Een puberkit voor je dochter

Een puberkit voor je dochter

Zin in het begeleiden van je puberende dochter zonder haar de indruk te geven dat je haar bespiedt... Onze tips waarmee je haar discreet kunt steunen!


Maximaal anticiperen op deze voor haar toch wel overrompelende periode is zonder twijfel de beste manier om de situatie een beetje minder dramatisch te houden. Waarom zou je niet een kit samenstellen, speciaal voor deze periode: de puberteit? Je dochter zal dan van bij het begin alles wat ze nodig heeft bij de hand hebben... En dan ben je meteen ook klaar met de ‘praktische’ kant van de zaak. Als ze vragen heeft, kun je je dan concentreren op haar emoties en de waarden die je haar als vrouw wilt meegeven.

Begin met het uitzoeken van een mooie doos: uit de winkel of een doos die je zelf versiert met mooi inpakpapier. Je zult minstens het formaat van een schoendoos nodig hebben. Zodra de puberkit voor je dochter klaar is, wat stop je er nu in?

Maandstonden: een goede uitrusting is essentieel

Je tienerdochter krijgt haar maandstonden. Voor moeders geeft dat soms een raar gevoel... Anderzijds betekent het dat je dochter gezond is en dat haar puberteit normaal verloopt. Maandstonden kunnen soms veel angst inboezemen, en verkeerde ideeën. Herinner je je eigen adolescentie... en alle geruchten die de ronde deden. Ervoor zorgen dat je dochter met haar ‘puberkit’ alles bij de hand heeft wanneer het moment aanbreekt, zal zeker helpen om het allemaal wat minder dramatisch te laten verlopen.

 • Wanneer ze voor het eerst hun regels krijgen, zijn sommige meisjes meer op hun gemak met maandverband dan met tampons. Daarom stellen we je voor haar kit van beide te voorzien zodat ze kan kiezen: tampons of maandverband.
 • Koop ook tampons voor de puberkit van je dochter, maar kies eerder voor tampons met een inbrenghuls.
 • Waarom zou je ook niet een mooi zelfgemaakt hoesje in haar puberkit stoppen, zodat je dochter discreet haar hygiënepulletjes kan meenemen?

Het is nooit overbodig om het functioneren van haar lichaam nog eens goed uit te leggen. Ga in deze moeilijke periode eens een goed gesprek aan met je dochter en leg haar uit dat alle vrouwen anders zijn: misschien heeft jouw dochter haar regels al heel vroeg, vanaf 11 jaar, of misschien moet ze nog wachten... zonder daarom minderwaardig te zijn als meisje.

Meisjes wisselen enorm veel informatie onder elkaar uit: zorg ervoor dat die informatie correct is! Nee, een tampon kan het maagdenvlies niet beschadigen (trouwens, niet alle meisjes hebben er een); nee, je wordt niet zwanger van zwemmen, enzovoort… Als je je er een beetje ongemakkelijk bij voelt of de indruk hebt dat je dochter aandachtiger zal zijn als de informatie van iemand anders komt, aarzel dan niet om haar een boek cadeau te doen waarin de puberteit bedachtzaam wordt uitgelegd, of draag de opdracht over aan een volwassene bij wie ze zich vertrouwd voelt: je zus of je beste vriendin die haar van kleins af kent…

Always

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Kortingbon geselecteerd
Maak selectie ongedaan
Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild

Meisjes en hun lichaamshaar, een lang verhaal…

Epileren is sinds mensenheugenis in de mode: sporen van epileertrucs bestaan in alle uithoeken van de wereld en is van alle tijden... Vandaag de dag is het lastig om met lichaamshaar te leven, omdat de norm verankerd is in de collectieve verbeelding: een vrouw met lichaamshaar verwaarloost zichzelf...

Ja, maar we spreken wel degelijk over de ‘vrouw’. Misschien wil je helemaal niet dat je dochter van 9 of 10 haar benen al scheert! Bespreek het met haar. Als haar lichaamshaar licht van kleur is, zal het zo goed als onzichtbaar zijn. Stel haar gerust over het feit dat alle mensen lichaamshaar hebben en vooral dat het niet vies is!

Als je dochter donkerharig is en naar de middelbare school gaat is het mogelijk dat ze zich zal willen epileren. Zo zal ze het misschien weigeren deel te nemen aan groepsactiviteiten omwille van bijvoorbeeld het haar op haar benen. Dan zal je misschien toch moeten ingeven. In dat geval zou je haar kunnen uitleggen hoe je je benen onthaart het volgende in haar kit kunnen stoppen...

 • Als je dochter heel sportief is of op vakantie vertrekt, kun je haar het langdurig epileren voorstellen met het electrisch epileerapparaat, wat te verkiezen is boven het stelen van papa’s scheermesje… of dat van jezelf. Stop er dan een briefje bij met een paar tips: een ijsblokje over de benen om de huid voor te bereiden, zachte amandelolie om haar huid goed te voeden na het epileren…
 • Onmisbaar in de puberkit voor retouches en het epileren van oksels: een scheermesje voor vrouwen, met vervangmesjes.
 • Vergeet ook niet om ook een scheergel voor vrouwen te kopen: die is essentieel voor beginners, anders krijgt ze sneetjes en infecties.

Een puberkit voor je dochter samenstellen... stap voor stap!

Ziezo, nu zit het belangrijkste al in de puberkit van je dochter. Maar jij kent haar beter dan wie ook, en daarom weet jij het best wat je nog als persoonlijk cadeautje zou kunnen toevoegen om dit geleidelijke begin van haar volwassen leven een speciale toets te geven. Dit zijn nog enkele suggesties.

 • Tieners kampen met hormonale schommelingen en een overproductie van talg. Resultaat: allerlei puistjes op het voorhoofd, de kin en de neus van je dochter, die uiteindelijk geen klein meisje meer is. Ze moet haar huid schoon houden en hydrateren. We hebben de neiging de huid volledig uit te drogen om van de puistjes af te geraken, maar dat stimuleert de talgproductie nog meer... Behalve in extreme gevallen van acne (die door een dermatoloog onder handen moet worden genomen). Het is dus belangrijk dat je voor je dochter een aangepaste hydraterende crème koopt.
 • Een duidelijk en goed geschreven boek over de eerste verliefdheid kan een gebaar zijn dat op het eerste gezicht onhandig lijkt... Maar je dochter zal ongetwijfeld blij zijn met informatie waar ze jou niet over hoeft te raadplegen. Laat haar vooral niet gaan zoeken op internet, behalve dan op websites van de overheid: begeleid haar om één en ander duidelijk te maken.
 • Als je dochter zin heeft om zich op te maken en jij beslist hebt dat ze er de leeftijd voor heeft, stop dan een licht oogpotlood, een grijze, marineblauwe, groene of pruimkleurige mascara in het puberkit (die zijn minder verhardend dan zwart voor een nog jong snoetje). Make-up van goede kwaliteit zal het risico op allergie verminderen.
 • Een leuke nagellak kan ook zijn plaats vinden in de puberkit van je dochter, net als een nagelvijl. Die horen bij de hebbedingetjes die je dochter kunnen helpen, vooral als ze een beetje onzeker is, om deze nieuwe fase in haar leven met iets positiefs te associëren.
 • Tenslotte zou je de humorkaart nog kunnen uitspelen met een reep chocolade gelabeld: “alleen te openen in noodgevallen”, een “tegoedbon voor een knuffel alsof je nog maar 8 was” of regelrecht tot haar hart spreken met een cadeau van nieuw ondergoed dat net iets meer “voor grote meiden” is.

En jij, weet jij nog hoe je de puberteit doorstaan hebt? Had jij ook een speciale ‘puberkit’?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer