Kleine Einstein & de rest

Kleine Einstein & de rest

Regeltjes, niveaus, scores en quota. Resultaten bekijken en vergelijken, in de klas én aan de schoolpoort. ZIN IN MEER-experte Kristel wordt zenuwachtig van de organisatorische reutemeteut en de regelneverij. Tegelijk beseft ze hoe erg ze intussen zélf op organisatie is gesteld.


Vandaag interviewde ik juf Kitty over de AVI-leesnormen bij lagereschoolkinderen. Bijna iedere mama wordt daar vroeg of laat mee geconfronteerd. De AVI-normen geven aan op welk technisch leesniveau je kind zich ongeveer bevindt ten opzichte van zijn of haar leeftijdsgenoten. Ook ik ken die AVI’s maar al te goed met een zoontje dat uit zichzelf niet naar een leesboek zal grijpen en zich dan ook niet meteen bovenaan de AVI-ladder heeft geplaatst. Zorgen maakt een mens zich daarover, en is dat nodig?

Het Lot heeft me dit interview in de schoot geworpen. Juf Kitty plaatst de hele AVI-normering in een breder kader en drukt erop dat ieder kind een eigen ontwikkeling volgt, volgens zijn tempo, zijn interesses... Tiens, iets zegt me dat ik dat diep vanbinnen ook wist. Waarom heb ik me dan toch laten vangen aan een mogelijke ‘normering’ en het daarbij behorende, vergelijkende gekwetter van andere mama’s aan de schoolpoort?
Misschien omdat ons hele Westerse denken doordrenkt is van organisatie en regelgeving. Van vergelijken en resultaten halen. Voor alles zijn er regels. Wetten. Structuren. Niveaus. Stappenplannen. Scores. Quota. Wanneer je kind wat dient te kennen. Hoeveel je dient te wegen met welke lengte. Op welke manier je een loopparcours dient op te bouwen. Aan welke voorwaarden je dient te voldoen vooraleer je jezelf ‘kunstenaar’ mag noemen. Hoeveel je dient te eten. Hoe vaak je dient te ademen. Hoe vaak je dient te kussen. En vooral ook hoe. En zelfs voor de dapperen: hoe je op survival dient te gaan.

Mijn stiefzoon is een fervent skater. Hij heeft het zichzelf aangeleerd. Op zijn tempo, volgens zijn instinct, zonder regels of wetten, zonder trainer die hem een schema oplegde en uren wanneer hij er diende te zijn... en toch heel gedisciplineerd. Vanuit zijn buikgevoel. Soms gaat hij over zijn eigen grens en neemt dan wat gas terug. Zo leert hij zelf voelen wat zijn lichaam wel en niet aankan. Hij neemt, instinctief, verantwoordelijkheid. Met blutsen en builen, een snee in zijn neus, maar op een manier die helemaal bij hem hoort. Een aardje naar zijn vaartje. Hij vertelde me gisteren triest dat ‘ze’ van skaten een ‘sport’ willen maken. Ik zie het zo voor me: uniformen, regels, trainingsschema’s, scoreborden...

Kunnen we nog zonder? Durven we de hele organisatorische reutemeteut loslaten? Ik kijk naar mijn zoontje Mauro en laat AVI los. Het blijft een fantastisch instrument en hulpmiddel, maar geen doel op zich. Mauro laat het leesboek voor wat het is en begint zich plots te verdiepen in zijn encyclopedie. Op eigen tempo. Vanuit eigen interesse. Organisch.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ik betrap me erop dat ik ondertussen àlles zit te organiseren. Ooit vertrok ik toch met een rugzak, een treinticket en wat geld en ontdekte ik onderweg wat me vasthield of net voortstuwde. Kan ik dat nog?
Excell, wie heeft dat eigenlijk bedacht? Laten we het gebruiken op onze computer, maar deleten uit ons leven.
Ik heb nog een lange weg te gaan...

Meer info? Surf naar www.avi-lezen.be

Kristel

Gezond & gelukkig experte
Kristel

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer