Hoe bescherm je de kinderen tegen zonnebrand?

Hoe bescherm je de kinderen tegen zonnebrand

Wanneer je deze zomer gaat sporten met kinderen of gaat tuinfeesten met kinderen moet je ze absoluut beschermen tegen de zon. Maar hoe pak je dat aan: je kind beschermen tegen de zon? Zin in Meer legt je van naadje tot draadje uit hoe je kinderen bescherming biedt tegen sterke straling van de zon.


Zonnebrand bij kinderen: bescherming met zonnecrème

Kinderen zijn gewoonlijk niet tegen te houden wanneer ze buiten gaan ravotten, maar je moet wel enige basisvoorzorgen nemen om ze te beschermen tegen zonnebrand en te vermijden dat ze nadeel ondervinden van de ultraviolet stralen van de zon.

Je kunt je kinderen leren zichzelf te beschermen tegen zonnebrand door ze goede gewoonten aan te leren, vooral wanneer ze zich willen gaan amuseren in de volle zon.

De ultraviolet stralen van de zon gaan in reactie met de melanine, het donker pigment in de huid. De melanine absorbeert de ultraviolet stralen voordat ze de huid kunnen beschadigen. Zonnebrand ontstaat wanneer de hoeveelheid ultraviolet stralen het vermogen van de melanine in de huid overstijgt. Je moet er dus goed voor zorgen je huid voldoende te beschermen wanneer je aan sterke zonnestralen wordt blootgesteld, en vooral de huid van kinderen met:

  • moedervlekken op de blootgestelde huid
  • een lichte haarkleur
  • gevallen van huidkanker in de familie

Als huisdokter en vader van vier kinderen legt Jonathan Levy uit dat het “aangeraden is zonnecrème aan te brengen, zelfs als het regent. Het risico van zonnebrand vermindert er immers niet door, vooral niet voor kinderen. Bij kinderen gebeurt alles veel sneller, en ze lopen al heel snel zonnebrand op.” Jonathan Levy legt er ook de nadruk op dat je de zonnecrème al 20 minuten voor het naar buiten gaan op de blootgestelde huid uitsmeert, voor een optimale bescherming tegen azonnebrand bij kinderen.

Zonnebrand bij kinderen: vergeet niet ze te laten drinken!

De lichaamstemperatuur van zowel kinderen als volwassenen blijft over het algemeen rond de 37 graden schommelen. Als een kind tekenen van koorts begint te vertonen is het goed mogelijk dat dat komt door een te lange blootstelling aan de warmte van de zon.

Herinner je kind eraan dat het regelmatig moet drinken, ook al moet het daarvoor zijn spel onderbreken, want kinderen krijgen sneller een zonneslag dan volwassenen. Maar de daarmee gepaard gaande hoofdpijn is onverdraaglijk voor hen... en dus ook voor de mama’s! Als je kind echt niet van water houdt, kun je het ook sap laten drinken dat een even hydraterende uitwerking heeft in het voorkomen van zonnebrand bij kinderen. En als ze sap morsen dat op de vloer van het terras gaat plakken, is het niet erg, want daar heb je een goed reinigend product voor.

Zonnebrand en kinderen: aangepaste kleding!

Ook kleren spelen een rol bij bescherming tegen zonnebrand bij kinderen. Kies eerder voor lichte kleuren en als het kan voor shirts met lange mouwen, het liefst in een goed ademende stof (zoals katoen).

Petjes en zonebrillen zijn ook onmisbaar om hun hoofdje en ogen te beschermen. Vergeet niet korte pauzes in de schaduw in te lassen, want voor activiteiten in de volle zon geldt ‘met mate’, wat trouwens ook voor een heleboel andere dingen opgaat.

En jij, hoe bescherm jij je kinderen tegen zonnebrand?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Welke activiteiten voor kinderen in de vakantie?

Welke activiteiten voor kinderen in de vakantie?

Welke activiteiten voor kinderen in de vakantie?

Je hoeft geen bakken geld uit te geven om tijd aan je kinderen te besteden in de winter- of zomervakantie! Je hoeft ook niet naar de andere kant van de wereld te reizen om het naar je zin te hebben! De kinderen bezighouden in de vakantie is niet altijd even makkelijk. Als hun vriendjes niet beschikbaar zijn, is het aan jou om ze geboeid te houden en ervoor te zorgen dat ze zich amuseren. Je kunt elke vakantie memorabel maken met bijvoorbeeld een activiteitenkalender.

Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Wat kun je thuis doen in de vakantie?

Wat kun je thuis doen in de vakantie?

Wat kun je thuis doen in de vakantie?

Een zomervakantie thuis kan heerlijk zijn! Als je de tijd goed weet te organiseren zodat niemand zich verveelt! Je vindt immers al snel een heleboel te doen in de omgeving: uitstapjes en tochtjes naar mooie plekjes waarvan je het bestaan niet eens vermoedde! Om van dit alles samen met je gezin te genieten, vind je hier een paar ideeën voor activiteiten om de kinderen bezig te houden zodat ze een heleboel verhalen kunnen vertellen op hun eerste schooldag.

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow