Als het ideaalbeeld ’n tikje verveelt...

Als het ideaalbeeld ’n tikje verveelt...

Mijn kind? Die zal kampen bouwen in de natuur, expressief en creatief zijn, en genoeg hebben aan zijn fantasie. Rages, niks van! Zo sprak ZIN IN MEER-experte Kristel overtuigd. Maar wie stond er onlangs op de Wii?


Het is gebeurd. Mijn zoon heeft een Wii cadeau gekregen. Ik ben voor het eerst gezwicht...

Of nee, heel eerlijk: het gebeurde al een paar jaar terug. Toen hij drie was, kreeg hij aan een kermiskraam een geweertje. Nochtans had ik ooit geroepen: géén speelgoedwapens voor mijn kind! Deze ondingen zouden van hem een onnadenkend en agressief wezen maken.
In mijn ideaalste ideaalbeeld was mijn zoon immers een gelukkig en bewust kind dat in de natuur kampen bouwde, alles deelde met zijn vriendjes, expressief en creatief was en voldoende had aan zijn eigen fantasie. Toen hij nog geen plastic geweertje had, zocht hij effectief in het bos naar stokken en speelde vuurgevecht met de onzichtbare vijand. Die dag aan het kermiskraam verloochende ik mijn principes... Maar gadgets, rages en een Nintendo, dat nooit! Tot de vriendjes gadgets meebrachten, rages oppikten en een Nintendo kregen en ik dus alweer zwichtte.

Ach. Tot op vandaag is hij niet in staat om andere kinderen zelfs nog maar verbaal aan te vallen. Het testosteron dat een uitweg zoekt, laat hij dagelijks los op een reeks onzichtbare vijandelijke wezens die hij met laserzwaarden bestrijdt. “Mama, er staat een Transformer in de tuin, maar ik zal je beschermen", zegt hij heldhaftig, waarna hij met veel schijnbewegingen het gras op stuitert. Duidelijk géén gebrek aan fantasie.

De Nintendo wordt af en toe bovengehaald (maar gelukkig ook soms wekenlang vergeten). Ik snap er zelf niets van, maar hij kan met een onnavolgbare handigheid het verband leggen tussen knopjes, regels, doeleinden, werelden en flitsende mannetjes op het scherm. Is mijn brein hier te traag voor of heb ik me vergist en vraagt zelfs dit ‘onding’ om handigheid, inzicht en snelheid?

En wat de Wii betreft: een paar dagen terug stonden mijn partner, zijn tieners, mijn zoon en ik een avond lang intens tegen elkaar te bowlen, armbewegingen te corrigeren en elkaar aan te moedigen. Het was geleden van een winterse schaatsbeurt dat we allemaal samen een avond actief doorbrachten. Er was pret en een soort gezonde competitie, iedereen haalde het beste uit zichzelf en probeerde zijn grenzen te verleggen. Niemand was asociaal. Niemand was agressief. Niemand was lui. Niemand was onnadenkend.

’s Avonds lag ik in mijn bed en dacht ik aan een gedicht van Kahlil Gibran, de Libanese dichter die in 1931 stierf. Hij liet een aantal tijdloze teksten na. Het gedicht begint zo: ‘ Je kinderen zijn je kinderen niet. Ze komen door jou, maar ze zijn niet vàn jou. En ofschoon ze bij je zijn, behoren ze je niet toe. Je mag hun je liefde geven, maar niet je gedachten. Je mag hun lichaam huisvesten, maar niet hun ziel. Want hun ziel woont in het huis van morgen, dat jij niet kunt betreden, zelfs niet je dromen...’

Speel maar mijn zoon, in het huis van morgen. Ik beloof je dat ik vandaag die koffer met vooroordelen veilig wegberg op zolder. En laten we dan nu samen gaan bowlen, misschien kan ik je vanavond wel verslaan.

Kristel

Kahlil Gibran, De profeet (Uitgeverij Miranda) en De mooiste teksten (Uitgeverij Ten Have).

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow
Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.