Geef het zelfvertrouwen van je tieners een boost.

Geef het zelfvertrouwen van je tieners een boost.

Zelfvertrouwen is belangrijk in het leven. Daarom wil je je tieners zelfstandig en weerbaar maken. Maar hoe onafhankelijker ze worden, hoe moeilijker het is om op het juiste moment te hulp te schieten. De tijd van kusjes, knuffels en verhaaltjes voor het slapengaan mag voorbij zijn, tieners hebben nog altijd liefde en begrip nodig. Hun problemen zijn minder talrijk, maar wel groter. Althans, zo zien zij het.


Typisch voor tieners is hun zoektocht naar zichzelf en hun omgeving. Dit gaat gepaard met psychische en fysische tekenen van angst en een rollercoaster van emoties. Geen wonder dat ze een helpende hand kunnen gebruiken om hun zelfvertrouwen op te krikken.

Tieners en hun vertrouwenscrisis
Hoewel een ondersteunende opvoeding kinderen een stevige basis kan bieden voor hun tienerjaren, echt zelfvertrouwen bouw je pas op door met succes persoonlijke ervaringen door te maken.
Tieners krijgen voortdurend nieuwe ervaringen te verwerken. Ze zijn oud genoeg om zelf beslissingen te willen nemen maar tegelijk missen ze de ervaring om te weten hoe. De frustratie en zelftwijfel die ze daarbij voelen, kan de relatie met hun ouders in gevaar brengen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Wat kan je eraan doen?
Voordat je tiener die eerste stappen in de richting van complete vrijheid zet (en je allerhande meningsverschillen krijgt over uitgaan, relaties, geld etc.), kan het heel belangrijk zijn dat je haar of zijn zelfvertrouwen nog een flinke boost geeft. En dat is niet altijd eenvoudig. Het is niet omdat jij de volwassene bent, dat je verantwoordelijk soms niet op je weegt. Of dat je je niet gefrustreerd en radeloos kan voelen wanneer je kind zich van je verwijdert. Maar als je kunt, gebruik dan deze basisregels om dat zelfvertrouwen een boost te geven. Jullie zijn er beiden mee gebaat.

 • De juiste soort bevestiging
  Met descriptieve bevestiging leg je uit wat je tiener goed gedaan heeft en waarom jij daar zo tevreden over bent. Voorbeeld: in plaats van gewoon ‘Dank je wel’ te zeggen, leg ook uit waarom. ‘Bedankt dat je je schoenen buiten hebt uitgetrokken. Er zit geen spatje modder op het tapijt.’ Door deze extra informatie begrijpt je kind dat het iets goeds gedaan heeft, waardoor het zich gewaardeerd en erkend voelt. Focus op het positieve, moedig je kind aan en bevestig het met wat het goed doet. Tieners willen maar al te graag geaccepteerd worden door jou én hun leeftijdsgenoten. Ook al laten ze het niet vaak zien…
 • Aandacht voor het lichaam
  Dat tieners plots meer aandacht moeten schenken aan hun persoonlijke hygiëne, komt er nog maar eens bij. Samen met de puberteit verschijnt ook het eerste haar in oksels en schaamstreek. Juist in deze holtes kunnen bacteriën zich vermengen met het zweet van de apocriene klieren. Resultaat: een kwalijke lijfgeur. Daarnaast kunnen actievere talgklieren in de hoofdhuid van pubers zorgen voor meer talgafscheiding, waardoor je tiener plots vetter en soms vies haar heeft.
  • Zijn je gezondheid en hygiëne niet in orde, dan kan je je daar heel slecht over voelen. Moedig je kind dus aan om gezond te eten (hoewel dit soms moeilijk is) of overweeg een goed vitaminepreparaat met Omega 3.
  • Ook hydratatie is belangrijk. Water haal je uit eten en drinken (het hoeft niet altijd gewoon water te zijn). Zorg dat je tiener de toiletproducten heeft die hij wil. En zoek een goede gezichtszeep, zodat hij zich van kop tot teen perfect kan verzorgen.
 • Zeg hen waar het op staat
  Stel duidelijke regels en grenzen over wat je van hen verwacht. Zorg ook dat ze goed weten welk gedrag niet zal getolereerd worden. Beide ouders moeten hier consequent in zijn. Hou er rekening mee dat de verwachtingen van jouw tiener en de wereld van zijn leeftijdsgenoten anders is dan die van jouw generatie. En dat een zeker vertrouwen van jouw kant heel belangrijk is. Denk goed na over hoeveel onafhankelijkheid je je kind wil geven. En besef dat je nu en dan een compromis zal moeten sluiten.
 • Wees eerlijk met hen
  De wereld kan beangstigend en onvoorspelbaar zijn. We moeten proberen zoveel mogelijk stress te elimineren, maar onze kinderen anderzijds ook bewust maken van het echte leven. Laat je tiener weten dat het oké is om fouten te maken, dat overkomt ons allemaal. Maar we moeten eruit leren, ons verontschuldigen, rechtkrabbelen en verdergaan. Zo toon je aan dat je luistert en oprecht geïnteresseerd bent in wat ze doen. De uitwisseling van deze ideeën en ervaringen bewijst dat je kinderen belangrijk voor je zijn en zal hun zelfvertrouwen verhogen.
 • Lach samen wat af
  Geef het zelfvertrouwen van je tieners een boost.Doe leuke dingen samen en lach. Door te lachen ontmijn je gespannen situaties, verbeter je je relatie, sloop je barrières en smeed je nieuwe banden. Juist daarom zijn sitcoms zo populair. Typische gezinssituaties worden in de woonkamer gesmeten, op een manier dat we onszelf erin herkennen. We kijken ernaar en lachen ermee. Veel gezonder dan de frustraties de bovenhand te laten nemen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie