Gemopper, gemekker, gezanik & gezeur

Gemopper, gemekker, gezanik & gezeur

“Mama kijk! Fury eet zijn eigen kaka!” We staan in de manège waar mijn dochter Nina op woensdagmiddag paardrijles heeft. Hengst Fury staat in zijn stal met zijn achterwerk naar ons toegedraaid. Hij snuffelt eerst een beetje in zijn hooi, dan aan zijn eigen mest en begint er ten slotte langzaam van te eten.


“Bweek!" Nina’s gezicht spreekt boekdelen.
Soms doen paarden het omdat ze bepaalde mineralentekorten hebben. Soms doen ze het omdat ze zich vervelen. Vervelen doet mijn dochter Nina zich vandaag in ieder geval niet. Elke woensdagmiddag is ze helemaal in de wolken omdat ze weer mag paardrijden. Rijbroek en -laarzen aan, rijhelm op haar hoofd en het zweepje in de aanslag. Haar ogen stralen. Niks leukers dan je kind zo happy te zien. Als het aan haar lag, kwam ze hier elke dag. Buiten het feit dat paardrijles flink prijzig is, zie ik het mezelf praktisch gezien niet echt doen. Het is al druk genoeg. Want terwijl Nina een half uur lang leert draven en galopperen, moet zoon Daan anderhalf uur later op het voetbalveld staan. En tussendoor nog eten.

Daan vindt die paardrijles maar saai. Hij verveelt zich. Dus mag hij dat half uurtje een voetbalspelletje spelen op mijn iPhone. Angstvallig houd ik mijn dure gsm in de gaten. Het ding is al eens bijna in een afvoerput naast de paardenstallen gedonderd. Alles tegen verveling en lange gezichten.
Ook tijdens de andere weekdagen worden heel wat middelen ingezet tegen verveling. Zo heb ik de afgelopen jaren talloze kinderfilms in de bioscoop gezien. Van Kabouter Plop en de Kerstman, tot Harry Potter en de Halfbloed Prins. Pixar, Disney en Studio 100 hebben al grof geld aan me verdiend.
Alsof er nog niet genoeg geanimeerd wordt tijdens de week, staan ook onze weekends in het teken van voetbalmatches, tennislessen, dierentuinen, pretparken, kastelen met echte ridders en speeltuinen. Of er komen vriendjes mee naar huis.

Het vreemde is dat er ondanks al die kinderfun toch momenten zijn dat ik De Zin hoor: ‘Mama, ik verveel me.’ Vooral tijdens schoolvakanties is het vaak verveling troef, maar ook onderweg naar een vakantiebestemming. En dan raken de geniale invallen tegen verveling uiteindelijk uitgeput. De deskundigen stellen gerust. Verveling is zo slecht nog niet. Als ouder denk je dat je kids elk vrij moment zinvol bezig moeten zijn. En daar zit onze denkfout. Ze moeten leren om soms zelf te bepalen wat ze willen doen. Hun eigen keuzes en afspraken te maken en rekening te houden met anderen. Krijg je als kind die kansen niet, dan leer je ook niet omgaan met vrije tijd. én met verveling.

Natuurlijk wordt je kind vervelend als het zich verveelt. Jij hebt er dan waarschijnlijk meer last van. En let maar op: de verveling slaat meestal toe als je kind net een leuke activiteit achter de rug heeft. Maar dat is juist het moment waarop je niet meteen moet ingrijpen om een activiteit te bedenken, zo weten deskundigen. Laat je kind zich maar eens vervelen, want daar komt creativiteit uit voort. Je kind wordt gedwongen om na een tijdje zelf te bedenken wat hij of zij het liefste wil doen. Bovendien leert je kind om te niksen. Eén troost: de verveelmomenten duren meestal niet langer dan tien minuten. Zie het als het overgangsmoment waarop je kind nog niet precies weet wat het gaat doen en zich daarna stort op iets anders.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nu de praktijk nog. De tactiek heb ik inmiddels op mijn eigen kinderen toegepast. Ik moet bekennen: het kostte me bijzonder veel moeite om geen leuke activiteiten te bedenken. “Doe nu maar even gewoon niks, je weet dadelijk vast wel iets leuks." Ik voelde mezelf een ouderwetse mama die geen zin heeft in gezeur van haar kinderen. En raar maar waar, binnen de tien minuten stortte mijn dochter zich op haar manege van Playmobil en zag ik mijn zoon in de weer met zijn voetbalplaatjes. Ik vind het een geniale vondst: had ik wel allerlei voorstellen uit mijn antiverveelhoed getoverd, dan zouden die zonder twijfel zijn afgeketst op het tegenargument ‘Daar heb ik geen zin in!’.

Toch nog een tip? Blijft de verveling torenhoog, stel je kids dan voor jou te helpen met klusjes. Samen het avondeten klaarmaken, de ramen lappen, de auto poetsen of de fiets wassen. Lekker op hun eigen manier.
Al blijft een raar fenomeen, want ik kan me echt niet meer herinneren wanneer ík me voor het laatst verveelde.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie