Ik geloof in jou

Ik geloof in jou

Onlangs botste Zin in meer-experte Kristel op de ex-voetbalafgevaardigde van haar zoon. De man was uniek: weinig of geen goals, hij bleef onvermoeid geloven in zijn duiveltjes. En laat dat nu net iets zijn wat we allemaal nodig hebben: iemand die ondanks alles blijft geloven in jou en je kunnen.


Voor hij basketball speelde, was mijn zoon een 'sjotterke'. Voetbal is sowieso niet echt mijn ding, laat staan het ongenuanceerd aanmoedigen van ouders die de beschaving gemist lijken te hebben of een trainer die niet echt diversifieert in wat hij roept...

Gelukkig was daar Stefaan. Stefaan hield altijd vol. Hij was de afgevaardigde van de 'duiveltjes'. Onvermoeid liep hij de hele wedstrijd mee om aan te moedigen, bij te sturen, te motiveren. Hij wist perfect wat hij tegen welk jongetje moest zeggen: "Je kan al heel goed scoren, nu ook nog passen geven aan je team." Of: "Ik zie dat je niet goed durft, maar ik zie ook dat jij heel goed het spel begrijpt en weet wanneer de bal waar moet zijn." Ook al stonden we met 7-0 achter, Stefaan hield vol en bleef geloven in het team kleine beentjes. En doordat hij in hen geloofde, begonnen de jongens dat ook zelf te doen. In zichzelf en in het hele team.

Enkele weken geleden botste ik nog eens op Stefaan. Bleek dat hij ondertussen een boek heeft geschreven over jongeren in de knoop met zichzelf en de samenleving, en hun tocht naar Compostela. Jongeren en begeleiders. Jongeren waarvan niemand nog weet wat ermee aan te vangen, en begeleiders die ondanks alles geloven in die jongeren. En die blijven volhouden. Jongeren die de fysieke tocht bleven volhouden en van daaruit opnieuw begonnen te geloven in zichzelf, in elkaar, in het leven. Dankzij iemand die die vonk in hen wakker maakte, simpelweg door niet op te geven en hen ervan te overtuigen dat ze meer in zich hebben dan destructie. Grenzen verleggen, zien wat je bereikt hebt, geloven in eigen kunnen en in wat het leven je wél kan bieden. Een boek van Stefaan, typisch voor Stefaan.

Wanneer we mensen 'afschrijven', gaan ze zich ook zo gedragen. Een experiment in een lagere school toonde aan dat leerlingen waarvan de leerkrachten te horen hadden gekregen dat ze niet zo slim waren (terwijl dat niet zo was), ook echt slechter gingen scoren. Waarom? Simpelweg omdat de leerkrachten hen ook zo gingen benaderen en behandelen. Is er iemand op je pad gekomen die wél wat in je zag, dat wakker maakte, volhield en in jou bleef geloven, dan ging waarschijnlijk ook bij jou dat talent echt leven. Ik ken een man die als kind op drie scholen geschorst werd tot een leraar wiskunde hem opmerkte en in hem ging geloven. Hij studeerde later af als fotograaf en vond zijn weg. Simpelweg omdat iemand volhield en in hem geloofde.

Ik kijk naar mijn zoon op het basketveld en beloof mezelf: ik zal in mensen blijven geloven. In elke mens. En als iedereen dat doet, dan krijgen we een uitbarsting van onvermoede talenten. Laten we allemaal samen afspreken dat we er vandaag mee beginnen. Of beter: nu meteen. Ik geloof in jou. Nu jij nog.

Kristel

* "Ik dus naar Compostela. Jong geweld op zoek naar een uitweg". Phara de Aguirre en Stefaan Vermeulen. Uitgegeven bij Lannoo.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Met pilates ben je zo weer in vorm!

Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.