Vaderen versus moederen

Vaderen versus moederen

Papa en mama kunnen nog heel wat van elkaar leren. Eigenlijk moeten ze gewoon 'ouders' zijn. En dat betekent onder meer dat papa niet altijd hoeft te 'vaderen', en mama niet alleen moet 'moederen'.


Moeder zorgt en papa werkt

Alle emancipatie ten spijt functioneren de meeste ouders en gezinnen nog steeds volgens het stereotiepe rollenpatroon. De zorg voor de kinderen blijft een typische vrouwentaak. Kinderen koesteren, verzorgen en voeden, hen helpen met het huiswerk, moeders spenderen er minstens drie keer zoveel tijd aan als vaders. Doordat mama zo intens met hun kind omgaat, heeft ze vaak een hechtere band met zoon- of dochterlief dan papa. Moeders zien ook vaak eerder de unieke eigenschappen van hun kind.

Papa speelt

Een papa voelt zich doorgaans beter in de rol van speelkameraad van het kind. Een papa doet samen graag spannende, avontuurlijke dingen, gooit zijn hun kind in de lucht en bouwt boomhutten. Zo stimuleert papa zijn oogappel om de wereld te ontdekken. Het kind leert omgaan met nieuwe, enge of onverwachte dingen en krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en moed.

Papa kan (en mag) ook moederen

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Nochtans kan een papa even goed de zorg voor de kinderen op zich nemen. Daarbij is het belangrijk dat mama de verantwoordelijkheid voor de zorg aan papa durft geven en hem tijd geeft om in zijn rol te groeien. Ook kan ze maar beter accepteren dat hij de zorg anders aanpakt dan zijzelf. Vaders hebben doorgaans minder last van schuldgevoelens, bijvoorbeeld wanneer er rommel in de woonkamer ligt. Ze maken zich ook niet druk wanneer hun kind vlekken op zijn spijkerbroek heeft. Omdat hij meer onbevangen is, zorgt papa anders, maar niet minder liefdevol, voor het kind. Bij elkaar passende ouders vullen elkaar nu eenmaal goed aan.

Mama’s kunnen vaderen

Andersom is het voor moeders niet verboden om te ravotten samen met hun kinderen. Perfectionisme en controledrang beletten mama helaas nog te vaak om zorgeloos te genieten van haar kroost. Mama’s die niet gebukt gaan onder het ideaalbeeld van de zichzelf opofferende moeder, staan speelser in het leven en kunnen prima ‘papa spelen’, tot groot jolijt van de kids!

Moederdag en vaderdag

Hoewel het vereren van moeders al teruggaat naar de moedercultus in het oude Griekenland, werd moederdag pas in 1914 officieel geïntroduceerd. Toen besloot de Amerikaanse president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother's Day zou zijn, een nationale feestdag. Ook vaderdag is rond diezelfde tijd uitgevonden in de Verenigde Staten. Het duurde echter tot 1972 eer president Richard Nixon vaderdag officieel erkende.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador