Maandverband of tampons voor mijn dochter?

Maandverband of tampons voor mijn dochter?

Meisjes die net ongesteld zijn geworden zijn onzeker en denken dat iedereen ziet dat ze ongesteld zijn.


Maandverband of tampons voor mijn dochter?

Meisjes die net ongesteld zijn geworden zijn onzeker en denken dat iedereen ziet dat ze ongesteld zijn. Lekker in het Leven geeft tips om jouw dochter gerust te stellen en te helpen.

Beginnen met maandverband

Ook al is het oké om meteen met tampons te beginnen, de meeste meisjes beginnen toch meestal met maandverband. Dus zorg ervoor dat je altijd genoeg verband in huis hebt. Maandverband is simpel in gebruik, maar geef jouw dochter als ze nog heel jong is een uitgebreide uitleg. Pak een maandverband uit de verpakking en verwijder de individuele verpakking. Laat jouw dochter zien hoe ze het in haar ondergoed plakt, vertel hoe vaak ze het moet verwisselen om doorlekken of geurtjes te voorkomen. Vooral aan het begin van haar cyclus is regelmatig verwisselen nodig, omdat ze dan het meeste bloed verliest. Je kunt dit op een echte onderbroek voordoen, tenzij ze dit maar 'stom' vindt. Laat haar vervolgens even alleen in de badkamer, zodat ze in alle rust kan oefenen. Jouw dochter heeft, vooral tijdens haar periode, behoefte aan privacy.
Tip: stop een paar reserve maandverbandjes in haar schooltas. Doe deze in een leuk pennendoosje. Natuurlijk wel eentje waarvan niet iedereen meteen denkt: hé, maandverband!

Iedereen ziet mijn maandverband!

Sommige meisje maken zich zorgen dat iedereen weet dat ze ongesteld is, dat ze haar maandverband zien zitten of dat ze het tijdens het omkleden voor het sporten zien. Stel je dochter gerust. Laat haar uitgebreid naar zichzelf in de spiegel kijken terwijl ze een maandverbandje draagt. Ziet ze iets? Waarschijnlijk niet, want het maandverband van tegenwoordig is heel erg dun, vooral de ultradunne varianten. Draagt jouw dochter maandverband met vleugels tijdens de zwaardere dagen van haar menstruatie? Dan kan ze op de dag dat ze gym heeft een leuke hipster over haar onderbroek dragen. Niemand die iets ziet!

Hoe gooi je maandverband weg?

Leg jouw dochter ook uit hoe je maandverband weggooit. Geef aan dat ze het nooit in de wc mag gooien, omdat de wc hierdoor verstopt raakt. Vertel dat ze het gebruikte verbandje kan opvouwen of oprollen en het met wc-papier (of de verpakking van een nieuw maandverbandje) kan omhullen. Daarna kan ze het in de prullenbak gooien. En vergeet niet te zeggen dat ze daarna haar handen met zeep moet wassen.

Tampons

Het voordeel van tampons is dat ze erg discreet zijn en niet in de weg zitten tijdens activiteiten zoals zwemmen of dansen. Jouw dochter vindt het waarschijnlijk best spannend om voor het eerst een tampon in te brengen. Oefening baart kunst. Leg haar uit dat er verschillende maten tampons zijn. Dan weet ze dat ze (tijdens lichte dagen) met de kleinste tampons kan beginnen. Het is belangrijk dat jouw dochter de tampon goed inbrengt, zodat ze de tampon niet voelt zitten. Vertel haar ook dat ze haar handen wast voordat ze een tampon inbrengt en dat ze tampons ook niet in de WC mag gooien. Tampons hebben niks met het verliezen van je maagdelijkheid te maken. Oudere meiden rollen waarschijnlijk met hun ogen bij deze opmerking, maar toch zijn er meisjes die denken dat dit zo is.
Tip: tampons met een inbrenghuls zorgen ervoor dat de tampon precies op de juiste manier wordt ingebracht.

Laat jouw dochter kennismaken met verschillende soorten maandverband. Zo kan ze zelf bepalen welk type maandverband bij haar en haar ondergoed past.

Tip: jouw dochter kan alles over haar menstruatie, ongesteldheid- en lichaamsfabeltjes en nog veel meer meidenonderwerpen vinden op Vrouw zijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Wanneer een meisje ongesteld is en voor het eerst tampons in plaats van maandverband probeert, heeft ze waarschijnlijk heel wat vragen over hoe ze die precies moet gebruiken. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Waaruit bestaat een Tampax tampon?

Waaruit bestaat een Tampax tampon?

Waaruit bestaat een Tampax tampon?

De Tampax tampons worden vervaardigd uit dezelfde bestanddelen, dan deze die sinds jaren gebruikt worden in producten voor vrouwelijke hygiëne en zijn volledig veilig. Tampax brengt deze bestanddelen samen in unieke designs, zodat je beschermd bent tegen lekken en ze comfortabel zitten.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!