Hoe los je een moeder-dochterconflict op ?

Hoe los je een moeder-dochterconflict op ?

0
De relatie tussen moeder en dochter kan complex zijn. Wanneer er een conflict ontstaat, weet je niet altijd wat de beste reactie is. Dit zijn enkele tips.

Sommige moeders zijn heel close met hun dochter, terwijl andere dan weer een haat-liefdeverhouding hebben. Meestal is het een diepgaande, complexe relatie die niet altijd even makkelijk in balans te houden is. Als er tussenbeide een conflict ontstaat, weet je als moeder niet altijd wat de beste houding is, omdat je bang bent de sfeer duurzaam te verzieken.

Time-out

Is je dochter boos en weigert ze om het uit te praten, dan is het zinloos om zelf ook boos te worden en je stem te verheffen. Accepteer daarentegen dat ze behoefte heeft aan ruimte en tijd om te kalmeren, zodat ze niet gaat volharden in haar boosheid. Trouwens, een time-out kan ook voor jezelf prettiger zijn dan erop aan te dringen dit moeder-dochterconflict onmiddellijk op te lossen. Een pauze geeft je de tijd om je ideeën beter op een rijtje te zetten en een oplossing te vinden die jullie allebei tevreden zou kunnen stellen.

Verplaats je in haar schoenen

Je dochter is niet per se jouw evenbeeld. Ze deelt ongetwijfeld een aantal van jouw waarden, maar heeft haar eigen persoonlijkheid en denkt en handelt dus zelfstandig. Probeer je daarom, in eerste instantie, in te beelden hoe zij de dingen zou kunnen ervaren, om haar reactie te begrijpen. Dat doe je op één manier: blijf er even bij stilstaan en begin vooral actief te luisteren. Zeg zelf niets meer. Stel vragen en herformuleer in duidelijke bewoordingen wat je dochter heeft gezegd. Je zult haar standpunt beter begrijpen en zij, van haar kant, zal zich door jou beter begrepen voelen. Maak een goed begin bij het oplossen van een moeder-dochterconflict en versterk op deze manier jullie vertrouwensrelatie.

Sluit compromissen

Conflicten tussen moeders en dochters ontstaan soms omdat elk het laatste woord wil voeren. Dat is niet altijd de beste manier om de relatie met je kind te verbeteren. Blijf natuurlijk wel in je rol van ouder. Het is dus niet de bedoeling om sommige essentiële, structurerende regels op te geven. Accepteer het sluiten van compromissen, ongeacht de leeftijd van je kind. Dat kan een conflict met je dochter sneller tot een vreedzaam einde brengen.

Ga samen iets leuks doen

Soms sleept een ruzie tussen moeder en dochter aan en blijft er een sombere sfeer tussen jullie bestaan. Doorbreek de spanning en trek de banden met je dochter nauwer aan door haar een activiteit met z’n beidjes voor te stellen. Ga een dagje naar de wellness, ga naar de bioscoop voor een goeie film of naar een restaurant voor een etentje ... Ideeën genoeg voor kwaliteitstijd met exclusieve aandacht voor je dochter. Een tip: beslis samen welke activiteit jullie willen doen en voorzie om het vaker te doen. Dit zou de lucht snel moeten kunnen klaren wanneer er zich een conflict met je dochter voordoet.

Vraag aan een derde om te bemiddelen

Als je er toch niet in slaagt een oplossing te vinden voor een moeder-dochterconflict, vraag dan aan een derde om het van je over te nemen. Dat kan uiteraard de vader van je dochter zijn. Maar soms zal je kind zich liever verlaten op een grootmoeder, een vriend of een tante. De mening van een buitenstaander geeft je de kans om de dingen vanuit een andere hoek te bekijken. Het zou een analyse en oplossingen kunnen opleveren, waar je zelf nog niet op was gekomen. Het zou jammer zijn om achter het net te vissen!

Wat er ook gebeurt, vergeet niet dat conflict perfect normaal is in een moeder-dochterrelatie, zolang het maar redelijk blijft. Ga niet gebukt onder een schuldgevoel en zoek samen oplossingen om jullie relatie in rustiger vaarwater te brengen.

En jij, wat zijn jouw tips om een moeder-dochterconflict op te lossen?

Mis geen enkele tip voor jezelf en je kinderen en bespaar geld door te registreren bij Zin in meer.

0

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies