Gezond verstand en etiquette in een moderne context

Gezond verstand en etiquette in een moderne context

Grenzen lijken tegenwoordig steeds verder te vervagen; maar wat is eigenlijk acceptabel gedrag in een sociale omgeving? Mag je bellen op de bus, hoe zit het met oortjes op de tram en wat doe je precies met moeilijke online vriendschapsverzoeken?


Hoe vaak raak je niet geïrriteerd door mensen die mobiel aan het bellen zijn op de bus of tram, door al die eindeloze vriendschaps- en spelletjesverzoeken op Facebook, door mensen die zich scheren onder de douche bij de fitness of die een wel erg geurige lunch aan hun bureau verorberen? En hoe storend ben jij eigenlijk voor anderen?

Wanneer totale anarchie de norm lijkt wordt het hoog tijd voor een flinke dosis gezond verstand en een vernieuwde etiquette. Wat vind jij belangrijk? Misschien moeten we sommige dingen (wettelijk) laten vastleggen om het leven voor iedereen plezanter te maken?

De regels voor beleefd gedrag zorgen ervoor dat er niet teveel stoorzenders opduiken in grote groepen mensen en irritaties ontstaan. Het gaat er om goede manieren en respect te tonen op de momenten en plaatsen waar mensen geen keuze hebben of ze al of niet willen participeren. Plaatsen zoals een open kantoor, de fitness of openbaar vervoer bijvoorbeeld. 

Tegenwoordig lijken die grenzen namelijk steeds verder te vervagen. Een boek lezen in de trein mag natuurlijk, maar hoe zit het met naar muziek luisteren? En dan zijn er natuurlijk populaire apps zoals Facebook en Instagram; balancerend op de grens van privatief gegeven en openbaar goed. Hoe gedraag je je hier zonder op iemands tenen te trappen? Zin in Meer onderzoekt deze en andere brandende vragen.

Facebook - moet je met iedereen vrienden zijn?
Een van de grootste vraagstukken rond Facebook is welke vriendschapsverzoeken je wel of niet accepteert zonder onbeleefd over te komen. Als een klant je een vriendschapsverzoek stuurt, en je hoopt een opdracht via hen binnen te slepen, accepteer je dan het vriendschapsverzoek? Ook als je nooit met hen zou optrekken in je vrije tijd? Als je het vriendschapsverzoek negeert zal dit zeker opvallen en misschien zelfs gevolgen hebben. Misschien zeg je dus ja en blokkeer je de klant enkele weken later in de hoop dat het niet opvalt?

Je kan om dit soort etiquettevraagstukken heen werken door verschillende groepen aan te maken voor werk, hobby’s en vrienden; óf je kan alles dat je op Facebook plaatst gewoon zien als onderdeel van jouw ‘personal brand’. Dan is iedereen die je accepteert op Facebook ‘bruikbaar’ op de een of andere manier. Saaier, maar een stuk gemakkelijker. Of misschien ligt het probleem niet bij jou, maar juist bij de persoon die jou het vriendschapsverzoek heeft verzonden? Zouden zij misschien een beter gevoel voor hedendaagse etiquette moeten hebben?

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Openbaar vervoer – tijd voor wetgevingen en boetes?
Tegenwoordig lijkt het openbaar vervoer wel een soort alternatief universum waar iedereen onzichtbaar denkt te zijn. Mensen lijken te denken dat openbaar vervoer een privéplek is waar je prima kunt eten, je make-up retoucheren, je nagels vijlen, of uitgebreide verhalen via de GSM kan vertellen, zonder dat een ander dit merkt of er last van heeft. Volgens (onwetenschappelijk) onderzoek is er steeds minder wederzijds respect en lijken we minder van elkaar te kunnen verdragen. Tezamen zorgt dit voor openlijk ongenoegen omtrent het disrespect van andere mensen enerzijds, en anderzijds voor het zich afsluiten van deze wereld door bijvoorbeeld met je oortjes op te gaan zitten.

In Tokyo is het wettelijk verboden om mobiel te bellen of om naar apparatuur te luisteren met het geluid aan in openbare plaatsen. Is dit misschien de oplossing die ook in het Belgische voor rust en vree kan zorgen?

Onpersoonlijk – de juiste balans op kantoor?
Als je in een open bureel werkt dan weet je dat er wel duizend dingen op een dag je kunnen storen. Alles van kleine persoonlijke gewoonten zoals zuchten, kuchen of hard typen tot het verorberen van een uiterst welriekend broodje tonijn aan het bureau naast jou terwijl jij een pitch voor een klant probeert uit te schrijven. Er zijn verrassend weinig specifieke gedragsregels, zelfs voor mensen die worden geacht samen een bureau te delen.

Opdat collega’s acht uur per dag, vijf dagen in de week, prettig samen kunnen werken, zou het misschien niet onaardig zijn om werknemers te vragen zich gepaster te gedragen en niet meer privédetails te delen dan dat zij aan een medepassagier op een bus zouden doen?

Dit wil zeggen: niet eten aan je bureau, niet over privézaken babbelen en alle vormen van persoonlijk onderhoud vermijden zoals je haren kammen, nagels vijlen en lakken, of je tanden flossen.

Vertel ons wat jou zoal irriteert en welke nieuwe etiquetteregels we in acht zouden moeten nemen voor een prettigere samenleving.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Lili-Joy

Lili-Joy

gemeld

Vertel ons wat jou zoal irriteert en welke nieuwe etiquetteregels we in acht zouden moeten nemen voor een prettigere samenleving.

  • melden
madelief

madelief

gemeld

ik stoor mij aan mensen die luid bellen op de trein. het is echt niet nodig dat heel de wagon weet wat jij deze avond wilt eten!!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador