Hoe je dochter voorbereiden op haar eerste menstruatie

Hoe je dochter voorbereiden op haar eerste menstruatie

1. Je lichaam ondergaat veranderingen

De puberteit is een periode tijdens welke het lichaam van een vrouw diverse wijzigingen ondergaat: je groeit snel en je lichaam krijgt een meer ‘vrouwelijke’ vorm. Je borsten ontwikkelen zich en haar begint te groeien op de pubis en onder de oksels. Al deze verschijnselen zijn normaal! Hier nog meer tips om je tiener te helpen met haar lichaamsveranderingen.

2. Je eerste menstruatie komt er aan

Je kunt je eerste menstruatie verwachten ongeveer 2 jaar nadat de eerste tekenen van borstontwikkeling verschijnen, tussen 11 en 13 jaar. Voorheen, zal je waarschijnlijk een geelachtige of witte afscheiding opmerken in je onderbroekje. Dit noemt men vaginale afscheiding dat noodzakelijk is om uitdroging van de vagina te voorkomen en infecties, zoals spruw tegen te gaan. Het is allemaal heel normaal, behalve wanneer dit niet goed ruikt of bij pijn, of wanneer de genitale zone pijnlijk aanvoelt en jeukt; dit kunnen tekenen van infectie zijn. In dit geval, raadpleeg een arts.

3. Je menstruatie is een deel van je cyclus als vrouw

Elke maand, herhaalt je reproductief systeem hetzelfde patroon aan evenementen die leiden tot ovulatie, allen onder controle van de hormonen. De menstruatie wordt gedefinieerd als de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie. Hier vind je alles wat je moet weten over je menstruele cyclus.

4. Hoe kan je weten?

Bij het begin van je menstruatie, kan je soms wat vochtigheid in je onderbroekje voelen. Soms voel je een echte stroom, vooral nadat je hebt gezeten of bent gaan liggen. Wanneer je daarna rechtstaat, kan het als een guts aanvoelen. Dit is omdat de vloeistof verzameld werd tijdens de rust.

5. Je kunt het plannen

Je kunt gebruik maken van inlegkruisjes terwijl je wacht op je menstruatie. Het is altijd een goed idee om één of twee maandverbanden in je kastje op school en een ander maandverband met proper ondergoed in je schooltas te hebben.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

6. Na een tijdje, vind je zelf uit welke bescherming het beste bij je past

De meeste pretieners en tienermeisjes gebruiken maandverbanden tijdens hun eerste menstruatie. Je kunt ook kiezen voor tampons, een doeltreffende vorm van interne bescherming. Zij zijn zeer handig omdat zij je toelaten jouw normale activiteiten, met inbegrip van het zwemmen, verder te zetten. Zorg ervoor dat je de instructies grondig leest en dikwijls je tampon verandert.

7. Hoe dikwijls heb ik mijn menstruatie?

Elkeen heeft zijn eigen cyclus. Een gemiddelde cyclus telt 28 dagen, eenmaal in de maand. Je kunt ook om de 22 of 43 dagen menstrueren, of het kan gebeuren dat dit varieert tijdens de eerste jaren van je menstruatie. Volg dit op aan de hand van een kalender door de eerste dag te omcirkelen.

8. Je kunt menstruatiepijnen en krampen ervaren

De meeste meisjes ervaren menstruele krampen gedurende hun menstruatie. Eenvoudige gezonde gewoonten zoals een goede houding, lichaamsbeweging, geschikt dieet en regelmatige eliminatie zullen pijn voorkomen. Leer alles over hoe krampen uit de weg te ruimen.

9. Menstruatie brengt geen halte aan je dagelijkse leven

Niemand kan weten dat je menstrueert en je kunt nog steeds sporten en deelnemen aan andere activiteiten tijdens je menstruatie. Doe waar je zin in hebt. Je kunt enkele van de tips Blijf actief, fris en vol zelfvertrouwend tijdens de menstruatie met haar delen.

10. Je zult eventueel een gynaecoloog moeten raadplegen

Tenzij je specifieke zorgen hebt, zal je rond de leeftijd van 18 jaar of op het ogenblik dat je sexueel actief wordt een gynaecoloog raadplegen, om het even wat zich eerst voordoet.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer