Help jouw opgroeiende dochter haar zelfvertrouwen te behouden

Help jouw opgroeiende dochter haar zelfvertrouwen te behouden

De puberteit gaat niet alleen over lichamelijke veranderingen. Ook je brein groeit en ontwikkelt zich verder. En dit heeft weer gevolgen voor je stemming, zelfvertrouwen en behoefte aan onafhankelijkheid.


Zet zelfvertrouwen voorop

56% van alle meisjes verliest zelfvertrouwen tijdens de puberteit. Je weet het misschien wel uit eigen ervaring: meisjes geven zichzelf eerder de schuld van iets, verontschuldigen zich voor hun mening, denken te lang na voordat ze beslissen en dragen zichzelf nog lang hun vergissingen na. Jij kunt dit veranderen. Geef je dochter wat ze nodig heeft om aan haar zelfvertrouwen te bouwen en laat de wereld zien hoe fantastisch het is om de dingen #ZoalsEenMeisje te doen.

Ga voor groei

Kinderen die er niet in geloven dat ze hun vaardigheden kunnen vergroten zullen het doorgaans niet eens proberen als er ook maar enig risico op mislukking is. De psychologie noemt dit een ‘statische mindset’ en meisjes hebben er vaker last van dan jongens. De groeimindset draait juist om de gedachte dat je je vaardigheden kunt verbeteren door inspanning. En de positieve effecten ervan zijn enorm: kinderen doen het beter op school, zoeken grotere uitdagingen op en leren omgaan met mislukking.

De kunst van het belonen

Bevorder de groeimindset bij je dochter door je manier van bevestigen. Door haar vooral te belonen voor resultaten kan ze een druk voelen om zichzelf constant te bewijzen en faalangst ontwikkelen. Maar door juist haar aanpak en vastberadenheid te belonen, zogenaamde ‘procesbeloning’, zal ze zich door jou gewaardeerd voelen vanwege haar doorzettingsvermogen.

Wel belonen:

  • Uitproberen van verschillende taktieken. Voorbeeld: “Ik vind het knap van je dat je verschillende oplossingen voor dat probleem hebt bedacht.”
  • Aangaan van uitdagingen. Voorbeeld: “Ik ben trots op je dat je die uitdaging hebt gekozen.”
  • Tonen van doorzettingsvermogen. Voorbeeld: “Je bleef doorgaan tot je het had opgelost. Goed hoor!”

NIET belonen:

  • Uiterlijk. Voorbeeld: “Wat heb je mooi haar.”
  • Aangeboren intelligentie. Voorbeeld: “Wat ben je toch slim.”

Vooruitgang door tegenslag

Zorg er daarnaast ook voor dat een misstap geen stilstand wordt! Het is aan de ouders om meisjes te stimuleren hun passie te volgen, op een positieve manier risico te nemen en hen te helpen tegenslag met mildheid en doorzettingsvermogen te overwinnen.

  • Leef je in. Spreek je dochter moed in. Zeg bijvoorbeeld: “Ik weet dat het lastig is en dat spijt me echt”, in plaats van “Maakt niet uit!”
  • Bevorder eigenaarschap. Help haar de zaken op een rijtje te zetten en haar volgende stap te plannen. Vraag haar enkele nieuwe doelen op te schrijven.
  • Leef de groeimindset voor. Als een meisje ziet dat haar ouders uitdagingen omarmen, leren van tegenslag en daarbij mild zijn voor zichzelf krijgt ze het vertrouwen om het zelf ook zo te doen.

Als ouders kun je je dochter ondersteunen tijdens alle veranderingen van de puberteit. Zo help je haar opbloeien tot de zelfverzekerde jonge vrouw die al in het kleine kind verborgen zat. En de wereld zal zien dat zij niet te stoppen valt.

Moeder & Dochter Activiteiten

Als jij en je dochter al Always cursusmateriaal voor pubers testen, dan weet je dat zelfvertrouwen vooral door oefening tot stand komt. De volgende oefeningen zijn een leuke manier om samen met je dochter te werken aan zelfvertrouwen.

De puberteit is een lastige fase en je meisje moet beseffen dat het allemaal goed komt. Sleep haar erdoorheen door te vertellen hoe jij je erdoorheen hebt gesleept. Dit bevordert de open communicatie tussen jullie beide:

Vrouwenverhalen uitwisselen

Als je toegeeft dat jij het ook moeilijk had tijdens de puberteit, zal zij zich bevestigd voelen. Door te vertellen hoe jij je er doorheen geslagen hebt zal zij inzien dat ze er zelf ook doorheen komt. Bang om je bloot te geven? Schrijf elkaar dan brieven of e-mails en wissel die uit. Als je maar met je dochter in gesprek blijft.

De groeimindset, het besef dat je vaardigheden en talenten groeien door oefening, is belangrijk voor je dochter tijdens de puberteit. Leg haar uit dat het brein net een spier is die sterker wordt door training, oefeningen en uitdagingen. Hier volgt een handige manier om haar te leren de groeimindset te gebruiken:

Begeleid dat brein!

Leer je dochter haar comfortzone te verlaten door haar te vragen een doel voor ogen te nemen. Laat haar vervolgens drie stappen opschrijven om haar doel te bereiken. Vier vervolgens samen elke succesvol afgeronde stap! Blijf haar stimuleren om vol te houden door te zeggen dat ze #niettestoppen is!

Je dochter zal zelfverzekerder met risico omgaan als ze een gezonde houding tegenover mislukking ontwikkelt en het belang van doorzetten kent. Deze eigenschappen train je met de volgende activiteit:

Rommelend Rolmodel?

Je weet aan wie je dochter zich spiegelt. Wie haar grote voorbeelden zijn. Doe eens wat onderzoek naar een miskleun van een van haar rolmodellen op haar pad naar succes. Hoe ging zij daarmee om? En welke rol speelde doorzettingsvermogen daarbij? Herinner je dochter hieraan wanneer ze zelf tegenslag ondervindt.

Om je dochter een groeimindset mee te geven, is het belangrijk dat je haar op de juiste manier beloont. Door het proces te belonen erken je haar houding en doorzettingsvermogen, zaken waaraan ze daadwerkelijk iets kan doen, in plaats van aangeboren trekken als intelligentie of schoonheid. De gewoonte onveranderlijke trekken te belonen kan lastig te doorbreken zijn en de overgang naar het prijzen van het proces ook. Maar weet dan dat ook vaders en moeders niet te stoppen zijn! Hier is een simpele oefening:

Houd je Beloningsgedrag bij

Schrijf in een schrift hoe vaak je op een dag een procesbeloning hebt gegeven. Bijvoorbeeld: je dochter komt thuis met een goed cijfer en jij zegt “Daar heb je ook hard voor gewerkt” in plaats van “Je bent ook superslim!” Je kunt ook iemand anders vragen dit voor je bij te houden. Door je eigen gewoonten bij te houden, kun je je op het moment zelf steeds gemakkelijker beheersen en beter beloningsgedrag kiezen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Always #ZoalsEenMeisje – Meisjes Emoji’s

Always #ZoalsEenMeisje – Meisjes Emoji’s

Always #ZoalsEenMeisje – Meisjes Emoji’s

Ze zien er misschien onschuldig uit, maar emoji's zijn méér dan alleen grappige gezichtjes. Meisjes gebruiken ze om te communiceren per SMS en online. Maar lijken emoji's echt op meisjes? Always vroeg het hen en het blijkt dat zelfs emoji's meisjes tot stereotypen beperken

Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow
swifferduster

swifferduster

Geschreven door sarah3 een lid van Zin in meer,11 oktober 2015

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!