Zet de televisie uit en geniet samen van een gezellige avond!


Gezin
18/05/2021
Fijne avonden met je gezin, ver van alle beeldschermen ... Ideeën voor activiteiten met de kinderen wanneer ze thuiskomen van school.

Denk aan je jeugd en hoe je als kind lange familieavonden ver van televisie of tablets doorbracht! Door af en toe afstand te doen van alle beeldschermen zul je ook beter slapen en meer genieten van de momenten van rust.

1. Gezinsactiviteiten? Wees creatief!

Vingerverf, origami, papier-maché ... het doet er niet toe welke activiteit je met je gezin plant, zolang je maar je creativiteit tot uiting brengt!

Je kunt een speciaal thema bedenken en een DIY atelier met je nieuwste vakantiefoto's organiseren, kaarten voor Valentijnsdag maken of de kinderen vragen de uitnodigingen voor hun verjaardagsfeestje te ontwerpen. Tip: verzamel het hele jaar door nuttige voorwerpen voor dit soort knutselpartijtjes, zoals lege rolletjes wc-papier, eierdoosjes, yoghurtpotjes ... Telkens als je recycleert ben je bovendien een goed voorbeeld voor de kinderen!

2. Ontdek een nieuwe sport

Veel organisaties hebben een aanbod gratis proeflessen. Dans, badminton, volleybal, paardrijden: je hoeft alleen nog maar te kiezen welke activiteit je met je gezin wilt doen en inlichtingen in te winnen bij de lokale sportverenigingen.

Je zou ook een avond per week kunnen wijden aan een bezoek met je gezin aan het lokale zwembad of een minitoernooi tennis op een vooraf gereserveerde tennisbaan kunnen organiseren.

3. Draag zorg voor dieren: een nuttige gezinsactiviteit

Je houdt van dieren, maar kunt je geen huisdier veroorloven? Sommige dierenasielen maken het voor vrijwilligers mogelijk gratis met de dieren te gaan wandelen. Kinderen zijn dol op het vertroetelen van dieren en jij profiteert ervan om je dagelijkse uurtje beweging te krijgen: dat is een uitstekend idee voor een activiteit met het hele gezin !

4. Schrijf je in voor een avondcursus

Waarom gebruik je de avonden niet om opnieuw te gaan studeren? Niet alleen kan een extra diploma interessant zijn om een eventuele nevenactiviteit uit te oefenen, maar het is ook een schitterende manier om tijd door te brengen met je tiener, terwijl je er ook nog iets mee bijleert. Aromatherapie, reflexologie, gastronomie, andere talen … voor ieder wat wils!

5. Een avond met je gezin: organiseer spelletjes

Met het organiseren van een sketchavondje met je gezin kun je al heel wat tijd samen doorbrengen, alleen al met het voorbereiden van de decors en de nummers van iedereen! Je kunt ook gewoon mikken op bordspellen en oude klassiekers als Pictionary of Taboo die perfect geschikt zijn voor een indeling in teams.

6. Ga naar het theater voor een avondje cultuur

Kun je de kinderen met geen stokken van hun beeldschermen vandaan krijgen? Neem ze dan mee naar een toneelvoorstelling of naar het circus! Steek één keer in de maand de koppen bij elkaar om een toneelstuk uit te kiezen. Bekijk het programma van de toneelzalen in je buurt of ga zoeken in het toerismebureau van jouw gemeente: in de zomer organiseren veel steden festivals of straatvoorstellingen. En als de kinderen groot genoeg zijn zet je de avond voort met een gezellig etentje in een restaurant.

En jij, van welke gezinsactiviteiten houd jij het meest?