Kijken en keuren, wikken en wegen

Kijken en keuren, wikken en wegen

ZIN IN MEER-experte Manon heeft een afspraak in de dierentuin. Zo meteen ziet ze haar nieuwe vriend. Maar er is ook een stressfactor: haar kinderen zullen immers voor het eerst haar nieuwe partner en zijn zoontje zien...


Sinds een jaar maak ik deel uit van wat een nieuw samengesteld gezin wordt genoemd. Of toch een beetje. De ene week zijn mijn kinderen bij mij en heeft mijn vriend Zoran de zorg over zijn zoontje. De andere week zijn alle kids bij onze ex-partners en zijn we vrijer in onze tijdsindeling. Maar dan nog zijn we geen traditioneel mixgezin. Mijn vriend woont en werkt in Brussel. Ik in Limburg. Mijn kinderen zitten in Limburg op school, zijn zoontje in Brussel. Van samenwonen is dus geen sprake. Het betekent wat extra inspanningen, en het betekent extra kosten. We hebben het er graag voor over. Echte liefde trekt zich niks aan van kilometers.

Maar buiten echte liefde hadden we een jaar geleden ook drie kinderen waarvan we niet wisten of ze het met elkaar zouden kunnen vinden, laat staan met ons als nieuwe partner van hun respectievelijke papa en mama. De vriend van mama en de vriendin van papa werden voorzichtig geïntroduceerd. Totdat na een paar maanden de grote dag kwam: de kennismaking. De dierentuin met speeltuin leek me de perfecte plek om af spreken. Groot, lekker neutraal en met hoog speelgehalte. Ideaal voor drie kinderen van zeven.

De eerste tien minuten was iedereen onwennig. Mijn zoon was het initiatiefrijkst. Op de parking waar we hadden afgesproken, liep hij op mijn vriend af, stak zijn hand uit en stelde zich voor. ‘Hallo Zoran, ik ben Daan.’ Vol bewondering keek ik naar zijn moedige actie. Dochter Nina liep er een beetje giechelend achteraan en Sergueï, het zoontje van mijn vriend, had dekking gezocht achter de rug van zijn vader. Het onwennige gevoel bij onze kinderen duurde ongeveer een half uur. Daarna wist ik niet wat ik zag. De kids doken de overdekte speelhal in. Amper tijd om wat te komen drinken. Er moesten speeltoestellen beklommen worden, er werd over elkaar heen gedoken en ijsjes gegeten. Geen tijd te verliezen...

Ik geef het toe: een idealere ontmoeting had ik me niet kunnen wensen. Toch is ook bij ons niet alles vanzelfsprekend. Gaandeweg krijg je te maken met vragen of situaties die je nog niet kent. Wat zeg je bijvoorbeeld als het kind van je partner iets doet wat niet mag? Corrigeer je hem of laat je dat over aan de echte ouder? En wat als je partner daar niets van zegt? Hoe snel word je close met het kind van je partner? Knuffel je er meteen op los of laat je het kind zijn eigen tempo bepalen? Wat ik in ieder geval heb gemerkt, is dat ik extra alert ben op ieders gedrag. Ik wil niets liever dan dat iedereen happy is en aan zijn trekken komt. Dat iedereen gehoord wordt en echt het gevoel heeft deel uit te maken van een nieuw geheel, zonder eigenheid en karakter te verliezen. Misschien komt het omdat we niet voortdurend samenzijn, maar tot nu toe heb ik het gevoel dat we daarin wonderwel slagen. Geen perfectie maar wel ruimte voor iedereen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Daarom valt het me zo op dat over mixgezinnen nogal eens negatief wordt geschreven. ‘Ondanks alle problemen is het wel degelijk mogelijk om van een nieuw samengesteld gezin een vlot, gelukkig geheel te maken,’ zo lees ik in de inleiding van een artikel. Je krijgt een hoop problemen, maar als je maar hard genoeg je best doet, komt het allemaal in orde. Bottom line is dat je in elke relatie en in elk gezin met veel liefde en inzet je best moet doen. Met dit verschil dat je voor de kinderen van je partner nooit de plaats in kunt nemen van de echte mama of echte papa. En natuurlijk dat je kinderen niet om het mixgezin hebben gevraagd.

Misschien kijk ik er wat positiever tegenaan omdat onze kinderen nog geen tieners zijn. Benieuwd hoe verhoudingen zich dan ontwikkelen. Toch omarm ik bepaalde aanbevelingen. Bijvoorbeeld dat je jezelf moet blijven en je niet anders moet voordoen in de hoop dat de kinderen van je nieuwe partner je extra leuk zullen vinden. Kids hebben voelsprieten en laten zich weinig wijsmaken. Probeer alle kids evenveel aandacht te geven en werk liever met belonen dan met straffen. Met je partner maak je best compromissen als je een andere mening over belangrijke onderwerpen hebt. Wat mijn eigen gouden tip is? Dat je vooral elkaar als partners niet uit het oog verliest. Samen vorm je een solide basis van een nieuw geheel. Ondanks de vermoeidheid en de drukte soms, is humor, liefde, aandacht voor elkaar, intimiteit en kleine gebaren naar elkaar toe, de stevige grond waarop iedereen staat. Ook dát merken kinderen.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie