Een kroostrijk gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

Een kroostrijk gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

De mama’s van grote gezinnen weten het maar al te goed: alledaagse taken zoals de was, het opruimen van de badkamer of de afwas worden al snel een chaotische toestand als je verschillende kinderen hebt. Gelukkig bestaat er een simpele en effectieve aanpak om ieders inspanningen rationeel aan te pakken, en vooral die van de mama’s, dankzij een goede organisatie van het familieleven. Breek je hoofd niet langer over de vraag hoe je de kinderen leert opruimen en weet dat er creatieve manieren zijn om kinderen te laten meehelpen. Volg gewoon de gids!


Organisatie voor kroostrijk gezin: kleurcodes!

De allerbeste oplossing voor het organiseren van een kroostrijk gezin is het gebruik van kleuren. Het kunnen makkelijke herkenningspunten zijn voor de kleintjes, maar ook voor de groten, en ze maken alle repetitieve taken makkelijker. Zo kunnen zelfs je kleine kinderen meehelpen met de huishoudelijke taken!

Organisatie voor groot gezin: de was

Ook voor de vuile was, propere kleren of gewoon het huislinnen zijn kleuren een must voor de organisatie van de karweitjes in huis. Enkele tips:

  • Gebruik linnenmanden van verschillende kleuren. Een voor de donkere was, een voor de lichte kleuren. Je zou zelfs een aparte mand kunnen gebruiken voor de propere was, zodat iedereen zijn gewassen sokken, kousen of T-shirts eruit kan komen vissen.
  • Voor de strijk zou je de grotere kinderen kunnen inschakelen tegen een welverdiend centje zakgeld!
  • Iedereen krijgt zijn eigen kleur: voor zijn kamerjas, handdoek, tandenborstel enzovoort. En vooral als de maten en afmetingen van de kleren en handdoeken hetzelfde zijn!

Andere tips voor grote gezinnen?

Ook in de keuken kun je met kleurcodes werken. Ieder krijgt zijn eigen glas, grote en kleine kop in zijn eigen kleur. Dit is een manier om je kinderen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun eigen spullen die ze zelf van tafel afruimen en naar de afwasmachine brengen.

De inkomhal heeft een doorslaggevende rol in de organisatie van je huis, vooral in de koude seizoenen wanneer de jassen, schoenen en spullen tegen de regen of de sneeuw er allemaal op een hoop gaan liggen. Daarvoor heb je een makkelijke oplossing: een jashaak voor elk lid van het gezin. Zet onder de jashaken een bank of een bak zodat iedereen er ook zijn schoenen kan achterlaten. Zo simpel is het!

Als je niet met een kleurcode wilt werken, kun je ook tape gebruiken om er de namen van je kinderen op te schrijven! Dat is ook een efficiënte manier om een groot gezin te organiseren.

Nu ben je voorbereid! De dagelijks karweitjes zullen lichter worden en je gezin coöperatiever! En voor de was van je groot gezin is het belangrijk dat je een goed wasmiddel gebruikt!

En jij, heb jij tips voor een goede organisatie van een groot gezin?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Tuinactiviteiten en spelletjes voor kinderen

Tuinactiviteiten en spelletjes voor kinderen

Tuinactiviteiten en spelletjes voor kinderen

Zoals alle ouders weten is het niet altijd makkelijk om je kinderen de hele vakantie lang bezig te houden. Soms krijg je ze met geen stokken uit de zetel. In de zomer wil je dat ze buiten gaan ravotten en profiteren van het zomerweer, nadat je ze bijvoorbeeld een meloensorbet hebt geserveerd. Naar nee, ze blijven liever lui in huis rondhangen. Met deze tips kun je ze naar de tuin lokken, zodat ze ook graag buiten gaan spelen!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Welke activiteiten voor kinderen in de vakantie?

Welke activiteiten voor kinderen in de vakantie?

Welke activiteiten voor kinderen in de vakantie?

Je hoeft geen bakken geld uit te geven om tijd aan je kinderen te besteden in de winter- of zomervakantie! Je hoeft ook niet naar de andere kant van de wereld te reizen om het naar je zin te hebben! De kinderen bezighouden in de vakantie is niet altijd even makkelijk. Als hun vriendjes niet beschikbaar zijn, is het aan jou om ze geboeid te houden en ervoor te zorgen dat ze zich amuseren. Je kunt elke vakantie memorabel maken met bijvoorbeeld een activiteitenkalender.

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow