Komen éééééten!

Komen éééééten!

Tijden veranderen. Vroeger riepen ouders onderaan de trap wanneer hun kroost moest komen eten, tegenwoordig sturen ze een berichtje. Zo ver is het nog niet bij Zin in meer-experte Manon, hoewel er ook bij haar steeds meer tijd wordt doorgebracht in de digitale wereld.


‘Slaap lekker lieve mama.’ Of: ‘Hoi mama, gaan we woensdagmiddag wat leuks doen? Love you, Nina xxx.’ Het zijn berichtjes die ik regelmatig van mijn dochter krijg. Uiteraard stuur ik haar het dubbele aantal terug. Het feit dat mijn kids opgroeien in co-ouderschap en dus niet altijd bij mij zijn, maakt dat we regelmatig communiceren via Whatsapp, Skype, Viber en FaceTime. Zoon Daan is minder bezig met zijn smartphone, behalve als hij een voetbalgame speelt of iets moet opzoeken via internet. Al zal hij zeker even via Viber bellen als hij iets moet weten of als hij iets spannends of leuks met me wil delen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de chat tussen Daan, Nina en stiefzoontje Sergueï en de berichtjes die mijn lief en ik elkaar sturen.

Komen éééééten!

Er wordt dus redelijk wat online gecommuniceerd in huis. En we zijn niet de enigen, zo blijkt uit cijfers van computerfabrikant Toshiba. Uit hun onderzoek bij 2.000 Britse ouders bleek dat jaarlijks gemiddeld 1.786 sms’jes, 624 telefoontjes, 520 mails en 468 Facebookberichten van ouders richting kids worden gestuurd. En meer: een kwart van de ouders is zo vergroeid met zijn of haar gsm, tablet of computer, dat ze hun kind vaker in de digitale dan in de echte wereld spreken. Waar moeders bijvoorbeeld vroeger onderaan de trap naar boven riepen dat het eten klaar was, gebeurt dat nu in veel gevallen via een berichtje. Zo verstuurt 44% van de ouders wel eens berichtjes van de ene naar de andere kamer in huis.

Waar we het dan allemaal over hebben? We willen weten waar ze uithangen. Aan oudere kinderen vragen we of ze een paar vergeten boodschappen mee kunnen nemen, en we laten zelf ook online weten dat we ietsje later zullen zijn. Een derde van de Britse ouders vindt online communiceren ook gemakkelijker en efficiënter, omdat ze de kinderen effectief reageren als je hen iets vraagt of zegt.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Zover is het in mijn gezin zeker nog niet. Als het even kan, zeg ik het hen het liefst in real time. En zeg nu zelf, het is toch gewoon heerlijk om ‘kómen éééten!’ door het huis te roepen?

Manon

P.s. Vervang online communicatie niet door echte gesprekken. Neem je/elk kind regelmatig apart. Om gezellig een ijsje te eten, samen naar de film te gaan, te shoppen... Niet alleen gezellig, het geeft vaak een heel andere en intiemere energie dan wanneer jullie allemaal samen zijn. Het maakt bovendien je band met elk kind hechter en vertrouwelijker, én je kan weer écht contact met je kind maken.

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Lientje007

Lientje007

gemeld

Draadloze deur moet draadloze bel zijn... ��

  • melden
Lientje007

Lientje007

gemeld

Ik heb een draadloze deur geïnstalleerd op de kamer van mijn zoon, zo hoef ik niet meer te staan roepen aan de trap

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina