Help je dochter bij pijnlijke regels

Help je dochter bij pijnlijke regels

Hoe kan je enkele van de minder plezante dingen van je regels aan je dochter uitleggen en haar hier mee helpen.


Je dochter wacht misschien vol spanning haar regels af - het is tenslotte een belangrijke mijlpaal op weg naar vrouw worden - maar er zijn een aantal symptomen die bij je regels horen en die best eng kunnen zijn voor een 'nieuwkomer'. Zo kan je haar helpen.

PMS

PMS oftewel premenstruele symptomen zijn helemaal niet leuk en kunnen ervoor zorgen dat je je humeurig, prikkelbaar of huilerig voelt. Het goede nieuws is dat je dingen kan doen om jezelf te helpen, zoals ervoor zorgen dat je goed eet en voldoende rust.

Menstruele Krampen

Helaas is het voor de meeste pre-tieners en tienermeisjes gewoon een van die levensfeiten dat je, voor en tijdens je regels, last hebt van menstruele krampen (dysmenorroe).
Deze krampen kunnen variëren van scherpe steken die je in elkaar doen zakken tot een zeurende pijn die doorheen je buik en lage rug straalt. Sommige meisjes hebben ook last van duizeligheid, misselijkheid, diarree of moeten zelfs overgeven.
Krampen hoef je niet zomaar te accepteren en er zijn veel dingen die de symptomen helpen verlichten, van een warmwaterkruik of warm kersenpittenkussen tot pijnstillers of een lang, warm bad nemen. Als de krampen echt heel zwaar zijn, ga je best even langs de huisarts.

Zware bloedingen

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De meeste meisjes verliezen zo'n 50 milliliter menstrueel bloed tijdens hun regels. Gezien je lichaam meer dan 5,6 liter bloed bevat zal je dat kleine beetje dat je tijdens je regels verliest echt niet missen - en je lichaam herstelt dit snel.
De vloei van een ongesteldheid kan behoorlijk variëren dus het is niet makkelijk weten of je een uitzonderlijk zware vloei hebt. Echter, als de regels van je dochter langer dan zeven dagen duren, ze vaak haar tampon of maandverband moet verwisselen (elke twee uur of vaker), of als het gutst (plotse golven) of proppen afscheidt, dan heeft ze waarschijnlijk last van zware bloedingen
Dit is niet noodzakelijk een probleem op zich, hoewel je hierdoor wel risico loopt om veel ijzer te verliezen, waardoor je bloedarmoede krijgt wat op zijn beurt betekent dat je je zwak en moe voelt.
Soms kunnen zware bloedingen echter een symptoom zijn van een serieuzer probleem en het beste advies van al is dat als je je zorgen maakt, je met je dochter naar de huisarts moet gaan.

Onregelmatige regels

Je regels kunnen de eerste twee jaren erg onregelmatig zijn. Je kan je regels krijgen en dan zomaar zes maanden moeten wachten op de volgende. Je regels kunnen een dag duren, en de volgende keer wel tien dagen. Over het algemeen duurt het één tot twee jaar voordat je cyclus normaliseert. Vergeet je dochter dus niet te vertellen dat dit heel normaal is.

Deel jouw tips

Heb jij een tip om je dochter te helpen met alle vervelende kantjes van haar regels? Laat het ons hieronder weten.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Vrouwen onder elkaar, praat mee!