Tieners in huis: tussen regels en loslaten

Tieners in huis: tussen regels en loslaten

“Tieners!”, zuchten we en daarmee weet iedere omstaander wat voor kinderen we bedoelen. Chaotisch, vrij, eigenwijs, grillig. Een speciale leeftijdsfase die een speciale aanpak van je kinderen vraagt, wil je de harmonie in huis bewaren.


Breng structuur in die chaos

Fysiek ontwikkelen kinderen zich tijdens hun tienerjaren met de snelheid van een rollercoaster. De hormonen gieren door hun lijf. Je kinderen zitten continu op een emotionele achtbaan: gillen, huilen, nukkig zijn, zwijgen, het ene moment op de top van de Mount Everest en een minuut later in de diepste put ooit. De chaos in hun lijf (en hoofd), uit zich van lieverlee in hun gedrag: je kinderen komen te laat, maken overal rommel, gooien al je plannen in de war en raken alles kwijt.

Zaak is dit ten eerste te weten, ten tweede gedeeltelijk te aanvaarden als een fase en ten derde zelf voor de nodige structuur te zorgen:

  • afspraken met je kinderen over samen eten
  • afspraken om op geregelde tijdstippen hun kamer op te ruimen
  • help je kinderen om hun boekentas en schoolgerief te structureren
  • vraag dagelijks naar hun plannen en agenda
  • plan het weekend samen of je eindigt twee dagen lang in de auto om hen overal te brengen en op te halen

Geduld is een goede raadgever

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Chaos en rommel zijn dan misschien nog aanvaardbaar, het wordt al moeilijker wanneer je kinderen een grote mond tegen je opzetten, zich opsluiten in hun kamer en niets meer wil zeggen of gewoon niet meer in je gezelschap willen vertoeven. Zich afzetten tegen hun ouders is bij kinderen een normale gang van zaken die bij de tienerleeftijd hoort. Natuurlijk moet je geen beledigende bewoordingen pikken, maar dat ze het niet met je eens zijn, is hun volste recht. Wacht geduldig af en ga niet steeds argumenteren, na een tijdje duikt er plots weer inzicht op in hun chaotische tienerbrein.

Hier laat ik je los Tim...

Wanneer ze in hun tienerjaren komen, is het voor kinderen even belangrijk om zelfstandigheid te leren als om structuur te krijgen.

Loslaten –binnen bepaalde perken- is wat je als ouder moet doen. Let wel: leer kinderen dat met vrijheid ook verantwoordelijkheid komt, pas dan kun je spreken van échte zelfstandigheid.

  • Laat hen zelf hun schoolwerk plannen en grijp in als je ziet dat het echt niet lukt.
  • Vraag hen niet steeds met wie ze op stap waren en wat er allemaal gebeurd is.
  • Geef hen de privacy om te communiceren met leeftijdsgenoten op hun manier (sms, chat).
  • Ga niet in discussie over hun smaken en voorkeuren. kinderen gaan op zoek naar hun identiteit en de gekste films, muziek en outfits horen daarbij. Grijp wel in wanneer ze vulgair, agressief of discriminerend worden.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer

Wasmiddel

Dash met een vleugje Lenor, vloeibaar

Dash

€1,00

Voor €X korting in de winkel

Binnenkort meer info over dit product

bij aankoop van 1 Dash vloeibaar product met een vleugje Lenor

Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina