De grote verdwijntruc

De grote verdwijntruc

Zin in meer-experte Manon aanhoort met grote ogen haar zoons bekentenis dat hij z’n horloge is kwijtgespeeld. Z’n dure horloge, een cadeau, gewoon foetsie. Haar afgrijzen is pas écht groot wanneer ze merkt dat zoonlief zich het verlies niet al te fel lijkt aan te trekken. Help, hoe maak je ‘n responsable youngster?


“Mam, ik snap het niet. Ik geef op mijn gsm aan dat ik die ringtone wil kopen, maar dan gebeurt er gewoon helemaal niets! Hij kost maar 1,19 euro. Kan jij het me even voorschieten, ik betaal het wel terug.” Die opmerking van mijn tienjarige zoon geeft al een beetje aan hoe hij, ondanks zijn jonge wijsheid, nog heel veel te leren heeft op het vlak van financiën. Dat je zo’n ringtone alleen kan kopen met een creditcard bijvoorbeeld. Of dat je zo’n gemakskaart alleen kan aanvragen als je volwassen én een inkomen hebt.

De ringtone kreeg hij niet van me. Niet dat ik hem die niet gun, maar 1. hij krijgt al veel extraatjes van mij omdat ik hem graag verwen, en 2. als ik hem alles zomaar geef zonder dat hij de waarde van geld leert kennen of hem nu al op afbetaling leer kopen, komt hij mij op zijn achttiende (misschien zelfs op zijn achtentwintigste) nog steeds vragen of ik hem iets kan voorschieten. Al ging het in dit geval slechts om een klein bedrag.

Met geld, maar ook met waardevolle spullen leren omgaan, hoort bij het opgroeien. Net zoals de straf die ik hem gaf toen hij in januari het dure horloge dat mijn lief voor hem had gekocht, was kwijtgeraakt. Wèg. Nergens meer te vinden. Alles afgezocht. Maar het allerergste vond ik dat het leek alsof het hem amper raakte. Een beetje uit frustratie, maar ook omwille van het leermoment, besloot ik tot een zakgeldstraf. Een forse: tot het einde van het schooljaar geen zakgeld meer.

Ik, die normaal gezien heel snel te verleiden ben om terug te komen op eerder gemaakte afspraken of vermanende preken bij voldoende kusjes en zoete kinderwoordjes in mijn oor, was nu onvermurwbaar. En dat ben ik nog steeds. Misschien is mijn straf niet opvoedkundig verantwoord. Maar ik was met stomheid geslagen over het feit dat er zo nonchalant werd omgesprongen met zo’n uniek man to man cadeau. En ik wil per se dat hij leert om beter op zijn spullen te letten. Zou het helpen? Misschien dat ik de volgende tips van budgetkenners nog kan inzetten om van hem een responsable youngster te maken. Ik laat jullie nog weten of het heeft geholpen...

  • Zeg je kind niet dat alles zo duur is en dat je daarom niet alles kan kopen wat het wil. Duur is voor kids een rekbaar begrip. Vul het daarom concreet in: jullie kunnen bijvoorbeeld niet op vakantie dit jaar, omdat jullie net een nieuwe auto hebben gekocht.
  • Leer je kind dat geld uitgeven betekent dat het keuzes moet maken. En dat je geld maar één keer kan uitgeven. Het is meestal óf óf in plaats van én én. Bijvoorbeeld één hobby of sport in plaats van drie.
  • Eens je kind de getallen leert, kan je langzaam met zakgeld beginnen. Begin bijvoorbeeld met 20 cent in muntjes waarmee je kind spelenderwijs leert tellen.
  • Leer je kind dat het niet alles in één keer moet uitgeven, maar beter voor iets spaart dat het echt graag wil. Al kan het ook geen kwaad als je kind eens in een opwelling bijna al zijn zakgeld uitgeeft. En er daarna waarschijnlijk spijt van heeft. Zakgeld is immers leergeld...

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Samen sporten met je kinderen

Samen sporten met je kinderen

Samen sporten met je kinderen

Samen met de kinderen sporten is gemakkelijk én leuk; Zin in meer geeft je vijf top tips om samen actief te zijn.

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Eitjes in een nestje

Vergeet saaie sandwiches en voorverpakte, kant-en-klare snacks. Met een beetje planning en voorbereiding gaan je kinderen nog een reden ontdekken om ...