Ik geloof in jou

Ik geloof in jou

Onlangs botste Zin in meer-experte Kristel op de ex-voetbalafgevaardigde van haar zoon. De man was uniek: weinig of geen goals, hij bleef onvermoeid geloven in zijn duiveltjes. En laat dat nu net iets zijn wat we allemaal nodig hebben: iemand die ondanks alles blijft geloven in jou en je kunnen.


Voor hij basketball speelde, was mijn zoon een 'sjotterke'. Voetbal is sowieso niet echt mijn ding, laat staan het ongenuanceerd aanmoedigen van ouders die de beschaving gemist lijken te hebben of een trainer die niet echt diversifieert in wat hij roept...

Gelukkig was daar Stefaan. Stefaan hield altijd vol. Hij was de afgevaardigde van de 'duiveltjes'. Onvermoeid liep hij de hele wedstrijd mee om aan te moedigen, bij te sturen, te motiveren. Hij wist perfect wat hij tegen welk jongetje moest zeggen: "Je kan al heel goed scoren, nu ook nog passen geven aan je team." Of: "Ik zie dat je niet goed durft, maar ik zie ook dat jij heel goed het spel begrijpt en weet wanneer de bal waar moet zijn." Ook al stonden we met 7-0 achter, Stefaan hield vol en bleef geloven in het team kleine beentjes. En doordat hij in hen geloofde, begonnen de jongens dat ook zelf te doen. In zichzelf en in het hele team.

Enkele weken geleden botste ik nog eens op Stefaan. Bleek dat hij ondertussen een boek heeft geschreven over jongeren in de knoop met zichzelf en de samenleving, en hun tocht naar Compostela. Jongeren en begeleiders. Jongeren waarvan niemand nog weet wat ermee aan te vangen, en begeleiders die ondanks alles geloven in die jongeren. En die blijven volhouden. Jongeren die de fysieke tocht bleven volhouden en van daaruit opnieuw begonnen te geloven in zichzelf, in elkaar, in het leven. Dankzij iemand die die vonk in hen wakker maakte, simpelweg door niet op te geven en hen ervan te overtuigen dat ze meer in zich hebben dan destructie. Grenzen verleggen, zien wat je bereikt hebt, geloven in eigen kunnen en in wat het leven je wél kan bieden. Een boek van Stefaan, typisch voor Stefaan.

Wanneer we mensen 'afschrijven', gaan ze zich ook zo gedragen. Een experiment in een lagere school toonde aan dat leerlingen waarvan de leerkrachten te horen hadden gekregen dat ze niet zo slim waren (terwijl dat niet zo was), ook echt slechter gingen scoren. Waarom? Simpelweg omdat de leerkrachten hen ook zo gingen benaderen en behandelen. Is er iemand op je pad gekomen die wél wat in je zag, dat wakker maakte, volhield en in jou bleef geloven, dan ging waarschijnlijk ook bij jou dat talent echt leven. Ik ken een man die als kind op drie scholen geschorst werd tot een leraar wiskunde hem opmerkte en in hem ging geloven. Hij studeerde later af als fotograaf en vond zijn weg. Simpelweg omdat iemand volhield en in hem geloofde.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ik kijk naar mijn zoon op het basketveld en beloof mezelf: ik zal in mensen blijven geloven. In elke mens. En als iedereen dat doet, dan krijgen we een uitbarsting van onvermoede talenten. Laten we allemaal samen afspreken dat we er vandaag mee beginnen. Of beter: nu meteen. Ik geloof in jou. Nu jij nog.

Kristel

* "Ik dus naar Compostela. Jong geweld op zoek naar een uitweg". Phara de Aguirre en Stefaan Vermeulen. Uitgegeven bij Lannoo.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer