Heb je ‘het gesprek’ al gehad?

Heb je ‘het gesprek’ al gehad?

Tips om je dochter zelfverzekerd door de puberteit te helpen.


Om je dochter goed voor te bereiden op haar puberteit en op de veranderingen die haar lichaam zullen ondergaan is het belangrijk om een goed gesprek met haar te hebben. Wij geven je graag enkele tips om je dochter zelfverzekerd door de puberteit te helpen.

Wees eerlijk

Scholen beginnen tegenwoordig al vroeg met seksuele voorlichting, dus zorg ervoor dat je op voorhand al met je dochter hebt gepraat. Zo hoeft ze zich niet zo gegeneerd te voelen in de klas. Lees ook onze tips over ‘hoe over de puberteit met je dochter te spreken’.
De snelste manier om de aandacht van een tiener te verliezen is ze de les te lezen. Hou je gesprekken dus natuurlijk en doe ze regelmatig zodat de communicatielijnen open blijven naarmate ze ouder wordt. 

Wees voorbereid

Moeilijk te voorspellen cyclussen maken het eerste jaar van je dochters regels intens en ze kan best gefrustreerd raken. Misschien kan je voorstellen dat ze iedere dag een inlegkruisje draagt om beschamende ongelukjes te voorkomen? Always inlegkruisjes zijn erg dun en comfortabel.
Moedig haar aan om een menstruatiekalender bij te houden of een app te gebruiken die haar cyclus registreert zodat ze weet wanneer ze de volgende moet verwachten. Misschien heeft ze ook wel interesse in ons 'alles over je dochters regels' artikel.

Een van de beste manieren om de verschillende soorten bescherming uit te leggen is om samen naar de winkel te gaan en de opties te bekijken. Maar zorg ervoor dat je van tevoren weet welke producten je aanraadt, want ze zal zich zeker wat ongemakkelijk voelen als ze voor het winkelrek staat! 

Een eerste keer tampons proberen

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Je dochter wilt op een bepaald moment misschien tampons proberen. Zo ja, leg dan uit hoe ze deze in moet brengen, of laat haar naar ‘BeingGirl’ gaan voor een how-to video. Help haar eventuele angsten rond tampons te overwinnen door er eentje te kiezen die comfort biedt en makkelijk in te brengen is, zoals Tampax Pearl Tampons. Ze zijn de ideale keuze voor een jonge vrouw haar eerste ervaring met tampons.

Lichaamsgeurtjes onder controle houden

Eenmaal ze een puber is, zal jouw lieftallige dochter misschien niet zo zoet meer ruiken. Vanaf 9 jaar kan je haar al laten weten dat lichaamsgeurtjes op iedereen effect hebben (zelfs jou!) en overweeg haar een deodorant te geven voor haar dagelijkse verzorging. Zo heeft ze geen last van ongewenste geurtjes of zweetvlekken.

Scheertips voor beginners

Je dochter kan zich al op de leeftijd van 10 jaar bewust worden van de haartjes op haar benen. Neem wat tijd met haar in de badkamer en laat zien hoe ze in verticale bewegingen tot op haar knie kan scheren. Een washandje op de rand van het bad helpt haar voet op zijn plaats te houden waardoor ze haar evenwicht kan houden tijdens het scheren. Sneetjes vermijden is belangrijk voor een tiener, dus gebruik een scheersysteem zoals Venus Embrace waardoor scheren zeer eenvoudig wordt, zelfs voor groentjes.

Jouw tips over 'het gesprek'

Wat denk jij over een open gesprek hebben met je dochter over de veranderingen die ze doorstaat op weg naar volwassenheid? Wij horen heel graag jouw ervaringen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Vrouwen onder elkaar, praat mee!