Een goede opvang zoeken voor je kinderen: zo doe je dat

Een goede opvang zoeken voor je kinderen: zo doe je dat.

Kinderdagverblijf, crèche, onthaalmoeder, ...Wat kies je? Of ... waar vind je nog plek? Kinderopvang zoeken voor je kind, doe je best niet onbezonnen. Uiteindelijk brengt je kind er heel wat uren door en je wilt uiteraard dat die zo goed mogelijk verlopen. Een kinderopvang-checklist voor mama’s en papa’s!


Waar zoek je kinderopvang?

 • dichtbij je woonplaats of huis
 • dichtbij je werkplek
 • dichtbij een familielid dat je kind ’s avonds afhaalt
 • onderweg van huis naar je werk

Hoeveel mag kinderopvang kosten?

Wil je dat de prijs afhangt van je inkomen of betaal je wat er gevraagd wordt? Ga van tevoren na op welke manier de prijs berekend wordt, want dat verschilt van kinderdagverblijf tot kinderdagverblijf.

Op welke uren heb je opvang nodig?

 • kantooruren?
 • Kinderopvang met flexibele uren?
 • Sommige dagen werk je langer? Kan dat?
 • Eventueel weekends?

Hoe betrouwbaar is de kinderopvang?

Na al de praktische aspecten, zijn er andere prioriteiten aan de orde. Uiteraard wil je dat je kindje de beste zorgen krijgt en zich gelukkig voelt in het kinderdagverblijf.

 • Aangesloten bij Kind & Gezin?
 • Voldaan aan de wettelijke voorwaarden voor kinderopvang?
 • Praat met andere jonge ouders, collega’s, vriendinnen, ... kortom: leg je oor te luisteren en dan weet je al snel wie degelijkheid hoog in het vaandel draagt.

Ken je kind

Elke kind heeft andere behoeftes en voorwaarden om zich ergens thuis te voelen. Is jouw kindje gelukkig tussen vele andere kindjes, in grote ruimtes met veel speelgoed? Voelt het zich beter in een kleine, huiselijke kring? Is het een echt buitenkind of zit het liever binnen? Heeft je kind het nodig dat jij als ouder erg betrokken wordt of is het een klein plantrekkertje?

Een bezoekje vooraf

Je komt het meest te weten wanneer je van tevoren langs gaat en je oren en ogen openhoudt. Best is enkele opvangmogelijkheden te bezoeken. Vraag ook een gesprek aan met de onthaalmoeder of begeleider van het kinderdagverblijf zodat je jouw wensen kan kenbaar maken en kijken of daar kan op ingespeeld worden.

Naschoolse opvang

Zoek je opvang voor je schoolgaande kind? Check de verschillende mogelijkheden zoals

 • opvang die de school aanbiedt
 • opvang die de gemeente aanbiedt
 • familie, grootouders
 • ouders van klasgenootjes
 • een opvang die bij je thuis komt

Bij elke mogelijkheid hanteer je dezelfde criteria als voor de opvang bij een onthaalmoeder of in een kindercrèche. Ga alle praktische voorwaarden na, bekijk het financiële plaatje en zoek uit welke soort kinderopvang jouw kind het gelukkigst maakt.

Meer informatie vind je op www.kindengezin.be

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Hoe zorg je dat je hele gezin – inclusief de kinderen! – geniet van kerst?

Hoe zorg je dat je hele gezin – inclusief de kinderen! – geniet van kerst?

Hoe zorg je dat je hele gezin – inclusief de kinderen! – geniet van kerst?

De december maand is de meest feestelijke, gezellige tijd van het jaar. Maar ook de drukste: kerstvakantieactiviteiten, bezoekjes aan vrienden en familie, diners voorbereiden en cadeautjes kopen. Je gezin kan door deze drukte in de aanloop naar Kerstmis soms wat ongeduldig en prikkelbaar zijn. En dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Zin in meer geeft je tips om kerststress tegen te gaan en er voor iedereen een feest van te maken.

Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
swifferduster

swifferduster

Geschreven door sarah3 een lid van Zin in meer,11 oktober 2015

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Naast de traditionele feestdagen, zoals kerst of verjaardagen, is het leuk om kleine overwinningen en prestaties binnen je gezin te vieren. Dit zijn een aantal gelegenheden die je kunt vieren en ideeën om thuis een leuke tijd te hebben.