Familiale bedpret

Familiale bedpret

Wanneer ZIN IN MEER-experte Manon ’s nachts gestommel en geschuifel hoort, moet ze zelden ongerust zijn: het is haar dochter die niet veel later geruisloos bij haar tussen de lakens glijdt. En met wat geluk volgt ook haar zoon. Een nachtelijk onderonsje om te koesteren...


Ik weet nooit hoe laat ze komt. Waarschijnlijk in het holst van de nacht, zo ergens rond twee, drie uur. Mijn slaapkamerdeur gaat voorzichtig open. Trip trap, trip trap. Stille voetjes op de houten vloer. Bijna ongemerkt glijdt Nina onder het dekbed tegen mij aan. Ik laat het gebeuren. Ik vind het heerlijk. Sterker nog: als ik haar ’s avonds instop, vertrouw ik haar onnodig toe dat ze altijd in mama’s bed mag komen als ze wakker wordt. Het is een publiek geheim bij mij thuis.

Overdag maakt mijn achtjarige dochter zich behoorlijk van me los, ’s nachts is ze bijna net zo dicht bij me als toen ik haar nog in mijn buik droeg. We genieten ervan. We prevelen liefdesverklaringen in elkaars haren. De zachte babygeur van toen heeft al lang plaatsgemaakt voor een pre-tienerluchtje. En de smaak van tien dode muizen in je mond ’s morgens vroeg, heeft ook bij haar zijn intrede gemaakt. Tweelingbroer Daan slaapt meestal gewoon door. Wordt hij wakker, dan staat ook hij naast mijn bed. En stapt erin. Dat ik daarna nog amper een oog dicht doe, neem ik er graag bij.

“Wat? Slapen je kinderen nog bij je in bed? Zo kunnen ze nooit van je loskomen!" Vriendin H. bedoelt het goed, maar haar woorden geven me wel stof tot nadenken. Toen ik nog getrouwd was, sliep de tweeling in hun eigen kamer. Wel mochten ze ’s ochtends bij het wakker worden even bij ons kruipen. Nu ik alleen woon, is het samen slapen ongemerkt een gewoonte geworden. Behalve als mijn vriend Zoran er is. Dan kruipen ze er op zaterdag- of zondagochtend wel nog een halfuurtje bij. Kietelsessies, boeiende gesprekken en grapjes, het gebeurt allemaal in het familiebed.

Vroeger sliepen kids altijd bij hun ouders. Kleinere woonruimtes maakten dat hele gezinnen het bed of in ieder geval de slaapkamer deelden. Begin vorige eeuw kregen gezinnen wat meer privacy. En vandaag heeft bijna iedereen een eigen slaapkamer. Volgens sommige pedagogen is dat maar goed ook. Een kind dat – de hele nacht of een deel ervan - bij zijn ouders of één ouder slaapt, wordt te aanhankelijk en te afhankelijk. Ook zouden ze slechter slapen én de intieme band tussen man en vrouw verstoren.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Omdat vriend Zoran en ik een latrelatie hebben, is dat laatste probleem niet aan de orde. Over de andere bezwaren wil ik best nog eens nadenken. Uit een onderzoek waarbij het effect van samen met kinderen slapen in Amerika en Japan werd vergeleken, blijkt dat er bij de kinderen geen verschil is qua slaapproblemen en ontwikkeling als ze in het ouderlijke bed slapen. In Amerika, waar het fenomeen family bed heet, krijgen kids zo snel mogelijk een eigen kamer. In Japan is het een onderdeel van de cultuur en slaapt 59% van de kinderen bij de ouders. Bijna alle kinderen hebben een mat of bed in de ouderlijke slaapkamer. Het begrip heeft zelfs een naam: kawa. Het betekent een tussen twee oevers stromende rivier en staat symbool voor het beschermde gevoel dat je krijgt als je tussen je ouders slaapt.

In mijn geval ben ik vaak de kawa met links en rechts van me een snurkend of tandenknarsend oevertje. En ik geef het grif toe: ik word niet alleen gedreven door de liefde voor mijn kinderen en mijn rol als beschermer, maar ook door angst. Angst om dat intieme gevoel midden in de nacht voorgoed kwijt te raken. Want over twee jaar willen ze echt niet meer bij hun moeder in bed. Het is de omgekeerde wereld: ik houd vast en zij laten mij vanzelf wel los.

Manon

P.s. Wat vind jij? Moet ik loslaten en hen resoluut de toegang tot mijn bed weigeren? Of geniet ik inderdaad nog van onze momentjes samen, nu het nog kan? Hoe gaat het er bij jullie aan toe? Gelijkaardig of is je slaapkamer verboden terrein? Deel je mening op mijn Facebookpagina!

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie