Een tampon inbrengen, een tampon gebruiken en antwood op al je vragen over tampons


Gezin
27/04/2021
Wanneer een meisje ongesteld is en voor het eerst tampons in plaats van maandverband probeert, heeft ze waarschijnlijk heel wat vragen over hoe ze die precies moet gebruiken. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Hoeveel keer per dag moet ik een nieuwe tampon inbrengen?

Als je een tampon hebt gekozen met een absorptieniveau dat is afgestemd op je menstruatie, dan moet je om de 4 uur een nieuwe tampon inbrengen. Als je merkt dat je hem vaker moet verwisselen, dan moet je absoluut een tampon met een hoger absorptieniveau gebruiken. En als je een tampon al 8 uur gebruikt en hij is nog niet helemaal vol, dan moet je natuurlijk een lager absorptieniveau kiezen. Zelfs als de tampon na 8 uur nog hier en daar wit is, moet je hem vervangen. 8 uur is echt wel het maximum, langer gebruiken is niet goed.

Mag ik tampons gebruiken voor andere afscheiding dan menstruatie?

Nee. Je mag alleen tampons gebruiken als je ongesteld bent. Een beetje verlies is normaal, daarvoor kun je gewoon elke dag de inlegkruisjes van Alldays gebruiken. Is het tussentijds verlies abnormaal, dan moet je even een bezoekje brengen aan je huisarts.

Is het normaal dat je je bij het inbrengen van een tampon wat zwak voelt?

Dat komt niet zo vaak voor, maar het kan gebeuren wanneer je voor het eerst een tampon gebruikt. Als het gebeurt, stop dan even. Lukt het de eerste keer niet meteen, maak je dan geen zorgen. Het duurt echt niet lang voor je de techniek te pakken hebt.

Kun je een tampon binnenin je lichaam voelen?

Niet als je hem correct hebt ingebracht. Als je er last van hebt, dan heb je hem waarschijnlijk niet diep genoeg ingebracht. Je kunt hem dan beter verwijderen en een nieuwe inbrengen.

Kan een tampon in mijn lichaam ‘verdwalen'? Kan ik hem verliezen?

Nee, dat is absoluut onmogelijk. Als je hem eenmaal correct hebt ingebracht, wordt hij op zijn plaats gehouden door de wanden van je vagina. Er is dus geen enkel risico.

Kan een tampon vast blijven zitten?

Nee. Hij wordt vastgehouden door de spieren van je vagina, maar je hoeft alleen maar aan het koordje te trekken om hem te verwijderen. Over het algemeen gaat dat heel gemakkelijk. Gaat het bij jou niet zo vlot, ontspan je dan en probeer het opnieuw. Helpt dat niet, laat de tampon dan nog even zitten. Het kan zijn dat hij nog niet voldoende menstruatiebloed heeft geabsorbeerd en daardoor nog niet soepel genoeg is geworden. Vergeet niet de tampon na uiterlijk 8 uur te verwisselen.

Wat moet ik doen als het koordje afbreekt?

Die kans is echt heel klein. Als het toch gebeurt dan kun je de tampon heel eenvoudig met je vingers verwijderen. Was eerst je handen, ga in dezelfde houding zitten als bij het inbrengen en verwijder de tampon. Lukt het toch niet, ga dan DEZELFDE DAG NOG naar de dokter. Hoe dan ook, een tampon mag nooit langer dan 8 uur in je lichaam blijven.

Mag ik tampons gebruiken als ik aan sport doe of wil dansen?

Tampons zijn ideaal als je ongesteld bent en toch wilt sporten. Ze geven je alle bewegingsvrijheid en zijn altijd onzichtbaar, ook onder strakke kleding. Bovendien zijn tampons perfect voor zwemsters. Omdat een matige lichamelijke activiteit wordt aangeraden om menstruatiekrampen te verminderen, zijn tampons bijna onmisbaar voor vrouwen die aan sport willen doen.

Moet ik de tampon verwijderen als ik naar het toilet ga?

Nee, dat is niet nodig. De tampon is in de vagina ingebracht, dat is dus geen probleem. Het koordje kun je gewoon opzij houden, zodat het niet nat kan worden.

Kan ik douchen of in bad gaan met een tampon?

Ja, dat is absoluut mogelijk. Tampons zijn het enige product voor vrouwelijke hygiëne waarmee dat kan.

Kunnen tampons een allergie veroorzaken?

Alle producten van Tampax worden uitvoerig getest, het risico op allergieën is daardoor bijzonder laag. Maar geen twee mensen zijn hetzelfde en sommige vrouwen kunnen allergisch zijn voor producten die perfect zijn voor andere vrouwen. Als je bij het gebruik van een tampon iets abnormaals merkt, aarzel dan niet en stap naar je huisarts.

Kunnen tampons of maandverband geslachtsziektes of AIDS veroorzaken?

Nee, dat is totaal uitgesloten. Always® maandverbanden en Tampax® tampons worden met uiterste zorg verpakt. Dat garandeert dat ze geen gevaarlijke micro-organismen of virussen bevatten.

Mag ik twee Tampax® tampons tegelijk gebruiken?

Nee. Je mag maar één tampon tegelijk gebruiken. Heb je een overvloedige menstruatie en heb je behoefte aan extra bescherming, kies dan een grotere tampon of gebruik maandverband om lekken te voorkomen.