Eettafelterreur

Eettafelterreur

Het gebeurt net iets te vaak: ZIN IN MEER-experte Manon spendeert na een drukke werkdag het laatste restje energie aan keuken en koken, maar krijgt vervolgens niets dan zure gezichten, ergernissen, tranen en discussies op haar bord. ’n Familiemomentje? Leuk is dat...


Soms denk ik dat ik de enige ben. Dat het, als ik moe van het werk en bezweet van het snel in elkaar draaien van een lekkere en gezonde maaltijd, alleen aan míjn tafel niet gezellig is. Zelfs de mooie kaarsjes helpen niet om het familiemoment omhoog te tillen. Zure gezichten over gerechten, ergernissen tussen broer en zus die tijdens het avondeten uitgevochten moeten worden, tranen over een vriendinnetje dat ruzie heeft gemaakt op school, onvrede over gelimiteerd computergebruik, irritaties over tafelmanieren... Net op het moment dat je grote familiesamenhorigheid verwacht, is de sfeer vaak snel om zeep.

Noem me een sadist, maar het doet me altijd deugd om andere ouders te horen over hun ervaringen met volgepropte monden, ergernissen over wie-boert-het-hardst-sessies, wie-eet-het-snelst-wedstrijden, ik-ga-toch-lekker-van-tafel-uitdagingen of zelfs horrorverhalen over het volledig negeren van het ouderlijk gezag. Let maar op, als je er met andere ouders over praat, hoor je pas echte hardcore eettafelterreur.

Echt verbazingwekkend is het dus niet dat kids in menig huishouden lekker voor de televisie eten. Iedereen eet wanneer het hem past. Geen geruzie, geen tafel die gedekt moet worden en geen discussies. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ik beken: ’s ochtends vroeg, als iedereen zich met een ochtendhumeur, slaapogen en een voortdurend tijdgebrek klaarmaakt voor school en werk, maak ik me er ook schuldig aan.

Maar ’s avonds niet. ’s Avonds dek ik de tafel, steek ik kaarsjes aan en zet ik een mooie kan kraantjeswater klaar. Omdat ik ervan overtuigd ben dat juist het tafelmoment ervoor dient om ouderlijk gezag uit te testen en emoties te uiten (voor je kinderen), en regels te handhaven en geruststellende lessen door te geven (voor jou). Andere momenten om te bonden met je gezin, worden in de alledaagse drukte steeds schaarser. Logisch dat het aan tafel nogal eens botst. Dus trek ik in gedachten mijn harnas aan en zet ik de dinerkruistocht in. Voor mij is zelfs de pittigste tafeldiscussie beter dan van elkaar vervreemden door gedachteloos een lauwe hap broccoli tijdens een aflevering van Amika naar binnen te schuiven.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Maar... dat wil niet zeggen dat het niet gezellig kàn zijn aan tafel. Geef bijvoorbeeld eens wat vaker een compliment in plaats van commentaar op omgevallen drinkbekers en tafelgetreuzel. Betrek je kids bij het eetgebeuren: laat ze meekoken, maar net zo goed tafeldekken en afruimen. Heb je kleine kids, serveer het (voorgesneden) eten dan in diepe of erg grote borden zodat je de knoeimarge vergroot. Schep niet te veel eten ineens op, zodat je kind niet tegen een enorme berg moet aankijken. Mijn persoonlijke favoriet? Eet op tijd! Heeft je kind honger (de meeste kids hebben rond zes uur echt een nieuwe energiestoot nodig) en ben je wat later, geef het dan wat stukjes wortel, appel of komkommer. Een kind met honger wordt hangerig, huilerig of ronduit vervelend.

Op tijd eten, betekent ook meer tijd voor avondfun. Voor rolschaatsen in de living of kussengevechten op de slaapkamer bijvoorbeeld. Uitgeprobeerd en goed bevonden!

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie