Help je dochter begrijpen wat zich in haar hersenen afspeelt

Help je dochter begrijpen wat zich in haar hersenen afspeelt

Hier vind je enkele onderwerpen die je met je dochter kunt bespreken om haar te helpen bij het begrijpen van de psychologische veranderingen die ze meemaakt.


De puberteit wijzigt je manier van denken

'Cognitieve ontwikkeling' betekent dat je op een meer abstracte manier begint te denken, meer als een volwassene, minder als een kind.

Je kunt je gevoelens beter uitdrukken

Je gevoelens hebben meer betekenis. Je beschikt over woorden en ervaring om je gevoelens beter uit te drukken en anderen te laten weten of je tevreden of verdrietig bent. Hierdoor krijg je een duidelijker beeld van “jezelf” of wie je bent.

Je voelt je soms heel emotioneel

Ben je snel uit je humeur? Boos op je vrienden of je familie (vooral dan je pa en ma)? Zijn er kleine dingetjes waar je knettergek van wordt, terwijl ze je vroeger totaal niet stoorden? Werken je broer(s)/zus(sen) op je zenuwen? Nou, dat is eigenlijk heel normaal. Je zit in de puberteit en dat betekent dat er in je lijf van alles gebeurt.  Hormonale veranderingen waardoor je je soms niet lekker voelt en flink boos kunt zijn. Door die hele hormonentoestand zijn de meeste vrouwen vaak nogal stuurs vlak voor ze ongesteld worden. “Stemmingswisselingen” zijn ook heel normaal. De ene minuut ben je echt happy,  een paar seconden later kun je een rothumeur hebben of doodongelukkig zijn. Als dat gebeurt, dus als je opeens kwaad bent, tel dan eerst tot 10 (dat werkt écht!) en denk na voordat je je familie of vrienden begint uit te schelden.

Je huilt heel veel

Je kan huilen omdat er iets heel ergs is gebeurd waardoor je verdrietig of ontgoocheld bent. Jekunt in tranen uitbarsten omdat je je favoriete haarband bent vergeten in de gymzaal. Hoe gek het ook klinkt: dat is normaal. Het gebeurt ook vaak bij vrouwen die lijden aan het Premenstrueel Syndroom en zal gebeuren bij de meeste meisjes die in de puberteit zitten. Het beste is dat je gewoon accepteert dat je op dat moment heel emotioneel bent.

Je voelt je al heel wat vrouwelijker

Sommige meisjes vinden dat zij er soms of steeds vrouwelijker uitzien. Maar het ene moment kijk je liever naar het voetballen en het andere wil je alleen maar over nagellak praten. Helemaal niet vreemd. Gewoon… normaal.

Je denkt dat je een beetje eigenaardig bent

Je zult jezelf waarschijnlijk met je vriendinnen vergelijken en denken dat er uitgerekend met jou iets mis is. Je kunt  jezelf nogal onzeker voelen. Maar… je vriendinnen hebben dat ook! In de puberteit wordt je persoonlijkheid gevormd, je ontwikkelt je tot een unieke vrouw. Misschien wil je dat je wat meer “in het plaatje past”… Pech, want je persoonlijkheid zal het winnen en van jou een zelfverzekerde vrouw maken. En vergeet één ding niet in dit hele verhaal:  alle andere meisjes van jouw leeftijd maken hetzelfde mee!

Het goede nieuws is: de puberteit gaat voorbij

Je zult steeds weer te horen krijgen dat dit allemaal typisch en normaal is. Dat komt omdat dat ook gewoon zo is! Het kan raar klinken, maar de puberteit is een heel speciale periode in je leven, een kans om jezelf te leren kennen. Dit zijn een paar  tips om het op de juiste manier aan te pakken:

  • Zorg goed voor jezelf – let op je voeding (ijs is bijvoorbeeld wel oké, maar alléén als toetje). Eet veel fruit en groenten. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, da’s goed voor je lichaam én je geest. Boze bui? Een half uurtje tennissen (flink meppen!) of op de loopband en je voelt je gegarandeerd beter.
  • Praat met anderen – geef je ouders en leraren een kans en je zult merken dat ze echt wel behulpzaam kunnen zijn. Je kunt ook bij andere volwassenen terecht als je dat fijner vindt. Je vriendinnen beseffen natuurlijk wel dat jij hetzelfde doormaakt als zij, maar reken niet op hen voor de juiste informatie. Je kunt beter met iemand praten die ouder is.
  • Concentreer je op school en bij je hobby’s – je hersenen groeien en dit is de ideale gelegenheid om ze te gebruiken. Aan de hobby’s die je vroeger zo leuk vond, zul je nog meer plezier beleven. Je zult ook nieuwe, interessante dingen ontdekken. En je zult merken dat creatief bezig zijn nog leuker is om je nieuwe emoties uit te drukken.

Wil je meer tips over hoe je je dochter tijdens haar puberteit kunt helpen? Lees dan ook Praten met je tiener over puberteit, Je dochter voorbereiden op haar eerste menstruatie, Je tiener helpen bij de lichaamsveranderingen, “Mams, wat is een menstruele cyclus?” en moedig je dochter aan te praten (met een volwassen persoon waarin ze vol vertrouwen heeft) over puberteit.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Wanneer een meisje ongesteld is en voor het eerst tampons in plaats van maandverband probeert, heeft ze waarschijnlijk heel wat vragen over hoe ze die precies moet gebruiken. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow