Buizen voor beginners

Buizen voor beginners

Zin in meer-experte Manon zit met een student in miniformaat... met maxi-stress. Dochtertje Nina staart met betraande ogen naar haar sommen en denkt één ding: gebuisd!


Nina: "Maar mama, ik snap het gewoon niet!"

Ik: "Hier, neem wat kladblaadjes en oefen daar je sommen op. Dan kan je ze daarna netjes invullen in je werkschrift. Ik kom wel even naast je zitten om je te helpen."

Nina: "Maar jij snapte die sommen de vorige keer ook al niet. Het lukt me niet en ik heb deze week examen! Ik kan het gewoon niet!"

Een traan glijdt via haar wang naar beneden. Eerst uit het rechteroog. Het linkeroog volgt snel. Ze kijkt nog eens naar de sommen, noteert wat cijfers, corrigeert ze, snottert dat het wéér niet klopt en begint opnieuw. Het tafereel herhaalt zich nog een keer. Dan komt de overgave: ze legt haar armen gebogen voor zich op tafel, over de studieboeken heen, en legt haar hoofd erop. Haar schouders schokken mee met elke teug lucht die ze neemt en snik die ze laat. En dan moeten de echte examens nog komen...

Gelukkig gebeurt het voor haar niet al te vaak, die struggle met huiswerk en toetsen. Mijn zoon komt er beter vanaf. Hij leert gemakkelijk, heeft een sterk geheugen (niet van mij...) en hoeft amper zijn toetsen voor te bereiden. Nu toch alleszins. Ik weet dat als hij eenmaal naar de middelbare school gaat, hij ook vaak zwetend boven zijn studieboeken zal hangen. Vooral als hij last minute beseft dat hij nog een paar hoofdstukken is vergeten door te nemen.

Groot voordeel voor mijn twee pagadders: als tweeling zitten ze in dezelfde klas en vullen ze elkaar naadloos aan. Mijn dochter weet precies welk huiswerk gedaan moet worden, welke spullen mee moeten, welke briefjes ingevuld moeten worden en op welke dagen welke vakken aan bod komen. Én ze herinnert hem eraan zijn fluovest, brooddoos en boekentas mee te nemen. Zoonlief is dan weer een kei in het helpen van z'n zusje bij onoplosbare sommen en moeilijke huiswerktaken. Hij stelt haar gerust in bange examendagen, krikt haar zelfvertrouwen op en heeft engelengeduld bij het uitleggen van ingewikkelde vraagstukken.

Tot nu toe hebben ze hun toetsen allebei goed doorstaan. Toch merk ik dat ze in deze periode wat extra steun en hulp van mij kunnen gebruiken. En al helemaal als ze over twee jaar naar het middelbaar gaan. Maar hoe doe je dat best als ouder? Hier al wat inspiratie:

  • Vraag je kind of het jouw hulp wil en op welke manier het dat het liefst wil. Overhoren van de lesstof, extra uitleg of liever een ontspannende hoofdmassage?
  • Ziet je kind door de examenbomen het bos niet meer? Hang het examenrooster op een centrale plek in huis. Bespreek hoe het een slimme tijdsverdeling kan maken.
  • Sommige kids zijn kanjers als het op uitstellen aankomt. Vaak heeft dat eerder te maken met onzekerheid of negatieve gedachten dat ze de examens toch niet zullen halen, dan met luiheid. Foeteren heeft geen zin. Samen een oplossing bespreken wel. Misschien helpt het als je kind samen met een vriendje/vriendinnetje studeert. Of misschien is je kind een ochtendmens en kan het beter 's ochtends een uurtje studeren in plaats van 's avonds langer doorgaan.
  • Eet gezond: kook een verrassingsmenu, maak een verse fruitsla of de favoriete salade klaar. Perfect voer voor actieve hersenen.
  • Leef gezond: beweging is nodig voor een lekker gevoel en een fris hoofd. Laat je kind daarom zeker zijn sportuurtje niet overslaan. Of haal een frisse neus met het hele gezin op de fiets om de stress te verdrijven. En stuur je student zeker op tijd naar bed voor de broodnodige slaap.
  • Beloon je kind na de examens: met geld, een weekendje weg of een etentje in zijn of haar favoriete restaurant.

Succes!

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Een haar in de boter

Een haar in de boter

Een haar in de boter

Oei. Ambras. Zin in meer-experte Manon is het niet eens met haar vriend en steekt dat niet onder stoelen of banken. Niks mis met een stevige discussie af en toe, zo lang je het maar met wederzijds respect doet. Maar beschaafd ruziën, hoe doe je dat?

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Naast de traditionele feestdagen, zoals kerst of verjaardagen, is het leuk om kleine overwinningen en prestaties binnen je gezin te vieren. Dit zijn een aantal gelegenheden die je kunt vieren en ideeën om thuis een leuke tijd te hebben.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow