Vette muziek, coole vriendinnen en een idiote mama

Vette muziek, coole vriendinnen en een idiote mama

ZIN IN MEER-experte Manon staat achter een geïmproviseerde discobar. De irritatie druipt van haar gezicht, want haar dochter, haar lieve, jarige schat, gedraagt zich als een verwend nest. Het is háár feest en háár vriendinnen, en mama’s... die dansen, praten en zijn gewoon idioot.


Een halfjaar geleden werd mijn tweeling acht. Mijn ex-man zou het feest van onze zoon inkleuren, ik ontfermde me over dat van dochter Nina. Haar droom: ze wou een discofeest. Een discodánsfeest, want er moest gedanst worden op vette muziek en op een coole dansvloer met slingers en flashy discolampen. In een mum van tijd veranderden we de boerenfeestzaal die ik afhuurde in het perfecte dansetablissement. De megaboxen werden ingewijd en Nina en ik dansten op de nog lege dansvloer alsof ons leven ervan af hing.

Wat was ik trots op haar! Ik keek haar in de ogen en zei: “Ik hou van je, Nina." Ze pakte me stevig vast, drukte haar mond op de mijne en zei: “Ik ook van jou, mama." Ik zweefde en voelde me de rijkste vrouw ter wereld.

En toen kwamen de vriendinnetjes. De intieme sfeer was op slag verdwenen. Mijn rol was vooral van praktische aard, zo bleek al snel. Ik moest zorgen voor drank en snoep, plus dienst doen als deejay. Cool meepraten met de meiden was not done. Zingen, of erger, dansen al helemaal niet. Ik deed een poging, maar die werd meteen afgestraft met de opmerking ‘Mama, doe normaal!’. Later viel er nog een opmerking à la: “Ach, dat is mijn moeder. Die doet wel vaker zo." De bijbehorende uitdrukking op haar gezicht sprak boekdelen.

Ik stond versteld. Hoe kon dit lieve kind plots doen alsof ik een complete vreemde voor haar was? Sterker nog: iemand waarvoor je je behoorlijk moest schamen? Mijn verbazing veranderde al snel in irritatie. Wel alles voor haar regelen en organiseren, maar als haar vriendinnen erbij waren, moest ik verdorie oplossen in rook! En ik maar op commando plaatjes draaien en omgevallen bekers met plaklimonade opruimen. Verwend nest!

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Pas later kwam ik erachter dat de reacties van mijn dochter alles te maken hadden met LOSLATEN. En daar was ik nog lang niet klaar voor. Ik had het gewoon niet zien aankomen. Loslaten is nodig. Het maakt je kind weerbaar. Uit recent onderzoek van de Katholieke Hogeschool Limburg over loslaten, blijkt in ieder geval dat zowel Vlamingen (84%) als Walen (97%) het belangrijk vinden dat hun kind op zijn manier een ritme in dat loslaten vindt. Ook blijkt dat vier op de vijf ouders het normaal vinden dat hun leven in het teken van de kinderen staat. 60% van de vrouwen voelt daardoor wel vaak de druk om een perfecte mama te zijn. Als je dan in je neiging naar perfectie wordt afgewezen, maakt dat de ervaring en emotie er rond niet eenvoudiger.

Overigens verschillen de belangrijkste waarden die ouders willen doorgeven aan hun kinderen, niet zoveel van vroeger. Denk aan beleefdheid, respect, eerlijkheid en verantwoordelijkheid. Opvallend is wel dat er een aantal nieuwe waarden zijn bijgekomen zoals ruimdenkendheid, plezier en onafhankelijkheid. En kijk, dat was exact waar mijn dochter mee bezig was geweest!

Al moet ik het toch nog eens met haar hebben over de precieze betekenis van die ruimdenkendheid.

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Lees alle blogs van Manon

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Sneller en beter schoonmaken… Zo kan het!
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador