Moedig je dochter aan te praten (met een volwassen persoon waarin ze vertrouwen heeft) over haar puberteit

Moedig je dochter aan te praten (met een volwassen persoon waarin ze vertrouwen heeft) over haar puberteit

Het komt voor dat een moeder-dochterrelatie wat gespannen is en dat je dochter bepaalde dingen met jouw niet wenst te bespreken. Neem dit niet al te persoonlijk (herinner je, de emoties van je dochter zijn soms wat tegenstrijdig). Probeer haar niettegenstaande te overtuigen dat ze zich tot andere volwassen personen richt wanneer ze behoefte heeft te praten over haar volwassen worden. Hierna, vind je enkele aandachtspunten die je kunnen helpen bij het praten met je dochter over de uitbreiding van haar ondersteuning.


Overtuig haar dat je gevoelens niet worden gekrenkt

Zeg haar dat je enkel wenst dat ze de ondersteuning vindt die ze nodig heeft (zelfs indien, naar waarheid, je gevoelens wel een beetje worden gekrenkt).

Moedig haar aan enkele volwassen personen te vinden

Zeg haar dat de eerste persoon met wie ze moet praten een volwassen persoon moet zijn, omdat iemand van haar leeftijd het niet altijd bij het rechte eind heeft, ook al denkt ze dit. Het is zeer belangrijk dat ze de juiste antwoorden krijgt op haar vragen. Het vraagt een beetje moed, en ze kan zich zeer ongemakkelijk en beschaamd voelen om hierover te praten. Dit is heel normaal. Maar dit moet haar niet tegenhouden omdat praten met een volwassen persoon die met haar gevoelens begaan is (of het hem nu gaat om angst, bezorgdheid, tevredenheid of verwarring) een grote opluchting is en een comfortabel gevoel geeft.

Suggereer vrienden, familieleden of andere bezorgde volwassenen

Moedig haar aan een volwassen persoon te vinden waarbij ze zich op haar gemak voelt: een vader, een stiefouder, grootouder, tante of oudere zus. Andere opties zijn: een leraar, de schoolverpleegster, haar arts of misschien zelfs een vriendin van haar moeder met wie ze gemakkelijk kan praten.

Waarschuw haar op tijd

Leg haar uit dat eenmaal ze heeft beslist met wie te praten en ze bereid is zich open te stellen, het zeer belangrijk is dat ze het juiste moment kiest om ze te benaderen. Volwassenen hebben het soms zeer druk – misschien is dat ook zo – maar door hen eenvoudigweg duidelijk te maken dat ze wenst te praten, zullen ze hun bezigheden stopzetten voor haar.
Geef haar een voorbeeld: ze kan deze persoon benaderen en zeggen: “Er is iets dat ik met u wens te bespreken wanneer u hiervoor tijd hebt.” Op deze manier, gaat ze een gesprek niet uit de weg. Ze kan deze persoon eveneens een berichtje of e-mail zenden, en zeggen dat ze behoefte heeft aan een praatje.
Suggereer eveneens dat vooraleer ze het gesprek aangaat, ze haar vragen noteert. Op deze manier vergeet ze niet waarover ze wenst te praten. Zeg haar ook niet zenuwachtig te zijn (ja zeker, dit is sneller gezegd dan gedaan) omdat praten over dingen die haar gedachten bezighouden werkelijk een zeer grote opluchting is.

Suggereer dat ze eerst wat over zichzelf leest

Een goede manier om zichzelf voor te bereiden op om het even welk gesprek, is het doen van wat opzoekwerk. Het volstaat niet goede keuzes te maken, maar eveneens geïnformeerde keuzes te maken. Suggereer haar om de volgende artikels te lezen: Je dochter voorbereiden op haar eerste menstruatie, Je tiener helpen bij de lichaamsveranderingen, “Mams, wat is een menstruele cyclus?”.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Wanneer een meisje ongesteld is en voor het eerst tampons in plaats van maandverband probeert, heeft ze waarschijnlijk heel wat vragen over hoe ze die precies moet gebruiken. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow