Het belang van samen eten met de familie

Het belang van samen eten met de familie

Samen eten is een belangrijk ritueel voor het hele gezin, zo blijkt uit wetenschappelijke studies. Maak een prioriteit van gezinsmaaltijden voor jezelf en je kinderen.


Je kinderen heen en weer rijden tussen al hun activiteiten, je huis netjes houden en omgaan met alle andere problemen die zich tijdens de dag voordoen… samen eten wordt al snel iets van het verleden. Maar een heel aantal wetenschappelijke studies toont aan dat het ontbreken van deze gouden gezinstijd effect heeft op meer dan enkel je eetgewoonten. Dit zijn de redenen waarom samen eten een vast ritueel in elk gezin zou moeten zijn.  

Leer je gezin kennen
Het klinkt misschien een beetje gek, maar hoe vaak hebben jullie de kans om als gezin te praten? Samen eten betekent dat je de kans krijgt om van alle voordelen van het ouderschap te genieten! Leer je gezin kennen en geniet van hen, zie je kinderen in een sociale omgeving en hoor wat er speelt in hun leven.

Samen aan tafel eten als gezin betekent ook dat onderliggende spanningen of problemen tussen broers en zussen en ouders op een gezonde manier geuit kunnen worden. Regelmatig samen tijd doorbrengen als gezin is de ideale manier om veranderingen in het gedrag van je kinderen te identificeren en - indien negatief - tijdig aan te pakken en bij te sturen voordat er echte problemen komen. 

Feestjes in geuren en kleuren
Zeg nee tegen moeilijke eters. Gezinsmaaltijden zijn de ideale manier voor ouders om kinderen aan onbekende voeding voor te stellen en hun smaak op jonge leeftijd te verbreden. Een heel aantal wereldwijde studies tonen aan dat kinderen die samen met het gezin eten veel meer groente en fruit in plaats van vet en suiker eten.

Samen thuis eten en koken is misschien wat minder eenvoudig in erg drukke gezinnen maar het betekent wel dat je de porties in de hand hebt en weet wat er in je maaltijd zit. Als je vooruit plant, kook dan in grote hoeveelheden en vries porties in voor later, zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook heel wat geld.

De waarde van gesprekken aan tafel
Gezinsmaaltijden geven kinderen de kans om met volwassenen conversaties te voeren, te kijken hoe ze met elkaar omgaan en de kunst van het luisteren naar anderen te oefenen. Hierdoor leren kinderen hun woordenschat uitbouwen, hoe ze bepaalde woorden in een context moeten gebruiken en krijgen ze het zelfvertrouwen om met mensen van alle leeftijden te spreken.

Regelmatig samen eten geeft ook de stillere gezinsleden de kans om even aandacht te genieten zonder dat een ander alle aandacht opeist.

Stressvrij eten
Als je gezinnetje groeit, je kinderen ouder worden en je werk dicteert wanneer je vrije tijd hebt, kan samen eten soms onmogelijk lijken maar laat je niet uit het lood slaan. Gezinsmaaltijden hoeven niet op een vaste tijd plaats te vinden, een flexibele kijk op maaltijden betekent dat het een ritueel wordt waar iedereen naar uitziet in plaats van iets waarbij ze aanwezig moeten zijn.

Om de stress te verminderen vraag hulp aan gezinsleden om het menu op te stellen of vraag ze hun kookkunsten aan te boren zodat jullie samen iets smaakvols op tafel kunnen toveren. Het beste aan samen koken is dat je hele gezin deel uitmaakt van het keukenproces, het is dan ook de beste plek om taken te verdelen.

Speel samen spelletjes, was samen af en wees samen. Maaltijden met het gezin zijn dierbare momenten waar iedereen straks met liefde op terugkijkt en later doorgeeft aan hun eigen kinderen. De verhalen en grapjes blijven ver voorbij de eettafel leven en geven gezinsleden een sterk netwerk om op te bouwen en naar terug te keren.

Dreft gelooft dat een gedeelde taak een halve taak is en waar begin je beter dan in het hart van je huis, de keuken.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Pantene classiek

Pantene classiek

Geschreven door Gngngn een lid van Zin in meer,23 september 2015

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is een heerlijk, voedzaam bijgerecht. Gebruik pompoenpitten voor een knapperige touch. Lekker bij bijvoorbeeld geroosterd varkens...

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

100% georganiseerd

100% georganiseerd

100% georganiseerd

Nu is die mooie zomer wel echt voorbij. School en werk zijn weer herbegonnen. Dus het is opnieuw alle hens aan dek. Mét de bijbehorende korte dagen en lange to-dolijstjes. Stress? Adem rustig in en lees verder.

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

Watermeloen gazpacho

De meeste mensen kennen de ziektebestrijdende eigenschappen van antioxidanten. Ze bevatten nuttige stoffen die cellen beschermen tegen schade die doo...

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels

Zo maak je dip-dye houten lepels
6

Kleurrijke beschilderde houten lepels, vorken en spatels brengen kleur in iedere keuken. Erg handig ook als je allergieën of speciale dieetnoden hebt, want dan het erg belangrijk zijn om te weten welke kleur lepel je waarvoor gebruikt. Nog leuker is dat het ongeveer net zoveel tijd kost om je lepels te versieren als om lunch klaar te maken.

You have already participated to this slideshow