De fantasie van een kind: een ingebeeld vriendje

De fantasie van een kind: een ingebeeld vriendje

Op een dag vertelt je zoon of dochter over een vriendje dat helemaal niet bestaat. Enkel in de fantasie van je kind loopt dat maatje rond. Voor jou heel gek, maar voor je kind heel erg belangrijk. Waarom is dat zo en hoe ga je ermee om?


Ook in je fantasie is het leuk spelen met een vriendje

Meer dan wie ook hebben kinderen fantasie nodig: het helpt vorm te geven aan hun wereldbeeld, een eigen identiteit te vinden, creativiteit en taalvaardigheid te ontwikkelen, enzovoort. Een imaginair vriendje is pure verbeeldingskracht, geen reden om je zorgen te maken. Zo’n vriendje kan een ideaal maatje zijn: samen spelen, lachen, huilen. Het helpt je zoon of dochter bij het opgroeien. Het fenomeen duikt meestal op rond vier jaar en verdwijnt vanzelf na verloop van tijd. Maar liefst twee op drie kinderen hebben zo’n vriendje.

de fantasie van een kind een ingebeeld vriendje

Alter ego: een ingebeeld vriendje als zwart schaap

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Meer dan eens zal je oogappel het imaginaire vriendje aanwijzen wanneer er sprake is van kattenkwaad: x of y heeft dat gedaan. Of je kind klaagt over het vriendje: “Mama, hij zegt lelijke woorden!" Op dat moment krijgt het fantasievriendje alle kwaliteiten toegedicht waarvan je kind weet dat die niet mogen: stout zijn, lelijke woorden zeggen, slaan, iets stelen, ... op die manier tast je kind af wat wel en niet kan. Ongewenst gedrag is nog niet helemaal van het toneel verdwenen, maar het hoort niet meer bij hem of haar.

Ouders: empathie zonder te ver te gaan

Zelfs in dat laatste geval is er geen probleem. Luister naar je kind, zeg eerlijk dat zulk gedrag niet flink is van x of y en dat je hoopt dat hij zoiets nooit zou doen. Het vriendje ontkennen is een stukje van de persoonlijkheid van je kind niet willen zien, daar is toch enige voorzichtigheid geboden. Wanneer je zoontje of dochtertje erover praat, ga dan even mee in het verhaal. Je hoeft het niet zelf op te roepen wanneer het niet aanwezig is, vragen of x of y mee-eet, is niet nodig.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie