Huiswerk maken

Huiswerk maken

Elke avond is het hetzelfde liedje: je kind haalt alle trucjes uit de kast om maar geen huiswerk te hoeven maken! Dit jaar wil je dus een goed begin van het schooljaar en vanaf de eerste schooldag een efficiënte methode toepassen. De mama’s die zich afvragen: ’hoe help ik mijn kind met huiswerk’ krijgen een paar weetjes mee die van pas komen voor een goed georganiseerd gezin.


Meehelpen bij huiswerk: hoe ver ga je?

Het schooljaar van je kind kan niet slagen als het zijn huiswerk niet behoorlijk maakt. Daarom moet je de nodige aandacht aan huiswerk schenken zonder het in de plaats van je kind te doen. De juiste balans vind je in begeleiding van je kind met de nodige afstand, zodat het autonoom wordt. Kijk samen met je kind in zijn agenda om te weten welke oefeningen het moet doen en welke lessen het moet leren en laat het zichzelf organiseren. Het is van belang dat je er niet naast gaat zitten, maar ondertussen zelf met iets anders bezig bent. Zeg dat je over 10 minuten zult komen kijken hoe ver het staat en dat je er bent als het nodig is.

Ga vooral niet zelf in de rol van lerares zitten of de les op jouw manier overdoen: die capaciteiten heb je niet en je riskeert je kind nog meer in verwarring te brengen! Wat je wel moet doen, is je kind helpen zijn fouten te herkennen. Vergeet niet dat je kind aanmoediging nodig heeft en feliciteer het wanneer het de oefeningen zonder al te veel moeite goed heeft uitgevoerd. Ouders moeten in alle omstandigheden geduldig en kalm blijven, niet hardnekkig volhouden als ze er niet in slagen door het kind begrepen te worden. Immers, hoe maak je huiswerk in een gespannen sfeer? Dan belooft het een eindeloze lijdensweg te worden die iedereen tureluurs maakt…

Hoeveel tijd aan huiswerk besteden?

Voor jongeren zijn de schooldagen best uitputtend, daarom moet de tijd die ze aan huiswerk besteden ook niet al te lang uitlopen, anders leren ze er niets meer van. De ideale duur? Dat hangt af van de leeftijd van het kind: voor een leerling van 6 of 7 jaar mag huiswerk thuis niet langer dan 15 minuten duren, vanaf 10 jaar ongeveer 20 minuten en van 11 tot 12 jaar mag het 30 minuten in beslag nemen. Maar het zijn de leraren die bepalen hoeveel huiswerk ze moeten maken! Als het je te veel lijkt, ga dan met hen overleggen.

Huiswerk maken: hoe doe je het goed?

Wanneer je kind thuiskomt, heeft het behoefte aan een korte pauze voordat het aan zijn huiswerk begint. Laat het spelen en zich ontspannen, minstens een half uur. Het is beter om goede gewoonten aan te leren door exacte tijden voor huiswerk vast te leggen en die te respecteren door je kind op telkens hetzelfde tijdstip aan zijn bureau te zetten.

De televisie, de radio, de walkman en de gsm moeten absoluut uit staan voor een optimale concentratie. Zodra het huiswerk klaar is, laat je het kind zijn boekentas klaarmaken voor de volgende dag zodat het zelf orde brengt in zijn spullen en in zijn hoofd.

En jij, hoe zorg jij ervoor dat je kinderen hun huiswerk goed maken?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Tuinactiviteiten en spelletjes voor kinderen

Tuinactiviteiten en spelletjes voor kinderen

Tuinactiviteiten en spelletjes voor kinderen

Zoals alle ouders weten is het niet altijd makkelijk om je kinderen de hele vakantie lang bezig te houden. Soms krijg je ze met geen stokken uit de zetel. In de zomer wil je dat ze buiten gaan ravotten en profiteren van het zomerweer, nadat je ze bijvoorbeeld een meloensorbet hebt geserveerd. Naar nee, ze blijven liever lui in huis rondhangen. Met deze tips kun je ze naar de tuin lokken, zodat ze ook graag buiten gaan spelen!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Pita's met rauwkost naar keuze

Pita's met rauwkost naar keuze

Pita's met rauwkost naar keuze

Wat is er leuker dan zélf je maaltijd samenstellen: vul en smul van je pitabroodje met reepjes vlees, verse groenten en een lepel knoflooksaus.

Een kroostrijk gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

Een kroostrijk gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

Een kroostrijk gezin organiseren: hoe pak je dat aan?

De mama’s van grote gezinnen weten het maar al te goed: alledaagse taken zoals de was, het opruimen van de badkamer of de afwas worden al snel een chaotische toestand als je verschillende kinderen hebt. Gelukkig bestaat er een simpele en effectieve aanpak om ieders inspanningen rationeel aan te pakken, en vooral die van de mama’s, dankzij een goede organisatie van het familieleven. Breek je hoofd niet langer over de vraag hoe je de kinderen leert opruimen en weet dat er creatieve manieren zijn om kinderen te laten meehelpen. Volg gewoon de gids!

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow
Verrassingsbrood én champagne

Verrassingsbrood én champagne

pain-surprise

Snijd de hoed van het brood en 1 cm van de korst onderaan. Gebruik een mes met een lang en fijn lemmet om het kruim rondom los te snijden