Als het ideaalbeeld ’n tikje verveelt...

Als het ideaalbeeld ’n tikje verveelt...

Mijn kind? Die zal kampen bouwen in de natuur, expressief en creatief zijn, en genoeg hebben aan zijn fantasie. Rages, niks van! Zo sprak ZIN IN MEER-experte Kristel overtuigd. Maar wie stond er onlangs op de Wii?


Het is gebeurd. Mijn zoon heeft een Wii cadeau gekregen. Ik ben voor het eerst gezwicht...

Of nee, heel eerlijk: het gebeurde al een paar jaar terug. Toen hij drie was, kreeg hij aan een kermiskraam een geweertje. Nochtans had ik ooit geroepen: géén speelgoedwapens voor mijn kind! Deze ondingen zouden van hem een onnadenkend en agressief wezen maken.
In mijn ideaalste ideaalbeeld was mijn zoon immers een gelukkig en bewust kind dat in de natuur kampen bouwde, alles deelde met zijn vriendjes, expressief en creatief was en voldoende had aan zijn eigen fantasie. Toen hij nog geen plastic geweertje had, zocht hij effectief in het bos naar stokken en speelde vuurgevecht met de onzichtbare vijand. Die dag aan het kermiskraam verloochende ik mijn principes... Maar gadgets, rages en een Nintendo, dat nooit! Tot de vriendjes gadgets meebrachten, rages oppikten en een Nintendo kregen en ik dus alweer zwichtte.

Ach. Tot op vandaag is hij niet in staat om andere kinderen zelfs nog maar verbaal aan te vallen. Het testosteron dat een uitweg zoekt, laat hij dagelijks los op een reeks onzichtbare vijandelijke wezens die hij met laserzwaarden bestrijdt. “Mama, er staat een Transformer in de tuin, maar ik zal je beschermen", zegt hij heldhaftig, waarna hij met veel schijnbewegingen het gras op stuitert. Duidelijk géén gebrek aan fantasie.

De Nintendo wordt af en toe bovengehaald (maar gelukkig ook soms wekenlang vergeten). Ik snap er zelf niets van, maar hij kan met een onnavolgbare handigheid het verband leggen tussen knopjes, regels, doeleinden, werelden en flitsende mannetjes op het scherm. Is mijn brein hier te traag voor of heb ik me vergist en vraagt zelfs dit ‘onding’ om handigheid, inzicht en snelheid?

En wat de Wii betreft: een paar dagen terug stonden mijn partner, zijn tieners, mijn zoon en ik een avond lang intens tegen elkaar te bowlen, armbewegingen te corrigeren en elkaar aan te moedigen. Het was geleden van een winterse schaatsbeurt dat we allemaal samen een avond actief doorbrachten. Er was pret en een soort gezonde competitie, iedereen haalde het beste uit zichzelf en probeerde zijn grenzen te verleggen. Niemand was asociaal. Niemand was agressief. Niemand was lui. Niemand was onnadenkend.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

’s Avonds lag ik in mijn bed en dacht ik aan een gedicht van Kahlil Gibran, de Libanese dichter die in 1931 stierf. Hij liet een aantal tijdloze teksten na. Het gedicht begint zo: ‘ Je kinderen zijn je kinderen niet. Ze komen door jou, maar ze zijn niet vàn jou. En ofschoon ze bij je zijn, behoren ze je niet toe. Je mag hun je liefde geven, maar niet je gedachten. Je mag hun lichaam huisvesten, maar niet hun ziel. Want hun ziel woont in het huis van morgen, dat jij niet kunt betreden, zelfs niet je dromen...’

Speel maar mijn zoon, in het huis van morgen. Ik beloof je dat ik vandaag die koffer met vooroordelen veilig wegberg op zolder. En laten we dan nu samen gaan bowlen, misschien kan ik je vanavond wel verslaan.

Kristel

Kahlil Gibran, De profeet (Uitgeverij Miranda) en De mooiste teksten (Uitgeverij Ten Have).

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer