Tips voor kids: zo worden huishoudelijke klusjes plezant

Tips voor kids: zo worden huishoudelijke klusjes plezant

Speelgoed opruimen, de hond uitlaten, helpen met de afwas... allemaal karweitjes die we soms liever kwijt dan rijk zijn. Zin in meer presenteert echter een leuke manier van huishouden doen!


We delen graag de tips van Jennifer Chung, een pedagogisch expert en medeoprichtster van een online community rond gezondheid. Ze heeft haar 3-jarige kleuter geleerd om op te ruimen en heeft een geweldige lijst met methodes voor elke leeftijd die ouders kunnen uitproberen.

1. Vanaf dat kinderen 18 maanden zijn, begint hun speelgoed het huis over te nemen.
Op deze leeftijd willen ze graag een hulpje zijn. Jennifer stelt voor om gebruik te maken van hun wens om jou te plezieren. Voor hun dutje of badtijd, vragen we hen ons hulpje te zijn. We tonen hoe ze boeken op de plank kunnen zetten en speelgoed kunnen opruimen. We maken hier iets heel belangrijks van en tonen hoe trots we op hun werk zijn. We geven ze een applaus of gebruiken stickers als beloning.

2. We stellen een routine vast voor wanneer klusjes in huis gedaan moeten worden.
“Wat je ook doet, wees consistent”, voegt Jennifer toe. "Bijvoorbeeld iedere morgen je bed opmaken voordat je naar school gaat kan een routine zijn. Maak je eigen bed op en help je kind dan. En onthou dat een drie-jarige dat nog niet zo goed kan als een ouder kind."

3. Wanneer kinderen naar de basisschool beginnen gaan, kan zakgeld een drijfveer zijn om meer actief mee te werken, geeft Jennifer toe. “Maak een takenlijst voor iedere week en geef elk gezinslid een eigen taak. Vink af wanneer een klusje goed gedaan is. En trek een percentage af voor iedere dag dat klusjes over worden geslagen of niet goed gedaan werden."

4. Televisie kijken en gamen kunnen een tienerleven overheersen. Jennifer stelt voor dat ouders een bepaald tijdsbestek vastleggen om huishoudelijke taken gedaan te krijgen. Als klusjes met een hele hoop morren gepaard gaan, kunnen we tijd van hun 'vrije tijd' aftrekken tot ze meewerken.

5. Ongeacht de leeftijd van de kinderen mogen klusjes nooit als straf gebruikt worden voor slecht gedrag.
“Met het huishouden helpen leert kinderen over verantwoordelijkheid en werkethiek. Huishoudelijk werk is een noodzaak in het leven."

6. Poetsen hoeft niet vervelend te zijn.
We zetten een leuk muziekje met een goede dansbeat op. Dan voelt het poetsen als een feestje. Het wordt een routine waar ze naar uitkijken."

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

7. “Maak een wedstrijd van wie zijn klusjes het eerste gedaan krijgt” adviseert Jennifer. “Een beetje competitie maakt klusjes veel minder saai.”

8. We houden de klusjes kort om de taak minder ontmoedigend te maken.
“Zet bijvoorbeeld een timer na 15 minuten zodat iedereen weet dat het poetsen niet eindeloos gaat duren. Kies taken waarvan je weet dat ze snel gedaan kunnen zijn. Als de klusjes niet klaar zijn neem je een korte pauze en werk je nog eens een kwartier door."

9. Een schattenjacht organiseren.
“Verstop geld voor de kinderen. Verberg het op onverwachte plaatsen zoals onder hun bed, onder het meubilair of aan het handvat van de stofzuiger geplakt."

10. De taken tussen kinderen afwisselen.
“Dit is niet alleen zodat ze zich niet gaan vervelen, maar ook om jongere kinderen nieuwe taken te leren. Kinderen voelen zich veel groter als ze een promotie krijgen met nieuwe verantwoordelijkheden."

Kinderen van alle leeftijden waarderen het als er iets leuks is gepland wanneer de klusjes gedaan zijn. Bovendien kunnen onze kinderen erg vaardig zijn en ons effectief helpen in pakweg de grote lenteschoonmaak. We denken zo aan het reinigen van de woonkamerde keuken of hun eigen slaapkamer!. Ouders hebben toch ook recht op een beloning na een lange dag hard werken, niet?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador