Hoe kun je je kinderen helpen bij het huiswerk?

Hoe kun je je kinderen helpen bij het huiswerk?

10 tips voor ondersteuning en hulp bij het huiswerk


Misschien is het huiswerk van je kinderen wel een uitdaging voor iedereen. Ontdek met welke methoden je ze het beste kunt helpen om hun lessen te leren en hun huiswerk te maken.

De kans bestaat dat je kind eigenlijk gewoon wil dat jij alle vragen beantwoordt. Maar zo help je hem niet op de lange termijn. Hoe verleidelijk en gemakkelijk het ook is, als jij hun huiswerk voor ze doet, krijgen ze nooit hoge cijfers.

Kinderen moeten huiswerk maken om wat ze op school hebben gehoord te herhalen, nieuwe informatie te krijgen, hun leergewoonten te verbeteren en hun kennis te testen. Jouw taak is het om ervoor te zorgen dat je kinderen deze doelen bereiken en zo hun cijfer verbeteren. Daarom wordt er onderwijs gegeven.

Als je kinderen bij hun huiswerk helpt zoals hieronder beschreven, zullen ze vaardigheden ontwikkelen waar ze lang profijt van zullen hebben.

1. Een strak schema

Reserveer een vaste tijd voor het huiswerk, na school of na het eten. Maar in die tijd moeten alle apparaten uit staan, ook al vinden je kinderen multitasken geen probleem. Het is bewezen dan multitasken ten koste van de concentratie gaat. Houd je strak aan dit schema en wees flexibel met andere activiteiten.

2. Een vaste plek

Ga na waar er het minste kans op afleiding is en waar je kind het beste kan werken: in zijn eigen kamer, in de eetkamer, aan de keukentafel, met een broertje of zusje of alleen. Sommige kinderen kunnen zich beter concentreren als er achtergrondgeluiden zijn, maar houd de televisie, telefoon, internet (behalve voor het huiswerk) en andere toestellen uitgeschakeld.

3. Help ze het antwoord te vinden

'Als je het opzoekt, zul je het langer onthouden', zeiden onze grootouders al, en dat is nog steeds waar. Doe geen huiswerk voor je kind omdat jij weet hoe het moet. Maak één som samen en laat ze de rest zelf oplossen. Zo help je ze te leren en problemen op te lossen, een belangrijke vaardigheid die elk kind moet aanleren. Laat zien dat je belangstelling hebt en sta voor ze klaar. Zo zul je de prestaties van je kind verbeteren.

4. Kijk het werk na

Vraag hoe de toets is gemaakt, en bekijk samen de fouten. Fouten zijn de gelegenheid om te kijken of ze de stof hebben begrepen. Geef tips over hoe je dingen kunt onthouden, gebruik samenvattingen om onderwerpen te bestuderen. Interactief leren werkt heel goed. Misschien kan je kind met een oudere broer of zus of een klasgenoot samen studeren.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

5. Ga naar de ouderavonden

Als de ouders betrokkenheid tonen, weten de leerkrachten dat je kind thuis wordt gesteund. Dat bevordert het leerproces. Als je kind achterblijft, praat dan met de leerkracht. Die kan suggesties doen over hoe je je kind kunt aanmoedigen en zal misschien bijles aanbevelen voor een bepaald onderwerp. Misschien begrijpen andere leerlingen een les ook niet. Dan moet de leerkracht weten dat hij ergens extra aandacht aan moet besteden.

6. Als je het antwoord niet weet

Wees niet bang om iets te vragen. Het huiswerk is ook voor jou een gelegenheid om iets bij te leren. Ga op zoek naar de antwoorden, ook al geef je ze niet aan je kind. Je kunt je kind laten zien hoe hij de antwoorden kan opzoeken. Stel je open voor zijn behoeften. Hoe leert je kind - eerder door dingen te zien of te horen - of door te zien én te horen?

7. Maak een plan

Koop een agenda om de taken in op te schrijven. Als je kind meer huiswerk krijgt en aan verschillende opdrachten tegelijk moet werken, zul je hem kunnen helpen met tips over tijdmanagement, zodat hij moeilijke taken kan uitvoeren en zijn huiswerk afkrijgt. Vraag welke langetermijnprojecten je kind heeft en maak samen een werkplan op. Zorg voor alle benodigdheden zodat je kind zich op het laatst niet moet haasten om alles af te krijgen.

8. Loof een beloning uit

Motiveer je kinderen en laat ze zien hoe ze prioriteiten moeten stellen, zoals studeren voor een toets. Als ze een goed cijfer krijgen, geef ze dan een bepaald voorrecht.

9. Geef zelf het goede voorbeeld

Lees boeken. Bespreek ideeën. Ga samen naar een wetenschapsmuseum. Geef naast de lessen bijvoorbeeld woordspelletjes of wiskundige opdrachten. Als je zelf het goede voorbeeld geeft, heeft dat meer impact dan goedbedoeld advies.

10. Prijs je kind

Wees trots op goed werk - een hoog cijfer voor een toets of een kunst- of wetenschapsproject. Moedig je kinderen aan. Als je laat zien dat je in ze gelooft, zullen ze meer vertrouwen in zichzelf krijgen. Als een kind een complimentje krijgt, zal hij trots zijn op zijn prestaties.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Siberiuske

Siberiuske

gemeld

Ik heb de opvoeding van de 4 kinderen van mijn ex én ook mijn zoon met veel graagte op mij genomen. Toen ik zelf nog schoolgaand was, dacht ik zoals zovelen... Bah...school, leren, examens... Ik moest altijd wel hard leren en sommige vakken waren een probleem. Maar als ik het te moeilijk had of hulp en uitleg nodig had dan kon ik altijd bij mijn papa terecht! Die stond zelfs mee op om 6u a.m. om nog eens te herhalen. Mijn kinderen en stiefkinderen hielp ik op dezelfde manier!

  • melden
Malivai

Malivai

gemeld

Interessante tips. Betrokkenheid bij het schoolwerk is zeer belangrijk.

  • melden
gijsje

gijsje

gemeld

Zeer interessant artiekel. Dat ga ik zeker toepassen.

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Luchtverfrisser

Ambi Pur (textielverfrisser, spray, continue luchtverfrisser)

Ambi Pur

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Ambi Pur (textielverfrisser, spray, continue luchtverfrisser) product

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Luchtverfrisser

Ambi Pur elektrische luchtverfrissers

Ambi Pur

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Ambi Pur elektrisse luchtverfrissers product

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild