Meester, ik ben m'n gsm vergeten...

Meester, ik ben m’n gsm vergeten...

Ooit was een gsm een no go ten huize Zin in meer-experte Manon, intussen heeft elk kind een smartphone. Filmen, fotograferen, chatten, sms’en, gratis bellen, googlen... Een gsm-loze dag is simpelweg ondenkbaar. Er is zelfs momenteel een discussie gaande of we die smartphones niet moeten inzetten tijdens de lessen...


Ik geef het toe: onze drie kinderen zijn op gsm-vlak echt verwend. Eerst was er van een mobiele telefoon nog geen sprake. Wat moet een kind van tien jaar daar nu mee? Als ze willen bellen, dan gebruiken ze maar de vaste telefoon of mijn gsm. En willen ze naar vriendjes, dan springen ze maar op hun fiets om te zien of het vriendje thuis is. Deed ik vroeger ook. Telefoneren mocht ik zelf slechts bij hoge uitzondering.

meester ik ben men gsm vergeten

Maar tijden veranderen. Zeker nu technologische vernieuwingen elkaar in een hoog tempo opvolgen. We zijn uiteindelijk gezwicht omdat al onze kids deel uitmaken van nieuw samengestelde gezinnen en het daarom niet altijd evident is elkaar te zien of te spreken. Nu hebben ze dus alledrie een gsm. Smartphones nog wel, ook al zijn het tweedehandsjes. Dankzij wifi in huis kunnen ze gratis telefoneren via Viber en chatten met WhatsApp zonder dat het een cent kost. En dus vliegen de berichten je af en toe om de oren.

Behalve communiceren, doen ze er meer mee. Ze fotograferen, maken filmpjes en geluidsopnames (die ze ook weer delen) en ze gebruiken hun gsm als mini-computer. Films die binnenkort uitkomen worden gecheckt en YouTube-filmpjes bekeken. Via Google wordt kennis vergaard. Hoeveel bewoners de aarde telt bijvoorbeeld. Hoe het Belgisch volkslied nu alweer ging. Wat de hoofdstad van Brazilië is.

Alhoewel het nu nog strikt verboden is een gsm mee naar school te nemen, zou het kunnen gebeuren dat je kids over een paar jaar het advies krijgen hun telefoon wél mee te nemen. Op de website van GO!, het Gemeenschapsonderwijs, staat nu al een pleidooi van ex-leerling Sofie De Cupere om de gsm te gebruiken in de klas. Niet om te bellen, te sms'en of te Facebooken, wel om er leerstof en data in op te zoeken. Eigenlijk vind ik het nog niet eens zo'n gek idee, al moet je dan als leerkracht wel sterk in je schoenen staan. En goed weten wanneer je leerlingen met iets anders bezig zijn dan informatie opzoeken.

Hier thuis zien de kids zo'n plan in ieder geval helemaal zitten. Benieuwd hoe lang het duurt voordat ik 's morgens niet alleen vraag of ze hun brooddoos en drinkbus, maar ook hun gsm bij zich hebben. Al kan ik me voorstellen dat ze die nu net níet zullen vergeten...

Manon

P.S: Zien hoe een smartphone in de klas kan werken? Surf naar YouTube voor het filmpje van Sofie De Cupere.

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Hou computerspelletjes onder controle

Hou computerspelletjes onder controle

Hou computerspelletjes onder controle

Computerspelletjes zijn niet te vermijden, maar dat betekent niet dat het hele leven van je kind hieraan gewijd mag worden. Zo zorg je ervoor dat spelletjes leuk blijven en niet gewoonweg een slechte gewoonte worden.

Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Vegetarische lasagne

Een heerlijk vegetarisch gerechtje voor avonden dat je niet zo veel tijd hebt om te koken.

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
swifferduster

swifferduster

Geschreven door sarah3 een lid van Zin in meer,11 oktober 2015

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...