Creatieve manieren om de kinderen hun huishoudelijke taken te laten doen

Creatieve manieren om de kinderen hun huishoudelijke taken te laten doen

Met de opvoedingstips van Jennifer Chung hebben we een steunmiddeltje om onze kinderen netjes op te voeden en mee te laten helpen in het huishouden. Het resultaat is opmerkelijk!


Welke moeder of vader wenst niet dat een magische oppas zijn of haar kinderen zingend kan laten opruimen en dat ze het ook echt leuk vinden? Helaas bestaat zulke magie niet en lukt het veel ouders niet om de kinderen mee te laten helpen in het huishouden.

Jennifer Chung is een expert op oudergebied en medeoprichter van een online community gericht op een gezonde levensstijl. Ze heeft haar 3 jarige dochter netjes opgevoed en een handige lijst met opvoedmethoden voor verschillende leeftijden opgesteld zodat andere ouders er ook van kunnen profiteren. Het resultaat is erg verrassend wanneer we besluiten deze tips zelf uit te proberen.

  1. Wanneer kinderen jonger dan 18 maanden zijn, neemt speelgoed het huis over. Op deze leeftijd willen ze graag helpen. Jennifer stelt voor om gebruik van deze fase te maken. “Vraag of ze je willen helpen voordat het bedtijd is of tijd is om in bad te gaan”. Ruim samen de boeken en het speelgoed op. We moeten vooral laten zien hoe trots we zijn als ze het hebben opgeruimd. We geven ze dan een applaus of maken gebruik van stickers als beloning.
  2. Een routine maken voor de klusjes in huis. “Wat je ook kiest, wees consequent”. “Het opmaken van het bed elke ochtend kan bijvoorbeeld een routine zijn”. We maken dus het eigen bed op en helpen daarna de kind. We houden echter in gedachten dat een driejarig kind niet over dezelfde vaardigheden beschikt als dat van zijn of haar oudere broer of zus.
  3. Wanneer de kinderen naar de basisschool gaan, kan een beloning een goede stimulans zijn. We maken een lijstje met klusjes die gedaan moeten worden en delen taken aan iedereen in het gezin uit. Bij elke klus die naar tevredenheid afgerond is zetten we een vinkje. Als de klus niet naar behoren werd voltooid, kunnen we een bepaald percentage van de beloning aftrekken.
  4. Televisie en video games kunnen het leven van een tiener overheersen. Jennifer adviseert om een bepaalde tijdslimiet aan een klus te geven. Wanneer taken niet zonder ruzie worden gedaan, houden we wat “vrije tijd” in totdat ze wel samenwerken.
  5. Ongeacht de leeftijd, mogen klusjes nooit als straf voor slecht gedrag gebruikt worden. Helpen met huishoudelijke taken leert kinderen verantwoordelijk te zijn. Huishoudelijk werk is een noodzakelijk onderdeel van het leven volgens Jennifer.
  6. Maar schoonmaken hoeft geen sleur te zijn. “Zet muziek op waar goed op gedanst kan worden”. Muziek maakt van het schoonmaken een feestje. Schoonmaken zal uiteindelijk een routine worden waar iedereen naar uitkijkt.
  7. Maak er een wedstrijd van: wie heeft zijn klusjes als eerste af? Jennifer: “Een competitie kan huishoudelijk werk minder saai maken”.
  8. We delen schoonmaken op in kleine klussen zodat ze minder afschrikkend zijn. “Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van een timer. Zet de timer op 15 minuten zodat niemand het gevoel heeft oneindig bezig te zijn met schoonmaken. Als de taken nog niet voldaan zijn, neem dan een korte pauze en zet de timer weer op 15 minuten”.
  9. Een andere strategie is het houden van een speurtocht. “Verstop geld zodat de kinderen dit moeten zoeken. Stop het geld op plekken waar ze het niet verwachten, zoals onder hun bed, op de bodem van een meubel of plak het ergens aan vast”.
  10. Tot slot, adviseert Jennifer om taken tussen de kinderen af te wisselen. “Dit zorgt er niet alleen voor dat de kinderen niet verveeld raken, maar het zorgt er ook voor dat de kinderen nieuwe vaardigheden leren. De kinderen zullen zich meer volwassen voelen wanneer ze nieuwe verantwoordelijkheden krijgen”.

Kinderen, ongeacht de leeftijd, zullen het leuk vinden om een leuke activiteit te doen na het schoonmaken. Ook volwassenen hebben recht op iets leuks na een dag hard werken.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow
Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Grote lenteschoonmaak in de keuken

Met de eerste zonnestralen van de lente zien we plots stof en vuiltjes in alle hoeken van de kamer. Zin in meer brengt een handig stappenplan voor een properder huis waarbij we stof geen kans geven!

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...