Een kroostrijk gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

Een kroostrijk gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

De mama’s van grote gezinnen weten het maar al te goed: alledaagse taken zoals de was, het opruimen van de badkamer of de afwas worden al snel een chaotische toestand als je verschillende kinderen hebt. Gelukkig bestaat er een simpele en effectieve aanpak om ieders inspanningen rationeel aan te pakken, en vooral die van de mama’s, dankzij een goede organisatie van het familieleven. Breek je hoofd niet langer over de vraag hoe je de kinderen leert opruimen en weet dat er creatieve manieren zijn om kinderen te laten meehelpen. Volg gewoon de gids!


Organisatie voor kroostrijk gezin: kleurcodes!

De allerbeste oplossing voor het organiseren van een kroostrijk gezin is het gebruik van kleuren. Het kunnen makkelijke herkenningspunten zijn voor de kleintjes, maar ook voor de groten, en ze maken alle repetitieve taken makkelijker. Zo kunnen zelfs je kleine kinderen meehelpen met de huishoudelijke taken!

Organisatie voor groot gezin: de was

Ook voor de vuile was, propere kleren of gewoon het huislinnen zijn kleuren een must voor de organisatie van de karweitjes in huis. Enkele tips:

  • Gebruik linnenmanden van verschillende kleuren. Een voor de donkere was, een voor de lichte kleuren. Je zou zelfs een aparte mand kunnen gebruiken voor de propere was, zodat iedereen zijn gewassen sokken, kousen of T-shirts eruit kan komen vissen.
  • Voor de strijk zou je de grotere kinderen kunnen inschakelen tegen een welverdiend centje zakgeld!
  • Iedereen krijgt zijn eigen kleur: voor zijn kamerjas, handdoek, tandenborstel enzovoort. En vooral als de maten en afmetingen van de kleren en handdoeken hetzelfde zijn!
Bestel je gratis doseersysteem

Bestel je gratis doseersysteem

Je kan hier een gratis doseersysteem bestellen. Slechts één bestelling per jaar.

Staaltje geselecteerd
Kies dit staaltje niet
Staaltje al besteld

Andere tips voor grote gezinnen?

Ook in de keuken kun je met kleurcodes werken. Ieder krijgt zijn eigen glas, grote en kleine kop in zijn eigen kleur. Dit is een manier om je kinderen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun eigen spullen die ze zelf van tafel afruimen en naar de afwasmachine brengen.

De inkomhal heeft een doorslaggevende rol in de organisatie van je huis, vooral in de koude seizoenen wanneer de jassen, schoenen en spullen tegen de regen of de sneeuw er allemaal op een hoop gaan liggen. Daarvoor heb je een makkelijke oplossing: een jashaak voor elk lid van het gezin. Zet onder de jashaken een bank of een bak zodat iedereen er ook zijn schoenen kan achterlaten. Zo simpel is het!

Als je niet met een kleurcode wilt werken, kun je ook tape gebruiken om er de namen van je kinderen op te schrijven! Dat is ook een efficiënte manier om een groot gezin te organiseren.

Nu ben je voorbereid! De dagelijks karweitjes zullen lichter worden en je gezin coöperatiever! En voor de was van je groot gezin is het belangrijk dat je een goed wasmiddel gebruikt!

En jij, heb jij tips voor een goede organisatie van een groot gezin?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer