De fantasie van een kind: een ingebeeld vriendje

De fantasie van een kind: een ingebeeld vriendje

Op een dag vertelt je zoon of dochter over een vriendje dat helemaal niet bestaat. Enkel in de fantasie van je kind loopt dat maatje rond. Voor jou heel gek, maar voor je kind heel erg belangrijk. Waarom is dat zo en hoe ga je ermee om?


Ook in je fantasie is het leuk spelen met een vriendje

Meer dan wie ook hebben kinderen fantasie nodig: het helpt vorm te geven aan hun wereldbeeld, een eigen identiteit te vinden, creativiteit en taalvaardigheid te ontwikkelen, enzovoort. Een imaginair vriendje is pure verbeeldingskracht, geen reden om je zorgen te maken. Zo’n vriendje kan een ideaal maatje zijn: samen spelen, lachen, huilen. Het helpt je zoon of dochter bij het opgroeien. Het fenomeen duikt meestal op rond vier jaar en verdwijnt vanzelf na verloop van tijd. Maar liefst twee op drie kinderen hebben zo’n vriendje.

de fantasie van een kind een ingebeeld vriendje

Alter ego: een ingebeeld vriendje als zwart schaap

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Meer dan eens zal je oogappel het imaginaire vriendje aanwijzen wanneer er sprake is van kattenkwaad: x of y heeft dat gedaan. Of je kind klaagt over het vriendje: “Mama, hij zegt lelijke woorden!" Op dat moment krijgt het fantasievriendje alle kwaliteiten toegedicht waarvan je kind weet dat die niet mogen: stout zijn, lelijke woorden zeggen, slaan, iets stelen, ... op die manier tast je kind af wat wel en niet kan. Ongewenst gedrag is nog niet helemaal van het toneel verdwenen, maar het hoort niet meer bij hem of haar.

Ouders: empathie zonder te ver te gaan

Zelfs in dat laatste geval is er geen probleem. Luister naar je kind, zeg eerlijk dat zulk gedrag niet flink is van x of y en dat je hoopt dat hij zoiets nooit zou doen. Het vriendje ontkennen is een stukje van de persoonlijkheid van je kind niet willen zien, daar is toch enige voorzichtigheid geboden. Wanneer je zoontje of dochtertje erover praat, ga dan even mee in het verhaal. Je hoeft het niet zelf op te roepen wanneer het niet aanwezig is, vragen of x of y mee-eet, is niet nodig.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador