neem wat tijd en probeer je te herinneren waar jij je zorgen over maakte toen je tiener was. Waar schaamde je je teveel voor om te vragen? Wat wilde je dat jouw moeder je had verteld? Of wat deed ze waar je je beter door voelde? Dat helpt je jouw dochter beter te begrijpen. Door openlijk met je dochter over deze dingen te praten help je haar ook verantwoordelijkheid opnemen voor haar eigen gezondheid zodat ze goede keuzes maakt nu ze volwassen wordt.
We hebben heel veel advies over hoe je met je dochter over de puberteit kunt praten en het soort vragen dat ze wellicht zal stellen.

Wees vroeg

Iedereen gaat beter met dingen om als ze zich er op voorbereiden! Dit betekent dat je best op tijd met je dochter over de puberteit begint te praten. Zo krijgt ze niet al haar 'informatie' van vriendinnen (want laten we eerlijk zijn: zij weten net zoveel, of weinig, als je dochter!).
Uiteraard is dit nog belangrijker als het er naar uitziet dat je dochter op jonge leeftijd al de puberteit in gaat. En hoewel je nooit precies kunt weten wanneer je dochter voor het eerst haar regels zal krijgen, weten we wel dat meisjes al vanaf hun 8e kunnen menstrueren.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Bouw haar zelfzekerheid op

Ongetwijfeld weet je nog wel van je eigen puberteit dat je zelfvertrouwen en je zelfzekerheid over je lichaam een behoorlijke deuk krijgen. "Mijn borsten zijn te klein." "Mijn borsten zijn te groot." "OMG, mijn oksels stinken!" "Er zit haar wáár?"
Je kan jammer genoeg niet met een toverstokje al haar onzekerheden doen verdwijnen (was het maar waar!) maar je kan er wel voor zorgen dat zij zich zelfzeker voelt. Je kan haar ook met de praktische zaken helpen zoals deodorants tegen lichaamsgeurtjes en een goed passende beha.

Een ‘écht’ probleem

Je kan je dochter helpen met alle veranderingen en kwaaltjes die de puberteit teweegbrengt.
Eén van de zaken waar jonge meisjes het vaak het moeilijkst mee hebben, is het feit dat ze bijkomen. Het is zo belangrijk dat je je dochter er aan herinnert dat het heel normaal is om bij te komen en dat volwassen vrouwen meer lichaamsvet hebben dan meisjes.
Gezond eten en regelmatig sporten is goed, je zorgen maken over je eerste rondingen niet.

Heb je tips?

We horen heel graag van je over hoe je jouw dochter door de puberteit hebt geholpen. Misschien is jouw advies wel onbetaalbaar voor een ander?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Vrouwen onder elkaar, praat mee!