Die eerste beha: zo kies je goed

Die eerste beha: zo kies je goed

Een paar jaar voor hun menstruatie beginnen meisjes borsten te krijgen, zo rond hun tiende. Is het bij je dochter zover en voelt ze zich in een hemdje of topje niet meer op haar gemak? Dan is het tijd voor een eerste beha.


Zodra je merkt dat je dochters borsten beginnen te groeien is het ook tijd voor een beha. Een beha geeft (groeiende) borsten steun. En met een beha staat kleding vaak beter. Als haar borsten al wat groter zijn zal ze merken dat het prettiger zit en dat ze weer kan rennen en sporten zonder dat haar borsten te erg in de weg zitten.

Willen of niet?
Of je dochter een beha nodig heeft of niet heeft niks met borstgrootte te maken. Het gaat er alleen om of ze al een beha wil of niet. Dat heeft evenveel te maken met emotioneel klaar zijn als met fysieke rijpheid. Het is heel goed mogelijk dat een meisje beginnende borstjes heeft en helemaal geen beha wil dragen; of dat er nog helemaal niks te zien is, maar dat ze niet kan wachten tot ze een beha krijgt.

Je beste maatje
Als je dochter een normale lengte en gewicht heeft, dan kan een one-size startersbehaatje nog volstaan in het begin. Als je met cups en verstelbare bandjes gaat werken, dan zul je de maten moeten (laten) opnemen. De juiste maat bepaal je door de onderbustewijdte en de bustewijdte op te meten. De onderbustewijdte bepaalt het cijfer van de maat, de bustewijdte de cup. Maattabellen vind je op het internet of in de lingeriewinkel.

Neem je tijd
Ga gerust mee met je dochter om die eerste beha aan te schaffen, als ze dat fijn vindt tenminste. Je kiest best een rustig moment uit. Een overdrukke winkel in de koopjesperiode is geen geschikte plek om je eerste beha te kiezen. Neem de tijd en help je dochter om de juiste maat te vinden en om wegwijs te raken uit de vele soorten modellen en materialen. De perfecte beha kies je zo. Een eerste beha moet goed zitten, maar je dochter moet er zich ook vooral goed in voelen. 

Je hebt de keuze uit de volgende modellen:

Passionata – € 39,95
Diesel - € 36
Dim - € 30,50
Lovestories - € 60

Basisbeha
Het klassieke behamodel dat je waarschijnlijk in verschillende kleuren wilt. Let op: 90% van de steun komt van de band onder je borsten, de schouderbandjes zijn minder belangrijk. Zorg vooral dat de cups je borsten goed omsluiten en niet te groot of te klein zijn.

Venus

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Kortingbon geselecteerd
Maak selectie ongedaan
Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild

Uniqlo - € 24
Nike - € 25
H&M - € 24,99

Sportbeha
Een comfortabele beha die je in al je bewegingen volgt. Je trekt ’m over je hoofd aan, zonder hinderlijke haakjes dus. Pas wel de schouderbandjes aan. Een sportbeha sluit goed aan, maar mag niet té strak zitten.

Lovelies - € 55
Princesse Tam Tam - € 29

Racerback beha of beha met verstelbare bandjes
Een mix van een basis- en sportbeha. De achterkant vormt een T of een Y of een X. Vaak zit de sluiting vooraan, handig. De bandjes kun je losmaken en verstellen om je beha onder al je outfits te kunnen dragen.
Deze beha’s zijn ideaal om in de zomer te dragen onder een topje zonder mouwen.

La Passionata € 47,95
Princesse Tam Tam - € 49

Strapless of bandeaubeha
Ideaal om te dragen onder een jurk of topje met hele dunne schouderbandjes of zonder bandjes. Let op: hier heb je geen bandjes die helpen om je beha goed te doen zitten. Zorg dus dat je een exemplaar hebt dat op zijn plaats blijft. 

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer