Help je dochter met veranderingen in de puberteit

Help je dochter met veranderingen in de puberteit

De puberteit betekent dat het lichaam van je dochter een hele hoop veranderingen ervaart. Als moeder kan je haar helpen hiermee omgaan.


Weet je nog toen jij een tienermeisje was? Alsof je lichaam plots een ander toebehoorde? Zo help je jouw dochter deze veranderingen begrijpen en omgaan met wat er in haar lichaam gebeurt.

Leg uit, leg uit, leg uit

Hoe meer je met je dochter over puberteit kan praten, hoe beter. Ze moet weten dat het heel normaal is - dit overkomt iedereen.

Observeer

De puberteit begint ergens tussen je achtste en veertiende levensjaar. Begin dus op de veranderingen te letten die je dochter meemaakt zodra ze adolescent wordt.
Als je dochter nog geen veranderingen heeft doorgemaakt tegen de tijd dat ze 14 is, kan je best met haar naar de huisarts gaan.
De puberteit duurt ergens tussen de 18 maanden en twee jaar, maar omdat alle lichamen anders zijn en op hun eigen tempo ontwikkelen, maken meisjes zich al snel zorgen dat ze 'anders' zijn.

Bereid je voor

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ieder meisje ervaart dezelfde veranderingen (hoewel op verschillende momenten):

  • 8 tot 12 —  Kindertijd. Geen zichtbare tekenen van puberale ontwikkelingen.
  • 8 tot 14 — Ze worden snel langer en beginnen zwaarder te worden. Borstjes verschijnen: de tepels beginnen op te zwellen en de borsten kunnen gevoelig worden. Fijne, rechte haartjes beginnen rond de schaamstreek te groeien.
  • 9 tot 15 — Ze blijven in de lengte groeien. Borsten worden ronder en voller. Schaamhaar wordt donkerder, dikker en krult. De heupen kunnen breder worden ten opzichte van de taille, waardoor ze een zachtere, rondere vorm krijgt. De vagina begint een doorzichtig, lichtjes witte afscheiding te produceren wat vaginale afscheiding heet. Voor sommige meisjes beginnen het ovuleren en de menstruatie tegen het einde van dit stadium.
  • 10 tot 16 — Okselhaar doet zijn intrede. De tepel en de donkere rand hier omheen (tepelhof) kunnen uitsteken van de rest van de borst. Het schaamhaar begint een driehoek te vormen aan de voorkant en langs de zijkanten van de schaamstreek. Voor veel meisjes beginnen het ovuleren en de menstruatie rond deze periode.
  • 12 tot 19 — Volwassenheid. Over het algemeen ziet ze er als een jonge vrouw uit. De tepelhof sluit zich terug aan bij de contouren van de borst en de borst is volledig ontwikkeld. Schaamhaar vormt een dikke, krullerige driehoek. Waarschijnlijk heeft ze nu ook haar volwassen lengte bereikt. Ovuleren en menstrueren gebeurt nu regelmatig. 

Help je dochter de touwtjes in handen houden

Nu is een goed moment om uit te leggen dat met de puberteit ook allerlei andere 'kwaaltjes' de kop kunnen opsteken zoals acne, vet haar en misschien zelfs roos en ongewenste lichaamsgeurtjes. Introduceer haar dus aan de producten - deodorant, huidverzorging en haarverzorging - die de veranderingen waar ze echt niet op zat te wachten kunnen helpen verzachten zodat ze zich zelfzekerder voelt. 

Laat het ons weten

We zouden heel graag horen hoe jij denkt dat we tienermeisjes kunnen helpen omgaan met de lichaamsveranderingen die in de puberteit voorkomen. Misschien heb je wel tips die een andere moeder en dochter kunnen helpen?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

2kinderen

2kinderen

gemeld

kan iemand mij helpen.mijn dochter 9 jaar heeft al veel okselhaar. ze vraagt of ik dit wil scheren.mag ik dit al doen? ik vindt dit zo vroeg

  • melden

ik vond dit artikel zeer inspirerend.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer