Exit Stardoll

Exit Stardoll

ZIN IN MEER-experte Manon kijkt vertederd toe hoe haar dochter uren als een puber in de dop met de laptop in de zetel ligt en virtueel popjes aankleedt. Tot ze op een avond de fel bejubelde website van dochterlief wat beter bekijkt...


“Mama, mag ik op Stardoll.com? Twee van mijn vriendinnen mogen er ook op. Je kunt er je eigen woonkamer inrichten en je krijgt coole kleren voor je pop. En dan kun je je verkleden. Zomaar!" Haar ogen glunderen. Ze heeft een halve middag met vriendinnetje A. op Stardoll gespeeld. Ik surf samen met haar naar de site en ze begint honderduit te vertellen. Ik merk dat ze het enorm graag wil en zie in eerste instantie ook niet zoveel bezwaren.

Na wat semikritische vragen over het hoe en waarom van haar potentieel internetgebruik, maak ik haar met mijn oude mailadres lid van Stardoll. Het blijkt een regelrechte hit. Bijna ongemerkt zit ze bijzonder lang achter mijn laptop. Mijn ‘vaste’ computer staat midden in de kamer, maar die gebruikt ze niet. In plaats daarvan zie ik haar een paar middagen met mijn laptop op schoot op de bank liggen. Bijna als een echte tiener. Ik kijk ernaar met een mengeling van trots (‘Wat wordt ze groot!’) en ongerustheid (‘Ze zal toch niks doen wat niet mag?’).

Mijn kinderen hebben allebei een beveiligde account op mijn twee computers. Dat betekent dat ze niet zomaar alles op het internet kunnen bekijken en dat ik, foei mama, ook kan bekijken op welke sites ze graag vertoeven. Wanneer haar account op een avond nog open staat, kan ik de drang niet weerstaan. Ik kijk. En controleer. Stardoll blijkt meer te zijn dan een site waar je hippe kamers kunt inrichten of een pop cool kunt stylen. Hij wordt ook door meiden (en jongens) gebruikt om te chatten. Of in ieder geval berichtjes achter te laten voor andere leden. En virtuele vriendjes te maken.

Ik schrik en ben absolutely not amused. Daar heeft ze me helemaal niks over verteld! Ben ik nu naïef? Of was het eerder een kwestie van de spreekwoordelijke kat op het spek binden? An sich stellen de berichtjes niet veel voor. Gaande van ‘Hoi, wil jij mijn vriendinnetje zijn?’ tot ‘Wow, jouw kamer is echt geweldig!’ en ‘Jij bent mijn BFF (best friend forever)’. Ik merk dat zij ook al twee –weliswaar onschuldige - berichtjes heeft geplaatst. Ze is pas acht! Sommige kinderen van haar leeftijd mogen dan wel al op sociale netwerken zitten, ik vind haar gewoon nog veel te jong. Oké, exit Stardoll.

Maar hoe pak ik dat aan? Zeggen dat ik in haar surfgeschiedenis heb zitten neuzen en er zo achter ben gekomen? Dan vertrouwt ze me nooit meer. Verbieden om op Stardoll te komen? Daar wil ze vast een verklaring voor. Ik besluit het anders aan te pakken. Ik vertel haar twee dagen later dat ik eens echt goed op de site ben gaan kijken en dat ik had gezien dat er ook gechat wordt. Ik zeg dat ik dat geen goed idee vind voor haar, en dat ze niet meer op Stardoll mag tot ze een jaar of twaalf is. De laptop is bovendien niet meer voor de kids. Wel mag ze net als haar broer op de grote computer waarop ik alles –van op een afstandje - kan volgen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ze is boos. Zoals verwacht. Tranen en protest omdat vriendinnetjes A. en N. er wel op mogen. Ik bijt door de zure appel heen en leg heel rustig uit waarom ik het niet meer wil. Bijvoorbeeld omdat de gemiddelde leeftijd van de andere meisjes en jongens rond de veertien ligt. Omdat alle profielen op de site anoniem zijn. Omdat je dus nooit weet met wie je te maken hebt. Omdat andere kinderen niet alleen lieve, maar ook stoute dingen tegen je kunnen zeggen waardoor je je heel erg verdrietig kunt voelen. En vooral omdat de twaalfjarige Anna net zo goed de dertigjarige Peter kan zijn.

Langzaam wordt het haar duidelijk. En wordt ze minder boos. Nog niet meteen, want ze mokt nog een half uur lang. Ik neem haar vast en knuffel haar. Zeg haar dat ik niet boos ben en dat ik zelf beter op had moeten letten. Wat natuurlijk ook zo is. Stom, stom, stom dat ik het zo snel goedkeurde. Ook mama’s maken fouten. Misschien wel meer dan ons lief is. Ik beschouw het als een belangrijke les in opvoeden.

Een dag later vertrouwt ze me toe dat het oké is dat ze niet meer op de site mag. Op naar de volgende uitdaging.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie