Chill-mama

Chill, mama!

Hoe zit het met jouw hartslag ’s ochtends? Gaat die ook steevast de hoogte in omdat je kinderen treuzelen, tegendraads doen of te langzaam ontbijten? Zin in meer-experte Manon probeert relax te glimlachen, maar eindigt elke keer weer als een opgejaagde wervelwind...


Maandagochtend, 08.10 uur. Ik kom vijf minuten later dan mijn ochtendschema toelaat met een verregende coupe, een kletsnatte jas en twee dito honden binnen. Nina: 'Oh ja mam, je moet mijn toetsen nog tekenen en ik moet nog twee lege keukenrollen meenemen naar school.' Ik: 'Dat had je me gisterenavond moeten vragen, ik heb helemaal geen tijd om nu te gaan zoeken. Ik moet over twintig minuten vertrekken en jij moet dan op school zijn!'
Vanuit mijn linkerooghoek zie ik dat Daan niet gegeten heeft en nog natte haren heeft van de ochtenddouche. Als ik geïrriteerd tegen hem zeg dat hij moet opschieten en dat hij niet met natte haren de straat op mag, reageert hij niet. Te druk bezig met televisie kijken. Als ik mijn stem verhef en op de uitknop van de televisie druk, zegt hij geïrriteerd dat hij dat programma aan het volgen was. 'Wat heb jij toch?', zegt hij en kijkt me niet-begrijpend aan.

Als je kids hebt, zal je ochtenden als deze waarschijnlijk wel herkennen. Zelfs al sta ik een kwartier eerder op en neem ik me voor de ochtend rustig te laten verlopen, dan nog gebeurt het vaak dat ik me druk maak en mijn hartslag ongezond de hoogte in gaat. Tegelijkertijd maakt een beklemmend schuldgevoel zich van me meester, omdat ik denk dat ik mijn kinderen er ook nog eens extra mee belast. In plaats van een leuke, liefhebbende moederkloek te zijn, verander ik in een opgejaagde wervelwind die iedereen achter de veren zit.

Chill, mama!

In de praktijk blijkt dat heel erg mee te vallen, zo begrijp ik uit een recent onderzoek bij 800 kinderen tussen 5 en 12 jaar. Sterker nog, de meeste kinderen (76%) maken zich zelfs totaal niet druk om de ochtend- en avondspits in het gezin. Ze vinden hun ouders in de vroege ochtend en de late namiddag zelfs heel gezellig. Het zijn de moeders (en vaders) zelf die zich druk maken. Met stip op nummer één? Boodschappen doen terwijl je kids rondrennen of zeuren om snoepjes en chips. Bedtijd is nog zo'n beladen moment: je kids willen nog niet naar bed en doen er alles aan om de boel te rekken. Ook lange autoritten zijn niet bevorderlijk voor je bloeddruk, net als kinderen laten eten wat de pot schaft.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Verder werd er nog geklaagd over:

 • met de kinderen naar het huis van iemand gaan die geen kinderen heeft
 • samen vastzitten in de file
 • ontbijt, lunch en avondeten
 • de kinderen entertainen tijdens een regenachtige dag
 • de kinderen in en uit de auto krijgen
 • de kinderen 's ochtends aankleden
 • de kinderen wassen
 • drukke attractieparken en dagjes uit
 • inpakken voor de vakantie
 • tanden poetsen
 • nieuwe kleren kopen
 • een verjaardagsfeestje organiseren
 • zieke kids
 • uit eten gaan
 • op vakantie gaan

Wat is jouw stressmoment? En hoe ga jij ermee om?
Ik ben benieuwd!

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Hallo, het ochtendritueel ken ik maar al te goed!!! ik heb 1 kleuter die naar school moet en een baby die dan oh zo toevallig op het moment wakker wordt dat mijn oudste tegenwerkt... dus je ziet het al voor je ... mijn hartslag gaat niet alleen de lucht in , maar mijn hoofd staat dan op springen.. heb vaak van die momenten, omdat rami het weet dat ik me druk maak en als ik dan de baby aandacht ga geven wil hij natuurlijk ook aandacht dan gaat hij iets anders uitsteken...

 • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie