Kleine Einstein & de rest

Kleine Einstein & de rest

Regeltjes, niveaus, scores en quota. Resultaten bekijken en vergelijken, in de klas én aan de schoolpoort. ZIN IN MEER-experte Kristel wordt zenuwachtig van de organisatorische reutemeteut en de regelneverij. Tegelijk beseft ze hoe erg ze intussen zélf op organisatie is gesteld.


Vandaag interviewde ik juf Kitty over de AVI-leesnormen bij lagereschoolkinderen. Bijna iedere mama wordt daar vroeg of laat mee geconfronteerd. De AVI-normen geven aan op welk technisch leesniveau je kind zich ongeveer bevindt ten opzichte van zijn of haar leeftijdsgenoten. Ook ik ken die AVI’s maar al te goed met een zoontje dat uit zichzelf niet naar een leesboek zal grijpen en zich dan ook niet meteen bovenaan de AVI-ladder heeft geplaatst. Zorgen maakt een mens zich daarover, en is dat nodig?

Het Lot heeft me dit interview in de schoot geworpen. Juf Kitty plaatst de hele AVI-normering in een breder kader en drukt erop dat ieder kind een eigen ontwikkeling volgt, volgens zijn tempo, zijn interesses... Tiens, iets zegt me dat ik dat diep vanbinnen ook wist. Waarom heb ik me dan toch laten vangen aan een mogelijke ‘normering’ en het daarbij behorende, vergelijkende gekwetter van andere mama’s aan de schoolpoort?
Misschien omdat ons hele Westerse denken doordrenkt is van organisatie en regelgeving. Van vergelijken en resultaten halen. Voor alles zijn er regels. Wetten. Structuren. Niveaus. Stappenplannen. Scores. Quota. Wanneer je kind wat dient te kennen. Hoeveel je dient te wegen met welke lengte. Op welke manier je een loopparcours dient op te bouwen. Aan welke voorwaarden je dient te voldoen vooraleer je jezelf ‘kunstenaar’ mag noemen. Hoeveel je dient te eten. Hoe vaak je dient te ademen. Hoe vaak je dient te kussen. En vooral ook hoe. En zelfs voor de dapperen: hoe je op survival dient te gaan.

Mijn stiefzoon is een fervent skater. Hij heeft het zichzelf aangeleerd. Op zijn tempo, volgens zijn instinct, zonder regels of wetten, zonder trainer die hem een schema oplegde en uren wanneer hij er diende te zijn... en toch heel gedisciplineerd. Vanuit zijn buikgevoel. Soms gaat hij over zijn eigen grens en neemt dan wat gas terug. Zo leert hij zelf voelen wat zijn lichaam wel en niet aankan. Hij neemt, instinctief, verantwoordelijkheid. Met blutsen en builen, een snee in zijn neus, maar op een manier die helemaal bij hem hoort. Een aardje naar zijn vaartje. Hij vertelde me gisteren triest dat ‘ze’ van skaten een ‘sport’ willen maken. Ik zie het zo voor me: uniformen, regels, trainingsschema’s, scoreborden...

Kunnen we nog zonder? Durven we de hele organisatorische reutemeteut loslaten? Ik kijk naar mijn zoontje Mauro en laat AVI los. Het blijft een fantastisch instrument en hulpmiddel, maar geen doel op zich. Mauro laat het leesboek voor wat het is en begint zich plots te verdiepen in zijn encyclopedie. Op eigen tempo. Vanuit eigen interesse. Organisch.

Ik betrap me erop dat ik ondertussen àlles zit te organiseren. Ooit vertrok ik toch met een rugzak, een treinticket en wat geld en ontdekte ik onderweg wat me vasthield of net voortstuwde. Kan ik dat nog?
Excell, wie heeft dat eigenlijk bedacht? Laten we het gebruiken op onze computer, maar deleten uit ons leven.
Ik heb nog een lange weg te gaan...

Meer info? Surf naar www.avi-lezen.be

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Ik zie, ik zie... dé oplossing!

Ik zie, ik zie... dé oplossing!

Ik zie, ik zie... dé oplossing!

Leg je tijdens een babbel met ZIN IN MEER-experte Kristel een verzuchting naar keuze op tafel, dan is de kans groot dat ze je een bezoek aan een optometrist aanpraat. Niet alleen goed voor de ogen zo blijkt, maar ook voor je gedrag, je manier van denken én voelen!

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's

Zo maak je zelf ijslolly's
5

Als het op zomerse desserts aankomt wordt de ijslolly vreselijk onderschat. Terwijl de meer grote ijscoupes alle aandacht krijgen, moet je je afvragen waarom we niet vaker voor de gezonde en verfrissende smaak van bevroren fruitsap gaan? Als jij op zoek bent naar een tongstrelend toetje dat laag in calorieën is, dan ben je hier aan het goede adres. Zin in meer brengt je twee recepten voor zelfgemaakte ijslolly's.

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...