Modern ouderschap

Modern ouderschap

"Nooit eerder werd er zoveel gesproken over het ouderschap als tijdens de afgelopen eeuw. Dit houdt verband met het feit dat er grote veranderingen zijn gebeurd in ons gezinsleven, onze manier van leven en onze rollen als man en vrouw. Hoe kan je een goede ouder zijn en tegelijkertijd de rechten van het kind om zich als individu te ontwikkelen respecteren?"


Voltijdse jobs, jonge kinderen rondrijden naar onthaalouders of de kleuterschool en een constant gebrek aan tijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ouders - die allemaal 's werelds beste mama of papa willen zijn - zich schuldig voelen en het slachtoffer van omstandigheden. Sommigen denken dat dit 'slechte geweten' de reden is waarom veel kinderen zo verwend en overdreven assertief zijn. De kinderen krijgen de overhand binnen de gezinsdynamiek. Ze weigeren goed te eten, op tijd te gaan slapen en zitten veel te veel achter de computer….

Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om het kind over het leven te leren, maar het is een tweezijdig proces dat ook de betrokkenheid van het kind nodig heeft. Het kind moet leren onderscheid te maken tussen goed en slecht, dat er regels zijn, en dat om te slagen in het leven hij zelf de juiste beslissingen moet leren maken. Het kind moet zich goed voelen, en dit gebeurt wanneer hij of zij weet wat ze moeten doen en waar de grenzen liggen. Vraag jezelf dus af hoe je wilt dat jouw gezinsleven eruit ziet en wat je van je kinderen verwacht.

Opdat een ouder zijn of haar zaken kan regelen en de tijd heeft om de kinderen te leren hoe ze met hun verschillende behoeften om kunnen gaan en conflicten kunnen oplossen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is makkelijk om als ouder soms wat lakser te zijn. De ouder kan namelijk ongeduldig worden en vinden dat ze een taak sneller zelf kunnen doen. Maar wanneer een ouder ongeduldig wordt en zich met de uitvoering ervan bemoeit opdat de taak sneller zou gaan (en niet enkel als helper), doet hij of zij zowel zichzelf als het kind te kort.

Opdat een kind zelfvertrouwen zou ontwikkelen moet hij of zij thuis juist behandeld worden. Wanneer kinderen elkaar leren helpen, samen opruimen, de orde van de taken bepalen en taken delen leren ze voor elkaar opkomen en niet enkel aan zichzelf te denken. Dit zijn belangrijke vaardigheden die trots en voldoening geven. Een kind dat de kans niet krijgt om dingen te proberen en leert omgaan met falen kan bang worden om nieuwe dingen te proberen. Het kind groeit op en denkt dat hij het wel kan, maar zes- en zevenjarigen die niet alleen hun veters kunnen strikken of naar de WC kunnen gaan zullen zeker problemen met zelfvertrouwen hebben.

Eén van de grote problemen die we tegenwoordig vaak tegenkomen is dat kinderen zich maar slecht kunnen concentreren - velen kunnen een taak niet langer dan heel eventjes volhouden. Zelfdiscipline is een belangrijke eigenschap om te leren - het maakt het leven op zoveel manieren makkelijker. Rusteloze kinderen die telkens van interesse en zelfs vriendjes veranderen hebben het moeilijker met leerprocessen. Als ouder ben je het rolmodel van je kind en als je het zelf lastig hebt om geduld te tonen en je weinige tijd te delen, dan kan je niet van je kind verwachten dat ze goed met dit soort druk omgaan.

De liefde die je als ouder voelt is niet te evenaren: ondanks het feit dat het ouderschap een van de moeilijkste taken in het leven is, is het dat absoluut waard. Laat het kind weten dat hij of zij een geschenk is, die jou zoveel teruggeeft voor jouw inzet.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Advies van Lars H. Gustafsson, pediater en vader van acht:
Uit het boek "Growing up -- and not obeying", uitgegeven door Norstedts Uitgeverij.

Geloof altijd het beste over je kind.
Je moet iedere dag opnieuw een ongelimiteerd deel van je tijd aan je kind besteden.
Lees, praat, zing en speel.
Respecteer de integriteit van je kind.
Hanteer regels die zo strikt mogelijk zijn, maar toon ook geduld.
Respecteer het recht van je kind om zich waardig en waardevol te voelen.
Stel je huis open en wees geïnteresseerd in de vriendjes van je kind.
Neem actief deel aan school gerelateerde activiteiten.

Het boek "Parents' big book about children" is tevens een aanrader. Het is uitgegeven door Bonnier Fakta Uitgeverij en is vertaald naar het Engels, de Nederlandse versie laat vooralsnog nog op zich wachten.
Het boek gaat over kinderen van 0 tot 6. Het is geschreven voor ouders vanaf 2010 en bevat tips van 80 van Zwedens meest prominente experts.

Ook het boek "Baby- en kinderverzorging & Opvoeding" door Dr Benjamin Spock, een Amerikaanse pediater, wordt gebruikt als leidraad voor de opvoeding van veel Zweedse kinderen. Het was de allereerste 'ouderschapsbijbel' ooit. Het werd geschreven als referentieboek met hoofdstukken en werd voor het eerst in 1946 gepubliceerd. Ondertussen zijn er 11 edities uitgebracht, inclusief Dr. Spock's meer radicale theorieën, en ging wereldwijd meer dan 30 miljoen keer over de toonbank. Benjamin Spock was innovatief en argumenteerde dat ouders op hun eigen gezond verstand moesten vertrouwen. Hij pleitte om de strikte regels over tijd en gedrag van vroeger te versoepelen.

Maar wees vooral niet teveel onder de indruk van wat de experts zeggen. Vertrouw op je eigen instinct en gezond verstand als het op ouderschap aankomt. De natuurlijke, liefdevolle zorg die oprechte ouders hun kinderen geven is veel meer waard dan advies van een expert over hoe je een luier aan moet doen.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer