Mijn groentehelden

Mijn groentehelden

Zin in meer-experte Manon heeft een paar gigantische groentehelden aan tafel. Courgette? Bah! Bloemkool? Iew! Broccoli? Blèh!
De uitdaging? Maak maar ‘ns een gezond, gevarieerd maaltje dat niet resulteert in een groentediscussie.


Een paar weken geleden hadden we een groentediscussie aan tafel. Zoon Daan eet probleemloos bijna alle groenten. Zelfs spinazie en spruiten werkt hij met smaak naar binnen. Dochter Nina en stiefzoontje Sergueï zijn een ander paar mouwen. ‘Maar ik lust best wel veel groenten!’, probeerde Nina me te overtuigen. ‘Ja, ik ook!’, riep Sergueï strijdlustig. ‘Bewijs het maar!’, wierp ik hen tegen. Want deze twee groentehelden gruwen zelfs van courgette, bloemkool en broccoli. Probeer dan maar eens een gevarieerd menu in elkaar te draaien. En dus gaf ik hen allebei de opdracht alle groenten die ze lekker vonden op een briefje te schrijven. Als bewijs. Voor het geval ze ooit mochten betwisten dat ze gezegd hadden dat ze boerenkool en paprika wél lekker vonden. En zo’n lijstje was meteen handig bij het boodschappen doen.

Ik moet bekennen dat ik de lijstjes nog vond meevallen. Behalve de obligate erwtjes en worteltjes werd ook radijs en champignons (Sergueï) en rode kool en prei (Nina) als lekker, of toch in ieder geval eetbaar, aangeduid. Kijk, dat opent perspectieven! Ik ben immers een groentemama. Elke dag opnieuw zeur ik dat de kids genoeg groenten moeten eten. Omdat ze vol vitaminen en vezels zitten en amper vet, zout en koolhydraten bevatten. Niet onbelangrijk, want uit Nederlands onderzoek blijkt dat 89% van speciaal voor kids gemaakte voedingsmiddelen (denk broodbeleg, speciale drankjes, smeersels en zogenaamd gezonde koeken) te zoet, te vet en te zout zijn. Bovendien is 1 op de 5 kinderen tussen 10 en 12 jaar te dik.

Toch is het misschien wel gemakkelijker dan je denkt om je kinderen lekkere alternatieven voor te schotelen die ook nog eens goed voor ze zijn. Dit lijstje geeft je alvast inspiratie.

  • Laat je kids niet wennen aan zoete frisdrank. Die zijn niet alleen rijk aan suiker, maar ook aan kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen. En omdat kunstmatige zoetstoffen ook niet gezond zijn én je er meer honger van krijgt, laat je de light versie ook beter staan. Geef dus water en voeg eventueel een natuurlijk smaakje toe door er schijfjes citroen, limoen, een stukje gember of muntblaadjes in te doen.
  • Maak zelf eens appelchips in plaats van een gewone zak chips open te trekken: schil 2 appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) in flinterdunne plakjes en leg ze verspreid op een stuk bakpapier in de oven. Zet op 100°C en laat in 90 minuten krokant worden.
  • Maak yoghurtijs: meng yoghurt met wat frambozen of bosbessen (even mixen met de staafmixer) en giet in ijsvormpjes die je een paar uur in de diepvriezer legt. Ook met een lekkere, gezonde smoothie scoor je zonder twijfel.
  • Rijg wat stukjes fruit of groente aan een grote satéprikker, verpak in zilverpapier en stop het pakketje in de boekentas van je kind. Gedroogd fruit in een afsluitbaar bakje is ook een gezonde schoolsnack.
  • Loop voorbij aan kant-en-klare kaassnacks in de supermarkt en koop liever een stuk kaas waar je blokjes van snijdt of rijg ze op een prikker en wissel af met stukjes fruit of tomaat.
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nu maar hopen dat ze al dat lekkers niet op de speelplaats met andere kinderen gaan ruilen voor vette miniworstjes of zoete koeken...

Manon

P.s. Ik ga morgen een chipsmaker kopen waarmee je dungesneden stukjes aardappel, wortel, rode biet, pastinaak en ander lekkers binnen drie minuten (in de microgolfoven!) op tafel hebt staan. Supergezond en zonder vet en andere toevoegingen uiteraard. Ben benieuwd.

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild