Hou computerspelletjes onder controle

Hou computerspelletjes onder controle

Computerspelletjes zijn niet te vermijden, maar dat betekent niet dat het hele leven van je kind hieraan gewijd mag worden. Zo zorg je ervoor dat spelletjes leuk blijven en niet gewoonweg een slechte gewoonte worden.


1. Wees waakzaam
Veel kinderen zijn gek op computerspelletjes maar wanneer begint het een probleem te worden? Belemmeren de spelletjes huiswerk en andere activiteiten? Heeft je kind vaker last van stemmingswisselingen? Dat kunnen tekenen zijn dat het tijd wordt om spelletjestijd aan banden te leggen. Een handige tip is het als een beloning te gebruiken wanneer je kind zijn of haar huiswerk en klusjes af heeft.

2. Zet een tijdslimiet
Computerspelletjes kunnen uitgesteld worden tot na huiswerk, sporten of andere taken gedaan zijn. Overweeg ook een tijdslimiet voor het spelen. Stel dit van te voren vast zodat je kind weet hoe lang hij of zij nog mag spelen. Laat je kind weten als die tijd bijna voorbij is. Vooral jonge kinderen hebben moeite met het concept tijd. Als ze aan het opruimen zijn, herinner ze aan de volgende keer dat ze weer mogen spelen zodat ze iets hebben om naar uit te kijken.

3. Hou een oogje op hun game-activiteiten
Plaats de computer ergens waar je kunt zien wat er gebeurt. Dit maakt het makkelijker te begrijpen wat ze aan het doen zijn, waarom ze het spel zo leuk vinden en limieten zetten waar ze zich aan moeten houden. Jonge kinderen hebben duidelijke, vastgestelde grenzen nodig. Betrek de oudere kinderen bij het stellen van die grenzen en het waarom. Zij begrijpen namelijk beter dat het ook belangrijk is om lichamelijke activiteiten te doen om gezond te zijn en niet te moe te worden en kunnen dit helpen uitleggen aan een jonger broertje of zusje.

4. Help de spelletjes uitkiezen
Hoe jonger je kind, hoe meer invloed je hebt op de keuze van de computerspelletjes. Vergeet niet: er zijn veel goede en leerzame spelletjes op de markt. Wees zeker waakzaam wat betreft ‘18+’ spelletjes, zelfs als je kind al wat ouder en volwassen is voor zijn of haar leeftijd. Deze spelletjes zijn absoluut voor grote mensen.
Als je niet vroeg grenzen begint te stellen, wordt het veel moeilijker wanneer je kind tiener wordt. Als je niet zeker bent over een spelletje, kijk dan naar de leeftijdscategorie aangeraden door PEGI, zij geven ook een samenvatting van de inhoud van het spel. PEGI staat voor Pan European Game Information, en PEGI informatie staat meestal op de voor- of achterkant van het doosje.

5. Sta er niet alleen voor
Samen sta je sterk. Het is gemakkelijker om grenzen te stellen als beide ouders, en misschien zelfs de ouders van vriendjes en vriendinnetjes, het met elkaar eens zijn welke spelletjes geschikt zijn, en hoe lang er gespeeld mag worden. Spreek met andere ouders op school en beslis samen welke regels jullie kunnen toepassen op het spelgedrag van jullie kinderen, zodat jullie consequent kunnen zijn.

6. Speel met je kind
Je krijgt een idee van wat het spel inhoudt en jij, als ouder, leert wat je kind leuk vindt. Vaak is het al voldoende om gewoon bij je kind te zitten terwijl het aan het spelen is om een goed idee te krijgen. Als computerspelletjes een belangrijk deel van het leven van je kind gaan vormen, is het erg belangrijk om te begrijpen wat er speelt en wat je kind denkt tussen de spelletjes door.

7. Moedig andere leuke activiteiten aan
Het is niet voldoende om gewoonweg uit te leggen dat andere zaken, zoals huiswerk en eten, belangrijker zijn dan spelletjes. Net zoals bij volwassenen zijn kinderen gewoontedieren, dus help je kind om een pauze te nemen van de computer en een nieuwe (of oude) interesse (terug) aan te wakkeren.
Help je kind een hobby vinden – of herontdekken – of doe activiteiten met het hele gezin. Zie welke films draaien en stel een bioscoopavondje voor (met jou, of met een vriend of vriendin als je kind al wat ouder is).
Of ga een keertje samen sporten met je kinderen.

8. Zoek andere manieren om het zelfvertrouwen van je kind op te bouwen
Sommigen zeggen dat succes in computerspelletjes goed is voor het zelfvertrouwen van een kind. Er zit misschien wel wat waarheid in, maar als huiswerk en tijd met vrienden onder druk komen te staan, is het tegenovergestelde waar.
Bedenk andere manieren om je kind zelfvertrouwen te geven. Misschien is er iets leuks met computerwetenschappen te doen waar je kind veel meer aan heeft en toch nog leuk om te doen is. Bijvoorbeeld zelf filmpjes maken op de computer, muziek componeren of fotoalbums maken.

 

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Maak een feest van alledaagse overwinningen

Naast de traditionele feestdagen, zoals kerst of verjaardagen, is het leuk om kleine overwinningen en prestaties binnen je gezin te vieren. Dit zijn een aantal gelegenheden die je kunt vieren en ideeën om thuis een leuke tijd te hebben.

Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Samen sporten met je kinderen

Samen sporten met je kinderen

Samen sporten met je kinderen

Samen met de kinderen sporten is gemakkelijk én leuk; Zin in meer geeft je vijf top tips om samen actief te zijn.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow