Timemanagement voor kids

Timemanagement voor kids

48. Zoveel uren zou een dag gerust mogen tellen voor ZIN IN MEER-experte Manon. Dat verrekte to-dolijstje raakt na 24 uur immers nooit afgevinkt. Onmogelijk. Maar ach, da’s peanuts tegenover het aantal uren dat haar kids in ’n dag zouden willen...


Tijd is niet mijn grootste vriend. Ik ben één van de vele personen die liefst 48 in plaats van 24 uur in een dag heeft. Bij het opstaan heb ik duizend en één plannen. En altijd een gele post-it op mijn computer met ten things to do. Je kan je voorstellen hoe groot mijn frustratie is wanneer ik ‘s avonds nog maar één of twee dingen van mijn lijstje heb kunnen doorstrepen.

Mijn grootste struikelblok is afleiding.
Voor mijn freelance job moet ik veel opzoeken op het internet. Voor ik het weet, beland ik tijdens de zoektocht naar een deskundige of een remedie tegen clusterhoofdpijn - om maar iets te noemen - bij de Youtube-filmpjes over zwembadbloopers en make-upmissers van sterren. Of heb ik drie wasjes weggewerkt, het gras gemaaid en boodschappen gedaan in plaats van betaald gewerkt. Leuk, maar het vreet tijd. Sinds kort sta ik mezelf daarom toe om een half uur per dag wat in het wilde weg te surfen, maar daarna ook onverbiddelijk met mijn werk te beginnen. Huishoudelijke taken verdeel ik over de week, zodat mijn werktijd beter gestructureerd is. Eerlijk is eerlijk: het vraagt wel mega veel discipline.

Het gekke is dat ik ondanks dat ik met mijn eigen timemanagement struggle, mijn kinderen toch goed kan meegeven hoe zij efficiënter met tijd kunnen omgaan. Zij zijn immers nóg gevoeliger voor allerlei externe – en dus afleidende - prikkels. Naast school en huiswerk is er televisie, games, muziek, gsm, vriendjes, computer, voetbal, paardrijden, shoppen of gewoon zalig nietsdoen. En alles is tof! Tegen de tijd dat mijn kinderen naar bed moeten, wordt er luid geprotesteerd. “Maar mama, we zouden nog samen Monopoly spelen, de hond uitlaten, gaan fietsen, een cake bakken!"

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Mijn antwoord op hun pogingen om bedtijd te rekken, is steevast: “Je kan geen drie dingen doen, als er maar tijd is voor één. Wil je cake bakken, dan kan je niet ook nog gaan fietsen én Monopoly spelen. Je moet kiezen!" Juist dat kiezen is voor hen soms moeilijk. Dus maak ik het concreet. Zo’n uur vóór bedtijd vertel ik dat ze nog zestig minuten hebben om bijvoorbeeld een half uurtje een spel te spelen en een half uurtje samen de hond uit te laten. Vaak zet ik ook de kookwekker, zodat ze bij het gerinkel precies weten wanneer de fun voorbij is.
Maar er zijn nog meer concrete tips die je kids leren met tijd om te gaan. Ook handig voor jou, omdat je hen leert sneller zelfstandig en zelfredzaam te zijn.

  • Hang een coole kalender met een touwtje en een pen erbij op de kamer van je kind. Laat zien hoe ze belangrijke gebeurtenissen zoals sportwedstrijden, logeerpartijtjes en feestjes, maar ook toetsen erop kunnen zetten zodat ze overzicht houden en het idee krijgen dat ze hun leven meer in eigen hand hebben.
  • Niet dadelijk, maar nú: wees vastberaden als je kind de kunst van het uitstellen hanteert. Overloop daarom kort elke (week)dag samen de taken en laat ze er op tijd aan beginnen. Resultaat: geen lastminutestress, betere concentratie en dito resultaten.
  • Routine klinkt saai, maar is onmisbaar bij timemanagement voor kids. Laat ze na school eerst hun huiswerk maken en pas daarna spelen. Goed om te weten: naarmate de avond vordert, heeft je kind minder energie. Huiswerk lukt dan minder vlot.
  • Leg alle schoolspullen de avond van tevoren klaar. Zelf heb ik mijn kinderen geleerd hun ‘silhouet’ klaar te leggen. Ook zoon Daan heeft er fun in om zijn stoere outfit op het vloerkleed te leggen en zo te zien welke combi van schoenen, broek en shirt het de volgende dag goed zal doen.
  • Voorwaarde om de tips te laten slagen, is dat jij het goede voorbeeld geeft. Je goede raad weggeven zonder die zelf in de praktijk te brengen, heeft zero effect op je kids.
  • Geen vooruitgang zonder beloning. Geef je kinderen regelmatig complimentjes dat ze het goed doen!

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

Swiffer Duster XXL is snel en gemakkelijk

"

Ik ben zeer tevreden over de Swiffer Duster XXL. Gaat super snel en gemakkelijk onder de zetels en over de schilderijen en plafondverlichting. Gaat zoveel sneller. Ik ben verkocht.

"

Door Ambassador
dondie